Slawko123 03.12.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 ......... Czy dom w stanie surowym zamkniętym taki jak mój na obecnym etapie to zgodnie z art. 3 pkt 2a Prawa budowlanego,budynek mieszkalny? W budynku mam prąd wodę i gaz. ........... według prawa budowlanego, to nie jest budynek mieszkalny, tylko budynek w budowie. Dopiero jak oddasz do użytkowania, zakończysz budowę, to dopiero wtedy stanie sie budynkiem mieszkalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz921 03.12.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 A ja mam pytanie czy jeżeli żona uzyskała urlop wychowawczy to czy jej dochód za 2018 można uznać jako dochód utracony ? Tak jak dzieje się to w przypadku wyliczania średniego dochodu w programie 500+ ? Wojewódzkie Fundusze nic nie wiedzą na ten temat. w jakimś sierpniowym dokumencie znalazlem taka wzmianke ale obecnie w instrukcji nic na ten temat nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 03.12.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Po co program jak jest węgiel antysmogowy :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 03.12.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 [ATTACH=CONFIG]422715[/ATTACH] Po co program jak jest węgiel antysmogowy :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 03.12.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 wg moich informacji - nie ma w programie dochodu utraconego. taka informacja z Olsztyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeaveMeAlone 04.12.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Potwierdzam- nie ma dochodu utraconego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskierka115 05.12.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Chodzi o to przylacze elektroenergetyczne na potrzeby pompy 8tys? Ja też mam z tym Teraz problem. Na to chyba bym musiała mieć też 3 wyceny od elektryków...sama już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz921 06.12.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 zygi72 i LeaveMeAlone dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.12.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 [ATTACH=CONFIG]422715[/ATTACH] Po co program jak jest węgiel antysmogowy :lol2: O niebo tańsze rozwiązanie niż program który ma napaść (od napasienia = nakarmienia) rzesze urzędników a okruchy spadną niektorym na termomodernizację elewacji lub FV, PC, ew. wymianę pieca itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz921 06.12.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 A jeszce takie pytanie odnosnie nowego budynku , w projekcie mam jeszcze okna ze wspolczynnikiem U=1,1 W/m²K ale zalozylem okna ze wspolczynnikiem U=0,80 W/m²K a wg wymagan musi byc maks U=0,90 W/m²K. Jakie dokumenty potrzebuje żeby to udowodnic ? Mam miec jakies certyfikaty ? Czy na specyfikacji zamowienia wystarczy taka informacja ? Pewnie nie wiadomo do konca jak to beda kontrolowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 07.12.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Wiecie co coraz bardziej wydaje mi się że ten program zrobiony jest tak aby jak najmniej osób z niego skorzystało. Dowiaduję się i dowiaduję, robię najróżniejsze kombinacje ale jak bym nie kombinował to wychodzi na to, że jak nie będzie się miało swojego pokrycia finansowego w 100% to nie bardzo będzie jak to ugryźć. Aby móc skorzystać z dotacji w pierwszej kolejności trzeba wymienić piec i kropka. Nie ważne jest, że aby wymienić piec to trzeba np. przerobić instalację, a to zapewne inny instalator będzie robił, nie ważne że jak się mieszka to nie da się robić wszystkiego na raz, bo przecież jakoś trzeba żyć w tym czasie. Ale nie pierwsza kasa dopiero po wymianie pieca. Kolejny przykład. Chcę założyć fotowoltaikę - więc pożyczka, bo przecież taka jest na ten cel. Kiedy montować - no na wiosnę bo to najlepszy termin, ale oczywiście nie można bo najpierw trzeba wymienić piec. Kurcze który wykonawca bedzie chciał czekać na kasę? Nie rozumiem tego wszystkiego. Zero zaufania i dostosowania do realiów. Skoro podpisuje się umowę to jest tam zobowiązanie do wykonania konkretnych rzeczy i nikogo nie powinno interesować w jakiej kolejności, bo to wynika z potrzeb danej inwestycji. Sa dwa lata na wykonanie i w tym czasie na podstawie faktur powinno to być zwracane. Wynika z tego, że jak ktoś nie ma kasy na całość to musi iść do banku, wziąć kredyt, z niego wszystko zrobić, a dopiero potem starać się o zwrot. Ale i to nie do końca, bo jak np. teraz złożę wniosek, mamy grudzień, w marcu założę fotowoltaikę, fundusz ma 3 miesiące na rozpatrzenie. załóżmy ze w kwietniu podpiszę umowę, to stwierdzą, że faktury są za wczesne, bo wykonałem fv w 100% przed wymianą pieca i kasa się nie należy. To jest jakiś obłęd.Sorki za wypociny ale ręce mi opadają.Może ktoś ma pomysł jak to ugryźć. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez zygi72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 07.12.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Jak ktoś nie ma gotówki i nie chcę iść w kredyt to najlepiej rozłożyć inwestycje na kilka etapów. Na przyszły rok np sam piec. Przecież można składać wniosek wielokrotnie. Wg mnie kredyt na fotowoltaikę z tego programu nie jest za bardzo korzystny, ale chyba nie ma co liczyć w najbliższym czasie, że w gminach będzie coś korzystniejszego? Np rolnik może odliczyć 25% kosztów instalacji FV od podatku rolnego co już jest korzystniejsze, ale wiadomo, że nie każdy ma hektary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 07.12.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Zapewne na fv korzystny nie jest ale wszystkie instytucje w tej chwili odbijają piłeczkę i kierują właśnie do tego programu. A najlepszy termin do założenia fv aby fajnie się to w roku bilansowało jest na wiosnę gdy produkcja się zaczyna, a z zeszłego roku widzimy ile nam wyprodukowało.Co do podzielenia inwestycji to niestety nie do końca się tak da, a właściwie nie zawsze. przy zmianie źródła ciepła jest od razu zmiana instalacji itp. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez zygi72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.12.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Witam , Może to głupie co napisze ...ale napisze . Jest możliwość zwrotu jakiś kosztów jak jak wybudowałem dom w miarę pro ekologiczny /? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 07.12.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Za źródło ciepła (kocioł, pompa, ogrzewanie elektryczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 08.12.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Za źródło ciepła (kocioł, pompa, ogrzewanie elektryczne). I To z jakiegoś programu ogólnokrajowego czy jakiś gminny / miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 08.12.2018 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Co jest tam u ciebie w gminie, to nie wiem, ale chyba widzisz, w jakim wątku piszesz i o jakim on jest programie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik187 09.12.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Miłego niedzielnego popołudnia. Tak się trochę uciszyło na forum , nikt się niczym nie chwali, czyli mniemam ,że z Funduszy jak na razie jedna wielka cisza i nawet się nie upominają o jakiś zapomniany papierek do wniosku ,albo podpis. Chyba długo przyjdzie nam czekać. Pozdrawiam serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 09.12.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 U mnie z odpowiedzią na wniosek też cisza, niedługo będzie dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_j 14.12.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Dwa dni temu złożyłem swój wniosek. Ciekawe ile czasu zajmie weryfikacja w świętokrzyskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts