Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z aneksem 24m2

Recommended Posts

Cześć wszystkim :-)

Chciałabym się Was poradzić w kwestii małego salonu z aneksem. Jak można by go urządzić, aby nie było ścisku, aby była rogówka, dodatkowy skrawek blatu kuchennego i możliwość posadzenia przy stole (kilka razy do roku, ale jednak) 8 - 10 osób? Jeśli chodzi o ostatnią kwestię, rozwiązanie rogówka + krzesła też jest jak dla mnie w porządku. Tylko co ze stołem, czy wtedy miałby stać z boku z np. 4 krzesłami i być rozkładany czy raczej stałby przy rogówce zamiast stolika kawowego? Na obecnym mieszkaniu mam stół przy sofie, dwóch fotelach i krześle. Kiedy jest więcej gości,dostawiam do tego zestawu 3 krzesła.które stoją na co dzień pod ścianą. No i ostatnia kwestia, gdzie wcisnąć w tym mieszkanku bieżnię (150 na 70 cm) i szafy rozsuwane (kupimy).

Załączam zdjęcie rzutu całego mieszkania. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Dzięki!

8718.jpg

rzut.jpg

8718.jpg

Edytowane przez Jaśminka

Ile was jest w tym mieszkaniu, że potrzebujecie wielką kanapę narożną?

Narazie troje, za 2 - 3 lata mam nadzieję czworo...

Myślałam o czymś zgrabnym, żeby było gdzie nogi rozłożyć, żeby 4 osoby usiadły.

Ale nie upieram się, jeśli mocno to wpłynie na przestronność, a są jakieś lepsze rozwiązania to może być zwykła sofa z jakąś pufką na nogi :)

Edytowane przez Jaśminka

Z mojego doświadczenia (mam w mieszkaniu pokój dzienny około 22 mkw) mogę podpowiedzieć, że ustawienie stołu na środku pokoju jak na rzucie będzie niepraktyczne. Proponuję stół dostawić do sciany dłuższym bokiem (stół 120 cm z opcją rozkładania), a stawiać na środek przy większych imprezach. Narożnik w odbiciu lustrzanym i jakiś barek/blat pomiędzy aneksem i narożnikiem.

Z mojego doświadczenia (mam w mieszkaniu pokój dzienny około 22 mkw) mogę podpowiedzieć, że ustawienie stołu na środku pokoju jak na rzucie będzie niepraktyczne. Proponuję stół dostawić do sciany dłuższym bokiem (stół 120 cm z opcją rozkładania), a stawiać na środek przy większych imprezach. Narożnik w odbiciu lustrzanym i jakiś barek/blat pomiędzy aneksem i narożnikiem.

kemot_p - dziękuję za odpowiedź i poradę! Tak własnie miałam na pierwszym mieszkaniu, na kawalerce. :) Tylko, że tam nie było balkonu, ciekawe czy drzwi od niego się normalnie otworzą jeśli weźmiemy narożnik w odbiciu lustrzanym...

Te 22m2 to z aneksem masz czy sam salon?

Ja mam teraz salon 21,8 m2 plus osobną kuchnię 6,8 m2 i trochę mnie przeraża te 24 m2, no ale może to kwestia ustawienia, rezygnacji z takiej np. bieżni i będzie ok... Generalnie plan był taki, aby przenieść się na ładne i nowe osiedle z większym pokojem dla - za parę lat - dwójki dzieci, z salonem łączonym z kuchnią (dla mnie to atut). Teraz na wielkiej płycie mieszkamy, dwie sypianie po 8,5 i 10,5 m2, wokół sami emeryci, jedynie widok piękny, a nie okno w okno...

A gdzie możnaby wstawić szafy rozsuwane???

Edytowane przez Jaśminka

1) Główny korytarz wyprostowany, część prywatna bardziej odizolowana. Toaleta zmniejszona na rzecz szaf - jeśli ten grubszy kawałek ściany(przy windzie) jest nie do ruszenia trzeba by nieco zmienić jej kształt. Sypialnia powiększona o część łazienki i przedpokoju, z bieżnią przy oknie. Blat w aneksie ma ok.260cm, na środku stół(90x140cm) przystawiony do zabudowy kryjącej lodówkę, słupek z piekarnikiem i płytką szafkę - można zrezygnować ze słupka i zrobić szafę dostępną z przedpokoju albo jakoś inaczej pokombinować ale nie wyjeżdżałabym zabudową w obszar prostokąta korytarza.

1.jpg