Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

Według tego co pisze NFOŚ, w przypadku wykonywania robót siłami własnymi przedsięwzięcie będzie podlegało obowiązkowej wizytacji końcowej. Dla pozostałych przedsięwzięć wizytacja losowa 15% przedsięwzięć z danego roku. Później w ciągu 3 lat też teoretycznie może być kontrola.

15% to w sumie nie tak dużo, więc może się znaleźć niewiele osób na forum które miały jakąś kontrolę

Edytowane przez Konsultant Viessmann

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam zamiar wziąć udział w programie czyste powietrze. Będę instalował pompę ciepła, grzejniki, położę wełnę mineralną oraz wymienię drzwi. Jakie dokumenty oprócz faktur i potwierdzeń zapłaty będą potrzebne? Do pompy ciepła na pewno etykieta energetyczna. A do pozostałych? Czy trzeba będzie jakoś udowodnić demontaż pieców kaflowych ?

Pozdrawiam

Na pewno trzeba będzie dołączyć dokument potwierdzający trwałe wyłączenie z użytkowania źródła ciepła: kopię imiennego dokumentu zezłomowania.

Ogólnie, załączniki przy wniosku o płatność są różne w zależności od przypadku. Musisz wejść na portal beneficjenta dla swojego wfosiu i tam w instrukcji: JAK WYPEŁNIĆ WNIOSEK O PŁATNOŚĆ W PROGRAMIE CZYSTE POWIETRZE znajdziesz szczegółowe informacje o wymaganych dokumentach.

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
Dobra wiadomość z programu Czyste Powietrze pod kątem rynku pomp ciepła! Polski Alarm Smogowy uruchomił monitoring programu, który będzie aktualizował co miesiąc. Z analiz wynika, że aż 20% starych kotłów wymienianych jest na pompy ciepła. To oznacza, że pompy ciepła są na II miejscu. Największym zainteresowaniem cieszą się wśród beneficjentów kotły gazowe - 43% wymian

Cześć,

mam do Was pytanie: jak długo czekaliście z akceptacją (ewentualnie info o korekcie) wniosku o płatność i przelewem bankowym?

Zwłaszcza w Małopolsce?

Mój wniosek o płatność w ramach "Czyste powietrze" został zarejestrowany w Małopolskim WFOŚiG w dniu 14.01.2021.

Od daty rejestracji upłynęło dużo czasu i jak dotąd nie otrzymałem żadnej informacji o akceptacji lub konieczności koreky wniosku.

Podkreślę, że chodzi właśnie o akceptację wniosku o płatność oraz przelew dotacji przysługującej na podstwie wywiązania się przeze mnie z umowy.

Cała papierologia szła bardzo sprawnie, również inwestycja, aż utknęła na wspomnianym wniosku o płatność.

Dzwoń albo pisz i pytaj.

U mnie po pół roku czekania, jak się w końcu skontaktowałem z nimi, pani stwierdziła, że 3 miesiące temu wysłała mi maila z uwagami. Mówię jej że żadnego maila nie dostałem, niech mi go jeszcze raz wyśle. Ona na to, że już skasowała i musi od nowa napisać. Pisała od nowa przez dwa tygodnie...

Wszystko ma się dobrze tylko mam jeden problem. Otóż przy zakupie przez internet nie warto wybierać opcji ZA POBRANIEM, gdyż na fakturze musi być zapłacono gotówka lub przelew. W funduszu potrzebuja dowód wpłaty czyli KP lub oświadczenie, że zapłaciłam. Firma z Opoczna, u której kupowałam wymiennik ciepła pomimo wielokrotnych próśb mailowych i telefonicznych nie jest zainteresowana wystawieniem takiego dokumentu. Tak, że ostrzegam Was: tylko gotówka lub przelew z konta. Nie dostanę niestety dofinansowania na wymiennik a dla mnie to horrendalna kwota. Pozdrawiam firmę z Opoczna.

A słyszeliście już, że od 1 stycznia 2022 r. w programie Czyste Powietrze nie będzie wsparcia dla kotłów węglowych? Taka decyzja to efekt wytycznych Komisji Europejskiej oraz Krajowego Planu Odbudowy i Polskiego Ładu. Dodatkowo przewidywane jest też podwyższenie progu dochodowego w podwyższonym poziomie dofinansowania.

• 2 months później...
  • 1 month później...

Jak jest z odliczeniem fotowoltaiki od dochodu przy prowadzeniu dzialalności?

Pytam odnośnie do nieszczęsnego nowego ładu. Taki koszt też wpłynie na pomniejszenie składki zdrowotnej?

Tutaj jest sporo o tym: https://zacznijoszczedzac.pl/jak-zaczac-oszczedzac-jak-mniej-wydawac/

Edytowane przez gontia

• 3 months później...

Witam.Wie ktoś może jak to jest z tym zaświadczeniem z gminy(załącznik do wniosku) o dochodach na mieszkańca gospodarstwa domowego .Bo

skoro nie musi być zameldowany ani spokrewniony a jedynie oświadczenie że wspólnie gospodaruje .Czyli że co?mogę kogoś "przygarnąć" bez dochodów żeby poprawić sobie srednią na osobę w gosp.

• 2 weeks później...