Jerzy72 25.01.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 No tak, ale jeśli wnioskodawca posiada gospodarstwo oraz umowę o pracę, to wpisuje jedno i drugie. Nam wychodzi 1628 zł na osobę, a zatem 0% dotacji. Zastanawiam się dla kogo te dotacje właściwie są? Żeby się załapać, to chyba trzeba mieć gromadkę dzieci, albo pracować na czarno. Wszystko ładnie wygląda, ale tylko na papierze i w hasłach wyborczych. Jakie zero % przecież jest próg powyżej 1600 złotych na osobę, i dofinansowanie wynosi 30% zawierającą ulgę podatkową...o czy Ty piszesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.01.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 To już nieaktualne.Dofinansowanie zostało obniżone do 18% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 25.01.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jak nie aktualne jak ten zapis obowiązuje od 1 stycznia 2019r. strona 13 z ....ZASADY UDZIELANIA DOFINANSOWANIA w ramach Programu priorytetowego Czyste Powietrze https://portal.wfosigw.lodz.pl/dokumenty/30%20Zasady%20czyste%20powietrze_070918bz.pdf Ludzie czy wy czytać nie umiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.01.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Ale ja nie przeczę, że tak było. Wersja dokumentu podanego przez Ciebie to 1.5/06.09.2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 25.01.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Faktycznie sprawdziłem i nie jest tak różowo dla tych co lepiej zarabiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 25.01.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Czy może ktoś łopatologicznie wytłumaczyć kogo dotyczy tabela nr 1 a kogo nr 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.01.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Wiele osob to wkurzyło urzednicy mówią po cichu, ze to program dla pracujacych na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Wiele osob to wkurzyło urzednicy mówią po cichu, ze to program dla pracujacych na czarno. Dla przedsiębiorców - nie jest dużą sztuką wykazać stratę czy niewielki dochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 25.01.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Dla przedsiębiorców - nie jest dużą sztuką wykazać stratę czy niewielki dochód. Hmm, prowadzę od 20 lat działalność i dla mnie to wielka sztuka, bo całość sprzedaży jest fakturowana. Pewnie mówisz o firmach np.w budowlance, gdzie większość jest robiona bez faktury, uwierz mi, że w innych branżach taki proceder nie istnieje (przynajmniej w mojej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G4wain 25.01.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jakie zero % przecież jest próg powyżej 1600 złotych na osobę, i dofinansowanie wynosi 30% zawierającą ulgę podatkową...o czy Ty piszesz??? [ATTACH=CONFIG]425457[/ATTACH] Pobrałem aktualny wzór wniosku, wypełniłem wszystko wg instrukcji i formularz sam wyliczył jakie dofinansowanie przysługuje w danej sytuacji, czyli 0% Przeczuwałem, że dojdzie do korekty tabeli dochodów, ale nie sądziłem, że zrobią to tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Hmm, prowadzę od 20 lat działalność i dla mnie to wielka sztuka, bo całość sprzedaży jest fakturowana. Pewnie mówisz o firmach np.w budowlance, gdzie większość jest robiona bez faktury, uwierz mi, że w innych branżach taki proceder nie istnieje (przynajmniej w mojej). Piszę o kosztach głównie. I możliwości przesuwania kosztów i przychodów tak, by któryś rok był ze stratą. Można kupić np. używane mieszkanie na biuro - i przez 10 lat zaliczać po 10% jego wartości + odsetki od kredytu w koszty. A potem można sprzedać bez podatku. I kupić kolejne. Każdy doradca podatkowy i dobra księgowa ma dziesiątki sposobów na zrobienie roku ze stratą albo z dużym zyskiem. Legalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 25.01.2019 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Piszę o kosztach głównie. I możliwości przesuwania kosztów i przychodów tak, by któryś rok był ze stratą. Można kupić np. używane mieszkanie na biuro - i przez 10 lat zaliczać po 10% jego wartości + odsetki od kredytu w koszty. A potem można sprzedać bez podatku. I kupić kolejne. Każdy doradca podatkowy i dobra księgowa ma dziesiątki sposobów na zrobienie roku ze stratą albo z dużym zyskiem. Legalnych. No niby racja, ale lepiej nie ryzykować, jedna kontrola US i straty większe od zysków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 25.01.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Czy może ktoś łopatologicznie wytłumaczyć kogo dotyczy tabela nr 1 a kogo nr 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.01.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, nie będę wklejał, gdyż jest tego dużo. Tak jak napisano: Art. 3 pkt 1. litera c. (strona 3) http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001952/U/D20171952Lj.pdf Jako ciekawostka.Między innymi na dotację "łapią się": – świadczenia określone w przepisach o wykonywaniu mandatu posła i senatora. Czyli łopatologicznie. Jeśli rozliczasz się PIT-em, CIT-em, inną kartą, albo pracodawca składa PIT to tabela 2. Jeśli dostajesz pieniądze z różnych źródeł wymienionych w art. 3 pkt 1c. to tabela 1. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo21 26.01.2019 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 WitamMa może ktoś jakieś info jak będzie weryfikowana norma 2021 dla nowych budynków. Chodzi mi konkretnie o stolarkę. Dla drzwi wejściowych, które mam zamontowane producent podaje współczynnik Uw tylko dla drzwi referencyjnych. Ciekawi mnie czy trzeba mieć kwity na każdą sztukę drzwi i okien. Czy wystarczą dane ogólne z katalogu dotyczące danego systemu?PS. Dostał ktoś jakąś odpowiedź z funduszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_89 27.01.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 WitamCzy zakładając nowy piec w nowo wybudowwnym domu rowniez mozna starac sie dofinansowanie jak przy wyminie starego pieca na nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 27.01.2019 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Wniosek wypełniłem 15.11.2018 do dziś brak odpowiedzi i pisze że oczekuje na weryfikacje dostał ktoś odpowiedz z funduszu albo dopłate? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 27.01.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Ja wysyłałam 18.11.2018, Na Portalu Beneficjenta w wykazie wniosków widnieje ,,Zarejestrowany (wprowadzony)" i nadany jest nr. wniosku. Ale nikt nic nie daje znać, w odpowiedzi na email napisali , że mają 90 dni robocze na rozpatrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 27.01.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Ja wysyłałam 18.11.2018, Na Portalu Beneficjenta w wykazie wniosków widnieje ,,Zarejestrowany (wprowadzony)" i nadany jest nr. wniosku. Ale nikt nic nie daje znać, w odpowiedzi na email napisali , że mają 90 dni robocze na rozpatrzenie. No to do około 20 marca czekanie. Ja złożyłem 15 a 19 zamontowali mi pompę ciepła w regulaminie pisze że można montować po wypełnieniu wniosku ? Można czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.01.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam Czy zakładając nowy piec w nowo wybudowwnym domu rowniez mozna starac sie dofinansowanie jak przy wyminie starego pieca na nowy? Witam, dla nowych obiektów jest nieco inaczej. Na zakup urządzenia grzewczego możesz sie starać o dofinansowanie, ale nie możesz np. pokryć z tego programu kosztów termoizolacji. Dla nowych budynków dopłaty są tylko na: - zakup i montaż źródeł ciepła najnowszej generacji z przyłączem - montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła - zastosowanie OZE (pożyczka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts