anoch 18.09.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Mi to raczej wygląda na 2 możliwości (do wyboru) uzyskania dotacji termomodernizacyjnej:1. Dotacja lub pożyczka NFOSiGW w programie Czyste Powietrze lub innym albo2. Możliwość odliczenia od dochodu do 53 tys zł na termomodernizację. Przepisy zawarte są na razie w projekcie ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.Cyt projektowanego przepisu:Art. 26h ust. 6Odliczeniu nie podlegają wydatki w części w jakiej zostały:1) sfinansowane (dofinansowane) ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, wojewódzkich funduszów ochrony środowiska i gospodarki wodnej lub zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie Projekt póki co jest w konsultacjach międzyresortowych:http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12315352/katalog/12530257#12530257 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.09.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Dla nowych domów musi być spełniony WT2021 dla izolacyjności przegród, a dotacje można dostać tylko na źródło ciepła z przylaczem. Czyli w najlepszym wypadku kwota kwalifikowana 45k na gruntowa pompę ciepła. Dodatkowo można dostać pożyczkę na fotowolatike lub solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 18.09.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 (edytowane) Dla nowych domów musi być spełniony WT2021 dla izolacyjności przegród, . Amen. a dotacje można dostać tylko na źródło ciepła z przyłączem Nie tylko. Np. z systemem odprowadzania spalin w przypadku kotłów Czyli w najlepszym wypadku kwota kwalifikowana 45k na gruntowa pompę ciepła. 45k to maksymalny jednostkowy koszt gruntowej PC ale możesz dorzucić jeszcze część instalacji c.w.u lub w przypadku powietrznej PC 30k + c.w.u 15k Dodatkowo można dostać pożyczkę na fotowolatike lub solary. dodam tylko, że oprocentowanie 2% na 15 lat. Kwota kredytu do 60k. Prowizja i marża 0,7 p.p Edytowane 18 Września 2018 przez anoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.09.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 O CWU na spotkaniu nie było mowy. Ale wszystko się wyjaśni jak będą wnioski dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 19.09.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 (edytowane) Zaczynamy zabawę. link warszawskiego wfosigw:http://www.wfosigw.pl/strona-glowna/aktualnosci/20978 link do portalu beneficjenta:https://portal.wfosigw.pl/ Edytowane 19 Września 2018 przez anoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 19.09.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 O CWU na spotkaniu nie było mowy. Ale wszystko się wyjaśni jak będą wnioski dostępne. Jest wymienione jako koszt kwalifikowany zakupu i montażu urządzeń. Na str 10: https://portal.wfosigw.pl/dokumenty/1%20Program%20priorytetowy_Czyste%20Powietrze_140918.pdf instalacje wewnętrzne ogrzewania i ciepłej wody użytkowej - 15000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Jak to rozumieć" 1. Koszty mikroinstalacji fotowoltaicznej i kolektorów słonecznych mogą zostać dofinansowane w 100% wyłącznie w formie pożyczki w ramach pozostałych kosztów kwalifikowanych. "?Na PV tylko pożyczka, czy mozna dostać 30-90% dotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 19.09.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 (edytowane) Jest wymienione jako koszt kwalifikowany zakupu i montażu urządzeń. Na str 10: https://portal.wfosigw.pl/dokumenty/1%20Program%20priorytetowy_Czyste%20Powietrze_140918.pdf instalacje wewnętrzne ogrzewania i ciepłej wody użytkowej - 15000 Muszę sprostować swoje info na temat c..w. u. Nie jest ono dla wszystkich. Dopiero instrukcja o tym mówi: cyt.: Zadanie nie dotyczy budynków nowo budowanych oraz budynków istniejących, które otrzymały pozwolenie na budowę po 15.12.2002r. i w których źródła ciepła spełniają wymagania techniczne określone w Programie priorytetowym Czyste powietrze. ... klasyczne "lub czasopisma" Edytowane 19 Września 2018 przez anoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 19.09.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Jak to rozumieć " 1. Koszty mikroinstalacji fotowoltaicznej i kolektorów słonecznych mogą zostać dofinansowane w 100% wyłącznie w formie pożyczki w ramach pozostałych kosztów kwalifikowanych. " ? Na PV tylko pożyczka, czy mozna dostać 30-90% dotacji? W instrukcji znalazłem takie zastrzeżenie: str. 22 Uwaga! W przypadku montażu instalacji kolektorów słonecznych i/lub mikroinstalacji fotowoltaicznej, Wnioskodawca może uzyskać wsparcie na te inwestycje tylko w formie pożyczki. Ponadto przyjęto, iż koszt kwalifikowany za 1 kWp wynosi maksymalnie 6 000 zł i nie może przekroczyć jednostokowej wartości kosztu kwalifikowanego całej instalacji ustalonej na poziomie 30 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 19.09.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Zgadza się. Na PV i kolektory tylko pożyczka. A na inne rzeczy, jeśli z dochodu wyjdzie dotacja 30%, to będzie realizowana w formie odliczenia od dochodu. Wyższe - wypłata na konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.09.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W instrukcji znalazłem takie zastrzeżenie: str. 22 Uwaga! W przypadku montażu instalacji kolektorów słonecznych i/lub mikroinstalacji fotowoltaicznej, Wnioskodawca może uzyskać wsparcie na te inwestycje tylko w formie pożyczki. Ponadto przyjęto, iż koszt kwalifikowany za 1 kWp wynosi maksymalnie 6 000 zł i nie może przekroczyć jednostokowej wartości kosztu kwalifikowanego całej instalacji ustalonej na poziomie 30 000 zł. z innego wątku U mnie w gminie były dotacje na PV. Zrobione na zasadzie że gmina kupuje te PV, płaci 80% kosztów, 20% dopłaca mieszkaniec. Sąsiad zrobił mały zestaw. Widział rachunek jaki wystawiono gminie. Coś circa 8000PLN za KWp. Robione w tym roku. ... także będzie ciężko się zmieścić w szesciu . Morawiecki zrobił PROGRAM WYDMUSZKA , ale medialnie wygląda dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.09.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Oj tam od razu wydmuszka. Tyle programów mnie ominęło a to pierwszy na który liczę, że odzyskam część moich podatków Nie byłem jeszcze na spotkaniu, ale liczę na pompę p-w + went mech w nowo budowanym domu, czyli kwalifikowane 40 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 20.09.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Oj tam od razu wydmuszka. Tyle programów mnie ominęło a to pierwszy na który liczę, że odzyskam część moich podatków Nie byłem jeszcze na spotkaniu, ale liczę na pompę p-w + went mech w nowo budowanym domu, czyli kwalifikowane 40 tys zł. Obawiam się, że dotacja do WM dla budowanego budynku nie będzie możliwa. Pompa p-w do 30 tys. Skubnąć nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.09.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Obawiam się, że dotacja do WM dla budowanego budynku nie będzie możliwa. Ponieważ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 20.09.2018 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ponieważ? https://portal.wfosigw.pl/dokumenty/1%20Program%20priorytetowy_Czyste%20Powietrze_140918.pdf - strona 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 20.09.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dla nowych budynków nie ma lekko z tego co doczytałem muszą być spełnione przegrody z WT2021czyli jak ktoś ma okna dachowe z U1.3 to nie przejdzie bo musi mieć U1.1 itp. do nowych domów jest niestety możliwa tylko PC,GAZ, Kable itp. żadna WM ani stolarki czy inne nie wchodzą w grę maks. kwota od której będzie liczona dotacja do PC PW to 30 tys. czyli przy 30% dostaniesz 9tys. jak spełnisz wymogiprzy PC gruntowej 45 000 https://portal.wfosigw.katowice.pl/dokumenty/10%20Protokol%20dopuszczajacy%20WZOR_140918.pdf protokół dopuszczający przyjdzie pewnie jakiś Przedstawiciel WFOŚiGW i będzie sprawdzał a w jaki sposób to nie wiadomo teraz pytanie może ktoś wie czy ja mogę złożyć wniosek o dofinansowanie przyjdzie gość i mi powie czy je dostanę czy nie ? czy dopiero muszę mieć PC już w domu i dopiero wtedy powie mi czy się załapię czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 20.09.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Wszystkie koszty już poniesione od 01-01-2018 będą uwzględnione w programie. Więc można kupić lub mieć po 01-01-2018 i składać wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.09.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ciekawe. Dobrze, że mam połaciowe U =1,0 wszędzie ale jakoś specjalnie nie liczę na żadne dotacje bo na pewno wynajdą chociaż jedną rzecz która zdyskwalifikuje z dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 20.09.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 no tak tylko że jak nie wiem czy dostanę dotację to nie wiem co mam montować czy na groszek ;P czy na PC czy też gaznie można jakoś otrzymać informacji wcześniej czy dostanę zwrot ? zamontuje sobie gruntówkę za 45, a później nie dostanę z tego nic bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 20.09.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ponieważ? krzysiek87 odpowiedział. Dodatkowe zastrzeżenie masz w instrukcji na str 20: 8. Zakup i montaż wentylacji mechanicznej wraz z odzyskiem ciepła (w tym rekuperator) Uwaga! Zadanie nie dotyczy budynków nowo budowanych oraz budynków istniejących, które otrzymały pozwolenie na budowę po 15.12.2002r. i w których źródła ciepła spełniają wymagania techniczne określone w Programie priorytetowym Czyste powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts