KromaXXL 03.09.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Cześć,za niedługo muszę kupić drzwi do nowego domu. Muszą mieć podcięcie wentylacyjne i tu mam problem. Najchętniej kopiłbym drzwi z marketu jednak nie wykonują oni pociec wentylacyjnych do tych drzwi. Mają one tylko w drzwiach łazienkowych :/ CZy myślicie ze ktoś mi takie podciecia zrobi w marketówkach? Przyznaje ze od kilu lat mam jakies drzwi za 300 zl w obecnym domu i nic sie z nimi nie dzieje, jestem bardzo zadowolony wiec niechcialbym przepłacać. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 03.09.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Możesz iść do stolarza i zrobi Ci podcięcie za 100zł lub mniej. Możesz dać np. tuleje wentylacyjne albo wieśniacką kratkę o ile w nowe drzwi ona wejdzie, bo zazwyczaj dolna belka ramiaka jest zbyt mała aby zachować rozsądną odległość kratki od dołu. https://erkado.pl/wp-content/uploads/2018/07/erkado-dw_2018_pl.pdf Na stronie 84 masz ściągawkę z wymiarami podcięcia lub średnicami do tulei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 03.09.2018 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 tuleje byłby najprostszym wyjściem jednak nie pdoobają mi się... kratka tym bardziej. Czy myślicie ze stolarz da radę zrobić ladne podcięcie by wyglądało na fabryczne? są do tego jakies szablony itd? da sie to zrobić juz na drzwiach z okleiną? nie bedzie poszarpane? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.09.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 tuleje byłby najprostszym wyjściem jednak nie pdoobają mi się... kratka tym bardziej. Czy myślicie ze stolarz da radę zrobić ladne podcięcie by wyglądało na fabryczne? są do tego jakies szablony itd? da sie to zrobić juz na drzwiach z okleiną? nie bedzie poszarpane? :/ Powinno się dać. Zależy co siedzi w dolnym ramiaku tych marketówek. Zawsze też można zrobić podcięcie we własnym zakresie. Wyżynarka faktycznie może wyjść słabo, ale juz frezaką może być lepiej. Szablon też trzeba sobie narysować i wykonać "model", np. ze sklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.09.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Najprościej w warunkach domowych skrócić całe drzwi. Klasyczne podcięcie wymaga albo duzo wprawy, albo profesjonalnych narzedzi (ewentualnie dużo czasu na zabawę dremlem). Wizualnie najbardziej podoba mi się taki patent (to naciecie jest pod skosem): Co do możliwości skrócenia czy podciecia i o ile, to trzeba sprawdzać w danyych konkretnych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 04.09.2018 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Też prawie zamawiałem drzwi w LM. Jednak okazało się że podcięcie za 9zł polega na skróceniu drzwi. Szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 04.09.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Ale czym się*różni podcięcie od wcięcia? Jeżeli wielkość podcięcia = wielkość wcięcia (na całej szerokości drzwi to będzie jakoś*ze 2 cm, nie więcej) to o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 04.09.2018 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 jak bym skrócił drzwi na całej szerokości to by wyglądały jakbym kupił za krótkie... podcięcie wentylacyjne jest o wiele schludniejszym pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 10.09.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Każdy stolarz Ci to zrobi. Wystarczy frezarka górnowrzecionowa i frez kopiujący z łożyskiem (tzw paluch z łożyskiem). Przy takim manewrze warto spojrzeć na ramiak (zazwyczaj sosna w płytowych lub MDF w ramowych więc nie ma problemu). Dodatkowa uwaga jest taka aby bardzo dokładnie odpylić i zabezpieczyć powierzchnię cięcia aby nie porysować laminatu / lakieru.Podcięcie na całej szerokości skrzydła też jest ok. Na jedno wychodzi. Zmieniają się tylko kwestie estetyczne. A co do ramiaka, to zazwyczaj nie ma on 2-3 cm szerokości tylko więcej, więc nie ma obaw o to, że po zrobieniu podcięcia czy skrótu nie będzie na dole ramiaka (szczególnie w płytówkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts