Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie i odpowiedź urzędnika z WOFiG

na temat 3 ofert

Na spotkaniu powiedział Pan że trzeba mieć trzy oferty (moim przypadku będzie to pompa ciepła) od sprzedawców, czy to którą ofertę wybiorę będzie miało wpływ na wysokość przyznanego dofinansowania (mogę wybrać najwyższą ofertę która w moim mniemaniu będzie najlepsza : wysokiej jakość towar, bardzo dobrze wykonany montaż)

Wybierając określony rodzaj pompy ciepła składa Pan zapytanie do trzech wykonawców określając parametry pompy które mają dla Pana znaczenia np. jej wydajność bądź klasę energetyczną A+. Wybierając najdroższą ofertę będzie Pan zmuszony przedstawić racjonalne uzasadnienie.

O tym, czy chcesz audyt, decydujesz ty. Jeśli nie robisz audytu, a robisz docieplenie, krótko mówiąc, musisz zdać się na łaskę systemu, który ci na podstawie roku budowy domu wyliczy, ile musisz minimalnie dać na ściany styropianu. Jeśli jest audyt, liczą się wartości, które wykaże audyt, więc jeśli np. będziesz miał stary dom, ale oryginalnie – co było wtedy niespotykane, ale niby mogło się zdarzyć – bardzo dobrze ocieplony, może będziesz mógł dać go mniej. Albo np. gdy dom już raz docieplałeś i chcesz to ocieplenie poprawić. Za audyt musisz – w części niepokrywanej przez dofinansowanie, czyli np. 70%, jeśli masz dofinansowanie 30% – zapłacić z własnej kieszeni (lub ew. pokryć to z pożyczki udzielanej w ramach programu).

Czym innym są wizyty kontrolne, i te każdy będzie miał co najmniej dwie – przed i po inwestycji. Potem przez okres trwałości projektu mogą mieć miejsce kontrole wyrywkowe. Ale nie ma to nic wspólnego z audytami.

Witam, taka sytuacja : dom z lat 70-tych i w kotłowni jest zarówno piec na ekogroszek (12-letni) oraz kocioł na gaz ziemny (ponad 20-letni), aktualnie jest używany na ekogroszek - czy jest jakaś szansa na dofinansowanie na wymianę kotła gazowego lub na ekgroszek? albo oba systemy?

Nie wiem, czy jest to gdzieś w dokumentach, ale na stronie portalu beneficjenta widzę coś takiego:

Warunek podstawowy:

Dla budynków istniejących: wymiana starego pieca/kotła na paliwo stałe na nowe źródło ciepła spełniające wymagania programu

Jeśli warunkiem jest wymiana kotła na paliwo stałe, to ciebie program powinien, chyba, dotyczyć.

Chyba, że są gdzieś jakieś szczegółowe zasady, które by cię wykluczały jeśli masz już kocioł na gaz.

W instrukcji wypełniania wniosku jest jeszcze coś takiego:

WARIANT 2

Tok postępowania przy zaznaczeniu w polu 48 – Budynek istniejący, w polu 47 - rok oddania

budynku do użytkowania albo rok uzyskania zgody na rozpoczęcie budowy do 15.12.2002r., oraz gdy

wnioskodawca ma już zamontowane źródło/a ciepła spełniające wymagania techniczne określone

w Programie priorytetowym Czyste powietrze (dotyczy wszystkich źródeł ciepła).

Dla tego wariantu Wnioskodawca w polu 58. zaznacza w kratce „Oświadczam, że istniejące źródło

ciepła I spełnia wymagania techniczne określone w programie Czyste Powietrze”, oraz w polu 64.

„Oświadczam, że istniejące źródło ciepła II spełnia wymagania techniczne określone w programie

Czyste Powietrze”. Taka sama treść oświadczenia dotyczy również przypadku, gdy Wnioskodawca

posiada tylko jedno źródło ciepła.

W Wariancie 2, Wnioskodawca nie ma możliwości ubiegania się o dofinansowanie samego

źródła/żródeł ciepła, gdyż oświadczył, iż spełniają one wymagania techniczne określone w Programie

priorytetowym Czyste Powietrze. Wnioskodawca ma za to możliwość ubiegania się o dofinansowanie

pozostałych zadań wchodzących w skład przedsięwzięcia począwszy od ppkt 2.1. do ppkt 2.3.

z wyłączeniem ppkt 2.2. 1) oraz 2), czyli wymiany źródeł ciepła oraz zastosowania przyłączy na potrzeby

źródeł ciepła.

Czyli jeśli masz już źródło ciepła spełniające wymogi programu, nie możesz kupić nowego kotła.

Tyle, że nie każdy kocioł gazowy spełnia wymagania programu. Chociażby jednym z wymogów jest, by kocioł był kondensacyjny, a zakładam, że twój 20-letni nie jest, pewnie to atmosferyk.

Więc moim zdaniem możesz wziąć udział w programie i chyba nawet wymienić oba kotły (nadal nie mam pewności, jak wygląda sprawa z tymi dwoma źródłami ciepła, czy np. mając dotychczas jedno źródło, można kupić dwa), przy czym nie możesz założyć nowego kotła na ekogroszek (nawet w V klasie), bo masz dostęp do gazu.

Na pewno starego ekogroszkowca trzeba usunąć.

Wyślij maila do WFOŚiGW w Łodzi ([email protected]) z opisem swojej sytuacji, i pytaniem, na co się kwalifikujesz. Mi przy pierwszym mailu odpisali po 2 dniach. W piątek wysłałem na ich maila odpowiedź, i tym razem 2 dni robocze już minęły, nadal czekam na odpowiedź. Ale raczej w przeciągu kilku dni powinni odpisywać, skoro za pierwszym razem odpowiedź dostałem na drugi dzień. Poza przypadkiem, gdy nie będą wiedzieli, co odpowiedzieć (mówił o tym u nas człowiek na spotkaniu informacyjnym), wtedy pytanie muszą przekazać do Warszawy, i to może potrwać dłużej.

Witam chcę skorzystać z dotacji trochę czytałam ale nadal błądzę jak dziecko we mgle. Przede wszystkim wymiana pieca potem docieplenie poddasza. I tak się zastanawiam mam ocieplony dom tyle że ocieplałam na tyle ile mnie było stać szczyty 10 cm a ściany czołowe 5 cm tym bardziej że pokój duży słoneczny. Nie mam zrobionej elewacji pociągnięte klejem z siatką czy mogła bym wnioskować o jakieś dofinansowanie by to jakoś wykończyć.

Dla domu sprzed 2002 roku, jeśli dobrze wszystko rozumiem, tak, możesz, pod warunkiem, że będziesz wymieniać też piec. Z tym, że jak chcesz sfinansować docieplenie elewacji, to musisz zwiększyć docieplenie tak, by spełniało warunki techniczne. W dodatku konieczny będzie chyba audyt energetyczny, bo inaczej system wymusi na tobie dołożenie takiej ilości styropianu, jakby twój dom nie był wcale ocieplony.

Albo zrezygnować z elewacji (zrobić z własnych środków) i z programu sfinansować tylko dach.

Panie i Panowie proszę mnie utwierdzić czy dobrze myślę,

próg zarobków mam najniższy czyli kwalifikuję się na 90% dofinansowania

1/ w ramach dofinansowania mogę otrzymać 90% dotacji na wymianę pieca (mój śmieciuch) na nowy piec z podajnikiem na ekogroszek wraz z systemem odprowadzania spalin (pewnie jakaś kwasówka w komin). W jaki sposób koszty związane z wkładem w komin mam wypisać w elektronicznym wniosku?

2/ na kolektory słoneczne + fotowoltaika zostaje jedynie pożyczka w kwocie 10%? Bo nie do końca rozumiem ten zapis.

3/ do tego chciałbym wymienić bramę garażową (w bryle budynku garaż, ocieplany).

Dzięki.

(Aha - nie jestem nowy, zwyczajnie nie mogę odzyskać starego konta, bo nie mam dostępu do starego maila)

Edytowane przez pl__DK

Cześć

Interesuje mnie pompa gruntowa z odwiertami. Bylem dziś u sprzedawcy pomp ciepła. Zaoferował mi, że wystawiłby na jednej fakturze 8% odwierty+ urządzenie+ montaż. Jak teraz mam dobrać 2 konkurencyjne oferty? Powinny być też na kompletną usługę (odwierty+ urządzenie+ montaż)? To ma być to samo urządzenie w innej firmie z wyższą ceną? Chyba się zdecyduje na vaillant albo viessmana, bo to wychodzi niewiele drożej niż polskie.

Cześć

Interesuje mnie pompa gruntowa z odwiertami. Bylem dziś u sprzedawcy pomp ciepła. Zaoferował mi, że wystawiłby na jednej fakturze 8% odwierty+ urządzenie+ montaż. Jak teraz mam dobrać 2 konkurencyjne oferty? Powinny być też na kompletną usługę (odwierty+ urządzenie+ montaż)? To ma być to samo urządzenie w innej firmie z wyższą ceną? Chyba się zdecyduje na vaillant albo viessmana, bo to wychodzi niewiele drożej niż polskie.

Konkrety proszę, co to znaczy niewiele więcej. Ile za jaką pompę i jakie odwierty?

Konkrety proszę, co to znaczy niewiele więcej. Ile za jaką pompę i jakie odwierty?

Konkretów narazie brak, ale za zestaw z odwiertami nawet 2x100m śmiało zmieszczę się w 45tyś. Tyle, że to po znajomości...

Galmet byłby może z 8tyś tańszy, ale jak policzyć dofinansowanie 90% to chyba nie ma co się zastanawiać nad krajowymi?