Konsultant Viessmann 04.09.2020 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Według tego co pisze NFOŚ, w przypadku wykonywania robót siłami własnymi przedsięwzięcie będzie podlegało obowiązkowej wizytacji końcowej. Dla pozostałych przedsięwzięć wizytacja losowa 15% przedsięwzięć z danego roku. Później w ciągu 3 lat też teoretycznie może być kontrola. 15% to w sumie nie tak dużo, więc może się znaleźć niewiele osób na forum które miały jakąś kontrolę Edytowane 4 Września 2020 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecky2000 13.09.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Witam, Mam zamiar wziąć udział w programie czyste powietrze. Będę instalował pompę ciepła, grzejniki, położę wełnę mineralną oraz wymienię drzwi. Jakie dokumenty oprócz faktur i potwierdzeń zapłaty będą potrzebne? Do pompy ciepła na pewno etykieta energetyczna. A do pozostałych? Czy trzeba będzie jakoś udowodnić demontaż pieców kaflowych ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.09.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Na pewno trzeba będzie dołączyć dokument potwierdzający trwałe wyłączenie z użytkowania źródła ciepła: kopię imiennego dokumentu zezłomowania. Ogólnie, załączniki przy wniosku o płatność są różne w zależności od przypadku. Musisz wejść na portal beneficjenta dla swojego wfosiu i tam w instrukcji: JAK WYPEŁNIĆ WNIOSEK O PŁATNOŚĆ W PROGRAMIE CZYSTE POWIETRZE znajdziesz szczegółowe informacje o wymaganych dokumentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.09.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Niestety będą opóźnienia w programie Czyste Powietrze. Banki miały zostać włączone jesienią tego roku, dzięki czemu proces składania wniosków miał zostać jeszcze bardziej ułatwiony... Ale przesunęli na 2021 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszka 27.10.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Chciałam zapytać czy otuliny do rur (izolacje) to też koszty kwalifikowane?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.10.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 To musisz sprawdzić w katalogu. Może być tak że otuliny firmy X są kosztami a otuliny firmy Y nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.10.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Tak ma być dopiero w przyszłości. Na razie katalog urządzeń i materiałów jest dopiero uzupełniany przez producentów. Zresztą ten aktualny zawierający również materiały oprócz urządzeń został uruchomiony dopiero niedawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.01.2021 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Dziś NFOŚiGW poinformował, że już 200 tys. wniosków zostało już złożonych w programie Czyste Powietrze. Ich łączna wartość to 3,67 mld, czyli jakieś 3,5%całego budżetu przeznaczonego na 10 lat programu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.05.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Dobra wiadomość z programu Czyste Powietrze pod kątem rynku pomp ciepła! Polski Alarm Smogowy uruchomił monitoring programu, który będzie aktualizował co miesiąc. Z analiz wynika, że aż 20% starych kotłów wymienianych jest na pompy ciepła. To oznacza, że pompy ciepła są na II miejscu. Największym zainteresowaniem cieszą się wśród beneficjentów kotły gazowe - 43% wymian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourmi 24.05.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Cześć, mam do Was pytanie: jak długo czekaliście z akceptacją (ewentualnie info o korekcie) wniosku o płatność i przelewem bankowym?Zwłaszcza w Małopolsce? Mój wniosek o płatność w ramach "Czyste powietrze" został zarejestrowany w Małopolskim WFOŚiG w dniu 14.01.2021.Od daty rejestracji upłynęło dużo czasu i jak dotąd nie otrzymałem żadnej informacji o akceptacji lub konieczności koreky wniosku. Podkreślę, że chodzi właśnie o akceptację wniosku o płatność oraz przelew dotacji przysługującej na podstwie wywiązania się przeze mnie z umowy.Cała papierologia szła bardzo sprawnie, również inwestycja, aż utknęła na wspomnianym wniosku o płatność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 24.05.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Dzwoń albo pisz i pytaj. U mnie po pół roku czekania, jak się w końcu skontaktowałem z nimi, pani stwierdziła, że 3 miesiące temu wysłała mi maila z uwagami. Mówię jej że żadnego maila nie dostałem, niech mi go jeszcze raz wyśle. Ona na to, że już skasowała i musi od nowa napisać. Pisała od nowa przez dwa tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 25.05.2021 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 U mnie 5 miesięcy (Śląsk). Po wysłaniu korekty dokumentów chyba do 3 tygodni była kasa na koncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszka 25.05.2021 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Wszystko ma się dobrze tylko mam jeden problem. Otóż przy zakupie przez internet nie warto wybierać opcji ZA POBRANIEM, gdyż na fakturze musi być zapłacono gotówka lub przelew. W funduszu potrzebuja dowód wpłaty czyli KP lub oświadczenie, że zapłaciłam. Firma z Opoczna, u której kupowałam wymiennik ciepła pomimo wielokrotnych próśb mailowych i telefonicznych nie jest zainteresowana wystawieniem takiego dokumentu. Tak, że ostrzegam Was: tylko gotówka lub przelew z konta. Nie dostanę niestety dofinansowania na wymiennik a dla mnie to horrendalna kwota. Pozdrawiam firmę z Opoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.05.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 A słyszeliście już, że od 1 stycznia 2022 r. w programie Czyste Powietrze nie będzie wsparcia dla kotłów węglowych? Taka decyzja to efekt wytycznych Komisji Europejskiej oraz Krajowego Planu Odbudowy i Polskiego Ładu. Dodatkowo przewidywane jest też podwyższenie progu dochodowego w podwyższonym poziomie dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 05.08.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 Mam pytanie. Składałem wniosek online przez https://gwd.nfosigw.gov.pl/, dostałem listem poleconym umowę od fundusze z Krakowa. I teraz chciałbym złożyć wniosek o płatność tylko nie wiem jak. Na tej stronie https://gwd.nfosigw.gov.pl/ nie mam takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gontia 21.09.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Jak jest z odliczeniem fotowoltaiki od dochodu przy prowadzeniu dzialalności?Pytam odnośnie do nieszczęsnego nowego ładu. Taki koszt też wpłynie na pomniejszenie składki zdrowotnej?Tutaj jest sporo o tym: https://zacznijoszczedzac.pl/jak-zaczac-oszczedzac-jak-mniej-wydawac/ Edytowane 27 Maja 2022 przez gontia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 10.01.2022 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Witam.Wie ktoś może jak to jest z tym zaświadczeniem z gminy(załącznik do wniosku) o dochodach na mieszkańca gospodarstwa domowego .Boskoro nie musi być zameldowany ani spokrewniony a jedynie oświadczenie że wspólnie gospodaruje .Czyli że co?mogę kogoś "przygarnąć" bez dochodów żeby poprawić sobie srednią na osobę w gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.01.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Dziś weszła w życie kolejna nowość w programie Czyste Powietrza - najwyższy poziom dofinansowania. Osoby z dochodami do 900 zł/os miesięcznie w gosp. wieloosobowym będą mogły otrzymać do 69 tys. dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.01.2022 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 A dla reszty coś zmienili, w sensie coś pogorszyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.01.2022 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Osoby z dochodami do 900 zł/osobę to nie mają z czego żyć... i raczej nie będą myślały o programie "Czyste Powietrze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts