Maco 05.08.2002 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 W mieszkaniu mam brodzik, który był osadzony jakieś 4-5 lat temu a spoiny z galzurą zostały pokryte "białym" silikonem (nie przeźroczystm). Od miesiąca czy dwóch pojawiają się czarne kropki, które wydają się rozrastać w plamki (jakby jakiś grzybek ?). Plamki są nie do zmycia bo wychodzą od środka silikonu ! Czy macie pojęcie co to może być za cud ? I jak się go pozbyć ?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 05.08.2002 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 To nie cud.To tylko pleśń.Należy w miejscach wilgotnych stosować silikon sanitarny ze środkiem grzybobójczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 05.08.2002 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 DOMESTOS jest dobry na takie syfki. Śmierdzi chlorem ale jak się spłucze to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 06.08.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 On 2002-08-05 20:15, mc wrote: To nie cud.To tylko pleśń.Należy w miejscach wilgotnych stosować silikon sanitarny ze środkiem grzybobójczym. Nie ma się co łudzić -to też nie pomoże. Po kilku latach przebywania w warunkach wysokiej wilgotności, każdy pokryje się grzybami. Czas ten można wydłużyć wycierając do sucha miejsca zasilikonowane(po każdorazowym zachlapaniu wodą). W małych łazienkach lub przy słabej wentylacji pleśnieje również silion przy szybach okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 Zgadzam się w zupełności z Rafterem.Domestos to jest to. A w przyszłości należałoby pomyśleć o lepszej wentylacji pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2002 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 a ja myśle, ze niestety juz za pożno i zadne srodki nie pomogą. my musimy wymienic cały ten interesik, bo z plamek zrobiły sie plamiska..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.08.2002 03:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Opal,co masz na myśli mówiąc o "całym interesiku" ? Cały brodzik ?Ja mam nadzieję, że jakoś wydłubię stary silikon i zaklajstruje nowym tym bakteriobójczym... [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-08-07 05:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.08.2002 03:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Dzięki wszytkim za pomoc ! Wentylacji w tym miejscu nie da się chyba usprawnić (wewnątrz kabiny prysznicowej)... więc pozostaje wymiana silikonu co 4 lata.W sumie to chyba nie jest takie złe rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfox 12.08.2002 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Nie łudźcie sie - "bakteriobójczy" spleśnieje też, tylko później troche. Na razie nie spotkałem takiego co by nie pleśniał. Ale może jest ??? poz_pfox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.10.2002 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Właśnie się dowiedziałem, że można zastosować jakąś fuge czy inne lepiszcze na bazie żywic epoksydowych. Podobno nie traci nigdy koloru i nic go nie rusza (żadne pleśnie czy inne). Czy ktoś słyszał o czymś takim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Mówiąc o interesiku myślałam o całej fudze a nie o brodziku. I jak się czegoś dowiesz, to ckwadrat chętnie by się podłączył pod tę wiedzę, bo chłopina też ma problem z tym.Trzeba wymienic. Nigdy więcej silikonu, never. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: opal dnia 2002-10-16 14:36 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 16.10.2002 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Też słyszałem o epoksydach. Pleśń sięich nie chwyta bo mają odczyn zasadowy. A silikon ma lekko kwaśny i dlatego grzybeczki na nim rosną.Uwaga: ogłaszam konkurs pt. jakie kto ma pH?O odpowiedzi proszę na Forum Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 ja w ogóle nie mam żadnego ph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.10.2002 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 U mnie coś tam w piwnicy jest, bo jak tam wchodzę to taki dziwny zapach.. Ale jakie to pEhA, nie mam bladego pojęcia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 16.10.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 opal: nie masz ph? Czy należy rozumieć że masz pH równe 0? To chyba oznacza że jesteś strasznie skwaśniała......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2002 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 kgadzina-mylisz się, ja jestem tak aksamitna, że żadnego ph nie potrzebuję.Po prostu nie istnieje żaden sposób pomiaru tego aksamitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfox 27.03.2003 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Czołem, Epoksydowe fugi ma w swojej ofercie Mapei. Powodzenia :-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.03.2003 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Epoksydowe to je ono... Ale ważny jest też profil - musisz położyć warstwę uszczelniającą tak, żeby w rowku nie "stała" woda... Pozdriv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Epoksydowe fugi nie są elastyczne jak silikon, więc nie wszędzie się nadają. Ważny jest kształt spoiny - taki aby nie tworzyć zagłębień w których stoi woda. Czyli bez pozornej oszczędności - spoina musi być pełna, wklęsła jest niedopuszczalna. Silikon oczywiście "sanitarny" (śmierdzący octem ) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 28.03.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 prawdopodobnie, jak powąchasz, to się okaże, że w składzie specyfiku jest chlor. czyli działa podobnie jak domestos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts