Jeep 04.09.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Witajcie, Może ktoś powiedzieć jaki powinien być przepływ w takiej konfiguracji: - pompa elektroniczna 32/80- 7 obwodów po 60-90mb (w sumie jakie 70m2 ułożone co 15cm)- połączenia i rury calowe- rozdzielacz znajduje się na piętrze - jakieś 2m nad pompą Pompa uruchomiona na max (ok 100w) a na 7 rotometrach przepływ ok 3l/m.Chyba coś to nie gra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 05.09.2018 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 A może napisze ktoś jakie ma u siebie maksymalne przepływy jeżeli pompa chodzi na max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.09.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 A co Cię obchodzą przepływy maksymalne? Nominalny przeplyw .to zazwyczaj 1 do 1.5 l/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 05.09.2018 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Interesuje mnie sprawność instalacji.Instalacja jest jeszcze przed pierwszą zimą a montaż trzeba rozliczyć. Muszę wiedzieć jakie przepływy powinny się pojawić żeby uznać, że instalacja spokojnie da radę ogrzać dom w zimie.Teraz pompa chodzi na max (jednak 130W a nie 100W) i przepływy są w okolicy 1l/m (7 + 13 sekcji). Na samych 7 obwodach tak jak pisałem 3l/m. Na niższym biegu (ok 60W) przepływy nie dochodzą nawet do 0.5l/m.Z tego co czytałem to na mniejszych pompach ludzie mogą ustawić przepływy o jakich piszesz.Podłogówki ok 180m2 ułożonych średnio co 15cm. Edytowane 5 Września 2018 przez Jeep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 05.09.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Witam 3l/min to przepływ zapewniający wystarczające grzanie nawet przy niskich temperaturach zasilania.Na tym forum raportowana dla PC przeciętna to 1-1,5.Zasadnicze pytanie to jakie źródło ciepła i jaka obliczeniowa temp. zasilania i powrotu.Najlepiej to sięgnąć do tabel i policzyć, wychodząc oczywiście od zapotrzebowania na ciepło w skrajnych warunkach. Wydaje mi się bowiem, że obiegówkę masz znacząco przewymiarowaną, o ile długość najdłuższej pętli to mniej niż 90 m.Zakładając, że masz prawidłowo wykonaną instalację, 3 l/min wystarczy w zupełności. Całą moją podłogę - 138 m2 i 9 prawie równych pętli o łącznej długości ok 760m opędzam Wilo Yonos z poborem rzędu 60 W i przepływem przez każdą pętlę rzędu 2,8 l/min. Mógłbym zejść nawet poniżej 50 W omijając ciepłomierz i dodatkowy zawór T klimakonwektora. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 06.09.2018 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Dzięki za odpowiedź.Gdybym miał przy 60W przepływy 2l/m to w sumie mógłbym zamknąć temat. Wtedy mam pewność (zapas), że będę mógł wyregulować instalacje.Główne pytanie jest takie czy jest to w ogóle realne dla takiej powierzchni podłogówki?Zliczając wszystkie rotametry z dwóch rozdzielaczy całkowity przepływ to w sumie 20l/m przy 130W. Pompa wg producenta ma maksymalny przepływ 130l/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.09.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Według mnie do przyjęcia. Wydaje mi się, że masz przewymiarowaną podłogówkę. Ciepło będziesz miał na pewno. Na takiej pompie spokojnie powinny być przepływy w okolicach 2L / min. Jakimi rurami są wykonane podejścia od pompy do rozdzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.09.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Jakimi rurami są wykonane podejścia od pompy do rozdzielaczy? Witam Napisał - "połączenia i rury calowe". Niebogato ale wystarczająco. Być może należy zacząć od sprawdzenia czy wszystkie rotametry są odkręcone na full. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 09.09.2018 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Rotametry sprawdzone, część wymieniana dla pewności.Dla pewności zostały również usunięte wszystkie zawory (zwrotny, mieszający). Zostało sprzęgło - pompa - rozdzielacz - sprzęgło. Być może będzie grzać - ale pompa raczej by musiała chodzić na pełnych obrotach (130W).Jeżeli uda się zrobić 2l/m to będę spał spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 25.09.2018 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Kontynuacja problemu. Pomiędzy sprzęgłem a rozdzielaczem woda płynie swobodnie.Możliwe że po prostu średnica rurek ogrzewania podłogowego jest zbyt mała? PEX 16mm?Pompa która ma max 160l/m na najwyższym biegu daje na rozdzielaczach 1l/m... Średnio uśmiecha mi się zakładać pompę 32/100 albo jeszcze większą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 07.10.2018 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Wszystko zostało sprawdzone. Rury nie są nigdzie załamane.Rozpaliłem i wydaje się, że wszędzie ciepła woda dochodzi.Cały czas pozostaje problem małego przepływu.Żeby grzać w miarę niską temperaturą wypadałoby mieć przepływy 1-1,5l/m. W tym momencie nie ma takiej możliwości.Instalator chce zakładać jeszcze większą pompę - 32/100. Ktoś chyba coś spier***** skoro żeby osiągnąć w miarę rozsądne przepływy (1,5l/m) trzeba żeby pompa 32-100 chodziła na maksymalnych obrotach.Macie jeszcze jakieś pomysły? Rozdzielacze są 15+8 obwodów... może tu jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.10.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 (edytowane) Ja wczoraj uruchomilem instalacjie 14ob.starałem się tak zrobić aby miały podobne długości i jest to w granicach 60mb po odkreceniu wszystkich na Max .na każdym jest 3l.min.czyli daje jakieś 40l.min pompka wilo pobiera na Max 40w dojścia do skrzynek miedź fi28 alupexa w podłogach 1000mb Edytowane 7 Października 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 07.10.2018 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Dzięki za odpowiedź.Gdzie masz założoną pompę? Przy rozdzielaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts