Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No tak, ale jeśli wnioskodawca posiada gospodarstwo oraz umowę o pracę, to wpisuje jedno i drugie. Nam wychodzi 1628 zł na osobę, a zatem 0% dotacji.

Zastanawiam się dla kogo te dotacje właściwie są? Żeby się załapać, to chyba trzeba mieć gromadkę dzieci, albo pracować na czarno. Wszystko ładnie wygląda, ale tylko na papierze i w hasłach wyborczych.

Jakie zero % przecież jest próg powyżej 1600 złotych na osobę, i dofinansowanie wynosi 30% zawierającą ulgę podatkową...o czy Ty piszesz???

dofin.jpg

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak nie aktualne jak ten zapis obowiązuje od 1 stycznia 2019r. strona 13 z ....ZASADY UDZIELANIA DOFINANSOWANIA

w ramach Programu priorytetowego Czyste Powietrze

https://portal.wfosigw.lodz.pl/dokumenty/30%20Zasady%20czyste%20powietrze_070918bz.pdf

Ludzie czy wy czytać nie umiecie?:-)

Wiele osob to wkurzyło :( urzednicy mówią po cichu, ze to program dla pracujacych na czarno.

Dla przedsiębiorców - nie jest dużą sztuką wykazać stratę czy niewielki dochód.

Dla przedsiębiorców - nie jest dużą sztuką wykazać stratę czy niewielki dochód.

Hmm, prowadzę od 20 lat działalność i dla mnie to wielka sztuka, bo całość sprzedaży jest fakturowana.

Pewnie mówisz o firmach np.w budowlance, gdzie większość jest robiona bez faktury, uwierz mi, że w innych branżach taki proceder nie istnieje (przynajmniej w mojej).

Jakie zero % przecież jest próg powyżej 1600 złotych na osobę, i dofinansowanie wynosi 30% zawierającą ulgę podatkową...o czy Ty piszesz???

[ATTACH=CONFIG]425457[/ATTACH]

Pobrałem aktualny wzór wniosku, wypełniłem wszystko wg instrukcji i formularz sam wyliczył jakie dofinansowanie przysługuje w danej sytuacji, czyli 0%:)

Przeczuwałem, że dojdzie do korekty tabeli dochodów, ale nie sądziłem, że zrobią to tak szybko.

Hmm, prowadzę od 20 lat działalność i dla mnie to wielka sztuka, bo całość sprzedaży jest fakturowana.

Pewnie mówisz o firmach np.w budowlance, gdzie większość jest robiona bez faktury, uwierz mi, że w innych branżach taki proceder nie istnieje (przynajmniej w mojej).

Piszę o kosztach głównie. I możliwości przesuwania kosztów i przychodów tak, by któryś rok był ze stratą. Można kupić np. używane mieszkanie na biuro - i przez 10 lat zaliczać po 10% jego wartości + odsetki od kredytu w koszty. A potem można sprzedać bez podatku. I kupić kolejne.

Każdy doradca podatkowy i dobra księgowa ma dziesiątki sposobów na zrobienie roku ze stratą albo z dużym zyskiem. Legalnych.

Piszę o kosztach głównie. I możliwości przesuwania kosztów i przychodów tak, by któryś rok był ze stratą. Można kupić np. używane mieszkanie na biuro - i przez 10 lat zaliczać po 10% jego wartości + odsetki od kredytu w koszty. A potem można sprzedać bez podatku. I kupić kolejne.

Każdy doradca podatkowy i dobra księgowa ma dziesiątki sposobów na zrobienie roku ze stratą albo z dużym zyskiem. Legalnych.

No niby racja, ale lepiej nie ryzykować, jedna kontrola US i straty większe od zysków ;-)

Witam,

nie będę wklejał, gdyż jest tego dużo.

Tak jak napisano: Art. 3 pkt 1. litera c.

(strona 3)

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001952/U/D20171952Lj.pdf

Jako ciekawostka.

Między innymi na dotację "łapią się":

– świadczenia określone w przepisach o wykonywaniu mandatu posła i senatora.

Czyli łopatologicznie.

Jeśli rozliczasz się PIT-em, CIT-em, inną kartą, albo pracodawca składa PIT to tabela 2.

Jeśli dostajesz pieniądze z różnych źródeł wymienionych w art. 3 pkt 1c. to tabela 1.

Edytowane przez gosciu01

Witam

Ma może ktoś jakieś info jak będzie weryfikowana norma 2021 dla nowych budynków. Chodzi mi konkretnie o stolarkę. Dla drzwi wejściowych, które mam zamontowane producent podaje współczynnik Uw tylko dla drzwi referencyjnych. Ciekawi mnie czy trzeba mieć kwity na każdą sztukę drzwi i okien. Czy wystarczą dane ogólne z katalogu dotyczące danego systemu?

PS. Dostał ktoś jakąś odpowiedź z funduszu

Ja wysyłałam 18.11.2018, Na Portalu Beneficjenta w wykazie wniosków widnieje ,,Zarejestrowany (wprowadzony)" i nadany jest nr. wniosku. Ale nikt nic nie daje znać, w odpowiedzi na email napisali , że mają 90 dni robocze na rozpatrzenie.
Ja wysyłałam 18.11.2018, Na Portalu Beneficjenta w wykazie wniosków widnieje ,,Zarejestrowany (wprowadzony)" i nadany jest nr. wniosku. Ale nikt nic nie daje znać, w odpowiedzi na email napisali , że mają 90 dni robocze na rozpatrzenie.

No to do około 20 marca czekanie. Ja złożyłem 15 a 19 zamontowali mi pompę ciepła w regulaminie pisze że można montować po wypełnieniu wniosku ? Można czy nie?

Witam

Czy zakładając nowy piec w nowo wybudowwnym domu rowniez mozna starac sie dofinansowanie jak przy wyminie starego pieca na nowy?

Witam, dla nowych obiektów jest nieco inaczej. Na zakup urządzenia grzewczego możesz sie starać o dofinansowanie, ale nie możesz np. pokryć z tego programu kosztów termoizolacji. Dla nowych budynków dopłaty są tylko na:

- zakup i montaż źródeł ciepła najnowszej generacji z przyłączem

- montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła

- zastosowanie OZE (pożyczka)