Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu i fundamentu - kilka pytań

iwan89

Recommended Posts

Część, jestem na etapie projektu i od dłuższego czasu czytałem tutaj rożne tematy o ociepleniu. Po porównaniu Waszych rożnych wyborów, starałem się wybrać tak jak najczęściej polecacie:

- Ściany zewnętrzne: pustak komórkowy (gazobeton) 24 cm, izolacja

styropianem grafitowym 20 cm.

- Izolacja fundamentu 25 cm styropian grafitowy

- Strop wełna 30 cm układana warstwami pomiędzy belkami i cienka warstwa

nad belkami.

jednak po rozmowie z Architektem, powiedział on, ze styropian grafitowy bo to materiał zbyt nasiąkliwy i nie nadaje się na płytę fundamentowa i ze lepiej polistyren ekstrudowany xps.

Czyżbym pomieszał i grafitowy faktycznie jest tylko na ściany? W takim

razie lepiej dać zwykły styropian czy warto inwestować w te płyty? Podejrzewam, że pewnie nie jest to jakiś super stosunek ceny do jakości

Drugie pytanie dotyczy ocieplenia stropu. Dom będzie parterowy a konstrukcja dachu wiązary prefabrykowane. Planowałem ocieplić pomiędzy belkami wełną ok. 20 cm i dodatkowe 10 cm dać na belki od góry. Natomiast od spodu dać tylko folie przeciwwilgociową i tam już w podwieszanym suficie wentylacja mechaniczna. Architekt jednak proponuje by lepiej wykonać metoda wdmuchiwanej celulozy. Tutaj na forum spotkałem się głównie z wełną na strop a dodatkowo to mógłbym zrobić sam, natomiast celuloza to podejrzewam sporo większy koszt? Druga sprawa gdzie się ta celulozę wdmuchuje? Pomiędzy belki? Nad belki czy pod? A jeśli pod to jak to łączyć w WM?

Pozdrawiam!

To może wełna ?? :p

Może. W projekcie mialem gruntoterm. Ale nie do dostania i wtedy jeszcze wierzyłem w to, co napisałes na początku o XPS.

XPS wolniej pije, ale też wolniej trzeźwieje od EPS. Trudne pytanie, co w danych warunkach sprawdzi się z tej pary lepiej.

Teraz (jeszcze) wierzę, że na fundament najlepiej nadaje się piana ZK.

Edytowane przez Kaizen

Ja mam pianę ZK i wydaje mi się że jest na równi z XPS. Jedyne co na plus dla piany to jej trwałość - sąsiada XPS się rozwala, nasiąkł, i się kruszy, poza tym piana wydaje mi się twardsza, wytworzyła warstwę taką skórkę i to jest nie przepuszczalne dla wody. Jednak od góry jak wykruszę kawałek to wydaje mi się że woda tam się magazynuje.

Dziękuję za odpowiedzi, a jaką grubość dać tego XPS lub piany ZK dać na płytę fundamentową? Dom ma być energooszczędny, okna 3-szybowe itd. To aby zachować proporcje do 20 cm styropianu grafitowego i 30 cm wełny/celulozy w stropie to ile by warto dać na płytę?

PS. Czy poza XPS nad płytą robi się jeszcze wtedy jakieś dodatkowe ocieplenie? Bo widzę, że kolega Kemotxb ma piankę ZK i w sygnaturce dodatkowo "15 cm grafitu pod nogami" Czyli oprócz izolacji XPS jeszcze dodatkowe ocieplenie styropianem grafitowym? Mógłbyś coś więcej napisać jak to wygląda?

Edytowane przez iwan89

Na fundamenty to XPS ... znaczy się nienasiąkliwy

Jak ma być energooszczędnie, to izolację dajesz pod płytę.

Oczywiście słuszna uwaga. Czy 20 cm XPS pod płytę będzie ok? Oraz w tym układzie ile styropianu grafitowego warto dać na podłogę na gruncie? Czy 20 cm będzie dobrze?

Oraz czy warto iść w kierunku wdmuchiwania celulozą czy zostać przy wełnie? Dostałem informację, że wdmuchiwanie celulozy, warstwy 40 cm to koszt 49 zł/m2 czy to dużo?

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez iwan89

Prawdę mówiąc to zrób sobie natrysk piany ZK zdecydowanie mniej z tym roboty kilka godzin i będziesz miał ładnie, szczelnie, zdecydowanie trwalej. Żeby jakoś porównać z XPS to myślę że wystarczy 15 cm grubości ZK jednak cena piany powala niestety. XPS jest drogi ale 15 cm ZK będzie zdecydowanie drożej, ja mam ok 10 cm pionowej izolacji od podbudowy (chudziaka) do ściany nadziemia. 15 cm pod nogami to izolacja podłogi na gruncie ... nie powala grubością, zdecydowanie za mało ale mam to gdzieś, ceny styropianu poszły w górę jak szalone ... 300 zł/m3. Miałem kłaść płytę PIR ale cena tej to dopiero kosmos, bez mała dwa razy droższa niż grafitowy i dałem sobie spokój. Nie mam dużo tej podłogi na gruncie więc można trochę odpuścić ;)

Zdecyduje się raczej na XPS, chyba, że zmienię to na etapie budowy. Tak czy inaczej, ile zadeklarować do projektu? 2x 10 cm XPS pod płytę i 20 cm styropian grafitowego na podłogę na gruncie? Bo spotkałem się z przykładami gdzie przy 20 cm XPS pod płytę, ludzie dawali 10 cm nad płytę. Zatem pytanie czy 20 + 20 to nie przesada przy 20 cm styropianu na ścianach i 30 cm celulozy na stropie? Edytowane przez iwan89

Zrobilem konkretne wyliczenia lambdy:

Fundament:

10 cm XPS 0,034 + 10 cm EPS 0,038 na gruncie: 0,1364

10 cm XPS 0,034 + 15 cm EPS 0,038 na gruncie: 0,121

Ściany:

18 cm silikat 0,41 + 25 cm grafit 0,032: 0,12

18 cm silikat 0,41 + 20 cm grafit 0,032: 0,15

Przy ścianach widać ładny skok o 0,03 przy dodaniu 5 cm, ale już przy fundamencie dodanie 5 cm daje tylko 0,015 różnicy.

Wydaje sie, ze 10 cm xps pod plyte i 10 EPS nad wyczerpuje temat, tyle tylko, ze spotkalem sie z teoria, ze przez te 10 cm na gruncie przy podlogowce cieplo bedzie i tak czesciowo uciekac do plyty, ale jest tez to 10 cm xps ktore to te straty zminimalizuje. Podsumowujac: 10 vs. 15 cm na gruncie? Jest sens 15?

• 2 weeks później...
Sprawdzileś, czy powtarzasz marketing producentów?

mnie zaciekawiło to co jest na filmie i sprawdziłem . Do wczoraj trzymałem próbkę 13x8x5 cm w wiadrze z wodą czyli ponad 3 tygodnie (przyduszone cegłą by nie wypłynął) , taką samą próbkę wyciąłem do porównania na sucho . Sucha waży 18g , ta wyciągnięta z wody niewycierana ważyła 28g:o , wytarta szmatką 25g :p, ale ta sama próbka z wiadra pozostawiona na 8h na powietrzu w domu 22° dziś waży :jawdrop: 18g i nic z niej nie da się wykręcić wody .

Woda siedziała tylko na porowatej ciętej powierzchni , a nie w środku styroduru :p

Oraz czy warto iść w kierunku wdmuchiwania celulozą czy zostać przy wełnie? Dostałem informację, że wdmuchiwanie celulozy, warstwy 40 cm to koszt 49 zł/m2 czy to dużo?

to b. dobra cena jeśli dadzą Ci materiał dobrego producenta.

wiązary to idealne miejsce na izolację celulozową bo masz mnóstwo odchodzących krzyżulców i wełną ciężko byłoby to uzupełnić. Poza tym w luźnym nadmuchu nie trzeba dużego zagęszczenia = dobra cena. Ja u sobie dałem 40cm w skosy więc jak masz poziom to Tobie też tyle polecam