Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.........

Czy dom w stanie surowym zamkniętym taki jak mój na obecnym etapie to zgodnie z art. 3 pkt 2a Prawa budowlanego,budynek mieszkalny?

W budynku mam prąd wodę i gaz.

...........

według prawa budowlanego, to nie jest budynek mieszkalny, tylko budynek w budowie. Dopiero jak oddasz do użytkowania, zakończysz budowę, to dopiero wtedy stanie sie budynkiem mieszkalnym.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam pytanie czy jeżeli żona uzyskała urlop wychowawczy to czy jej dochód za 2018 można uznać jako dochód utracony ? Tak jak dzieje się to w przypadku wyliczania średniego dochodu w programie 500+ ? Wojewódzkie Fundusze nic nie wiedzą na ten temat. w jakimś sierpniowym dokumencie znalazlem taka wzmianke ale obecnie w instrukcji nic na ten temat nie ma .
Chodzi o to przylacze elektroenergetyczne na potrzeby pompy 8tys? Ja też mam z tym Teraz problem. Na to chyba bym musiała mieć też 3 wyceny od elektryków...sama już nie wiem.
[ATTACH=CONFIG]422715[/ATTACH]

Po co program jak jest węgiel antysmogowy :lol2::lol2::lol2:

O niebo tańsze rozwiązanie niż program który ma napaść (od napasienia = nakarmienia) rzesze urzędników a okruchy spadną niektorym na termomodernizację elewacji lub FV, PC, ew. wymianę pieca itp.

A jeszce takie pytanie odnosnie nowego budynku , w projekcie mam jeszcze okna ze wspolczynnikiem U=1,1 W/m²K ale zalozylem okna ze wspolczynnikiem U=0,80 W/m²K a wg wymagan musi byc maks U=0,90 W/m²K. Jakie dokumenty potrzebuje żeby to udowodnic ? Mam miec jakies certyfikaty ? Czy na specyfikacji zamowienia wystarczy taka informacja ? Pewnie nie wiadomo do konca jak to beda kontrolowac ?

Wiecie co coraz bardziej wydaje mi się że ten program zrobiony jest tak aby jak najmniej osób z niego skorzystało. Dowiaduję się i dowiaduję, robię najróżniejsze kombinacje ale jak bym nie kombinował to wychodzi na to, że jak nie będzie się miało swojego pokrycia finansowego w 100% to nie bardzo będzie jak to ugryźć. Aby móc skorzystać z dotacji w pierwszej kolejności trzeba wymienić piec i kropka. Nie ważne jest, że aby wymienić piec to trzeba np. przerobić instalację, a to zapewne inny instalator będzie robił, nie ważne że jak się mieszka to nie da się robić wszystkiego na raz, bo przecież jakoś trzeba żyć w tym czasie. Ale nie pierwsza kasa dopiero po wymianie pieca. Kolejny przykład. Chcę założyć fotowoltaikę - więc pożyczka, bo przecież taka jest na ten cel. Kiedy montować - no na wiosnę bo to najlepszy termin, ale oczywiście nie można bo najpierw trzeba wymienić piec. Kurcze który wykonawca bedzie chciał czekać na kasę? Nie rozumiem tego wszystkiego. Zero zaufania i dostosowania do realiów. Skoro podpisuje się umowę to jest tam zobowiązanie do wykonania konkretnych rzeczy i nikogo nie powinno interesować w jakiej kolejności, bo to wynika z potrzeb danej inwestycji. Sa dwa lata na wykonanie i w tym czasie na podstawie faktur powinno to być zwracane. Wynika z tego, że jak ktoś nie ma kasy na całość to musi iść do banku, wziąć kredyt, z niego wszystko zrobić, a dopiero potem starać się o zwrot. Ale i to nie do końca, bo jak np. teraz złożę wniosek, mamy grudzień, w marcu założę fotowoltaikę, fundusz ma 3 miesiące na rozpatrzenie. załóżmy ze w kwietniu podpiszę umowę, to stwierdzą, że faktury są za wczesne, bo wykonałem fv w 100% przed wymianą pieca i kasa się nie należy. To jest jakiś obłęd.

Sorki za wypociny ale ręce mi opadają.

Może ktoś ma pomysł jak to ugryźć.

Edytowane przez zygi72
Jak ktoś nie ma gotówki i nie chcę iść w kredyt to najlepiej rozłożyć inwestycje na kilka etapów. Na przyszły rok np sam piec. Przecież można składać wniosek wielokrotnie. Wg mnie kredyt na fotowoltaikę z tego programu nie jest za bardzo korzystny, ale chyba nie ma co liczyć w najbliższym czasie, że w gminach będzie coś korzystniejszego? Np rolnik może odliczyć 25% kosztów instalacji FV od podatku rolnego co już jest korzystniejsze, ale wiadomo, że nie każdy ma hektary.

Zapewne na fv korzystny nie jest ale wszystkie instytucje w tej chwili odbijają piłeczkę i kierują właśnie do tego programu. A najlepszy termin do założenia fv aby fajnie się to w roku bilansowało jest na wiosnę gdy produkcja się zaczyna, a z zeszłego roku widzimy ile nam wyprodukowało.

Co do podzielenia inwestycji to niestety nie do końca się tak da, a właściwie nie zawsze. przy zmianie źródła ciepła jest od razu zmiana instalacji itp.

Edytowane przez zygi72

Miłego niedzielnego popołudnia. Tak się trochę uciszyło na forum , nikt się niczym nie chwali, czyli mniemam ,że z Funduszy jak na razie jedna wielka cisza i nawet się nie upominają o jakiś zapomniany papierek do wniosku ,albo podpis. Chyba długo przyjdzie nam czekać.

Pozdrawiam serdecznie .