plamiak 14.12.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 W Kielcach? Ja czekam dopiero 5 tygodni...Nie dzwonię, mam wrażenie że to wszystko to kolejna ściema. Co ciekawe - wygląda na to że poza tym programem Fundusz nie ma nic do zaoferowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.12.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Oj tam, zaraz brzydkie słowo - ściema. Nagle ktoś się obudził, że wywalanie taaakiej kasy ( której zreszta w budżecie nie ma ) w ciemny lud, jest bez sensu. W ramach uszczelniania sistema, wprowadzi się dodatkowy świstek od proboszcza (czy regularnie przyjmujesz ... i wpłacasz na cele ..... ......) i wówczas będzie to dobrze zainwestowany piniondz. Pytanie dodatkowe jest oczywistą oczywistością. "Na która listę głosował wnioskodawca & jego rodzina?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 14.12.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Orientuje się ktoś czy w programie czyste powietrze na dofinansowanie nowego źródła ciepła w nowo budowanym domu można uzyskać owo dofinansowanie tylko jak było zakupione przed 31.12.2019r. Czyli po 31.12.2019 już takie źródła nie będą dofinansowywane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 14.12.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Wysłałem 5 grudnia po zalogowaniu w swoim oddziale WFOŚiGW mam status wysłany - klasyfikacja -złożony zarejestrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 15.12.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Orientuje się ktoś czy w programie czyste powietrze na dofinansowanie nowego źródła ciepła w nowo budowanym domu można uzyskać owo dofinansowanie tylko jak było zakupione przed 31.12.2019r. Czyli po 31.12.2019 już takie źródła nie będą dofinansowywane? Inwestycja musi być zakończona do 31.12.2019 ! B) Nowo budowane jednorodzinne budynki mieszkalne I. Koszty związane z zakupem i montażem następujących urządzeń i instalacji spełniających wymagania techniczne określone w załączniku nr 1 do Programu priorytetowego: a. kotły na paliwa stałe b. węzły cieplne c. systemy ogrzewania elektrycznego, d. kotły olejowe, e. kotły gazowe kondensacyjne, f. pompy ciepła powietrze g. pompy ciepła odbierające ciepło z gruntu lub wody wraz z przyłączami · pod warunkiem, że w budynku są lub będą spełnione wymagania dla przegród określonych w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 1422, z późn. zm.), obowiązujących od 31 grudnia 2020 roku oraz · pod warunkiem ich poniesienia do 31 grudnia 2019 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 16.12.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Dziękuję za odp. Swoją drogą jak zawsze WIELKI program, a jak się człowiek wczyta i przeanalizuje to WIELKA lipa. Czyli od 2020 program dla nowych domów teoretycznie nie istnieje. Tak jak Ktoś już pisał na forum ... lepiej siedzieć pod sklepem pić piwo i nic nie robić, a Państwo (czyli ludzie pracujący) na wszystko da. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Mocarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 18.12.2018 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 tak tak znowu bicie piany- siedzenie pod sklepem, nieroby i naprzeciw-ludzie pracy!!!! Weź przestań proszę już mam dość tych kretynizmów. Powtarzam ci co nie mają kasy - niech będzie nawet ze siedzą pod sklepem - nic nie wezmą bo nie będą mieli kasy aby coś zrobić. Niestety program jest skopany i trzeba poczekać aby zaczęli go prostować ale to pewnie potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.12.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Niestety program jest skopany i trzeba poczekać aby zaczęli go prostować ale to pewnie potrwa. Czyli "dobra zmiana" w praktyce. Za Edwarda który chciał dobrze, mówiono że "ideałem byłby władca który by chciał źle i też by mu nie wyszło":lol2: Impulsem do napisania tego postu była biała koperta z nadrukiem >>Ważna informacja! Dotacja dla Twojej rodziny z programu "Czyste Powietrze". Wewnątrz bajania firmy podczepionej pod ważne ministerstwo i narodowy cośtam cośtam. Bla,bla,bla....... Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 18.12.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Swoją drogą jak zawsze WIELKI program, a jak się człowiek wczyta i przeanalizuje to WIELKA lipa. Czyli od 2020 program dla nowych domów teoretycznie nie istnieje. A dlaczego ma dla nowych domów istnieć, jak nowe domy i tak muszą spełniać określone wymogi i zmusza je do tego prawo budowlane? Kopciuchów już, przynajmniej teoretycznie, sprzedawać nie można, docieplenie musi być odpowiednio skuteczne itd. Największym problemem są stare domy, więc nic dziwnego, że w stare domy ten program jest głównie ukierunkowany. Natomiast nie widać za bardzo informacji, co z dofinansowaniami dla grupy "30%" od stycznia, a styczeń się nieubłaganie zbliża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.12.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Niespodzianka.... jest kasa! A przynajmniej na papierze. http://nfosigw.gov.pl/o-nfosigw/aktualnosci/art,1346,nowy-etap-wdrazania-programu-czyste-powietrze-nfosigw-podpisal-z-funduszami-wojewodzkimi-umowy-o-udostepnianiu-srodkow.html z artykułu;....przyjęto już ponad 16 tys. wniosków, a wszystkie fundusze wojewódzkie rozpoczęły wizytacje w terenie. Pierwsze umowy z beneficjentami w większości funduszy zostaną zawarte jeszcze przed końcem 2018 r.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik187 19.12.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Witam, We wniosku należy podać powierzchnię całkowitą budynku.Czyli po zewnętrznych wymiarach niezależnie jaka jest wysokość kondygnacji tak? (dół mam np 190 cm i jako użytkowa liczą 50 % . Strych też wliczamy jako powierzchnię mimo nieużywania?). Bo już się gubię. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.12.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Podaj z projektu. I tak nikt tego nie będzie sprawdzał z linijką, a projekt trzeba będzie dać do wglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik187 19.12.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Och zebyś Ty zobaczył projekt z lat 70 . Tak naprawdę to całkiem inny dom niż w projekcie...........Wolna amerykanka po prostu. Z dziennika budowy to tylko rok oddania do użytku się zgagdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_j 20.12.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Wpisz powierzchnię z aktu notarialnego, księgi wieczystej albo udaj się do starostwa i za 30 zł dostaniesz wypis z rejestru lokali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik187 20.12.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 No to chyba zle wpisałam. Ale z drugiej strony w akcie notarialnym jest wpisany metraż użytkowy a nie całkowity. Nie wiem, ja zsumowałam wszystkie kondygnacje( łącznie ze strychem), Mam nadzieję , że nie zdyskwalifikują tylko ewentualnie korektę się napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 20.12.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Jaką datę rozpoczęcia inwestycji napisać jeśli żadnej faktury jeszcze nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik187 20.12.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ja wpisałam 01.04.2019. Chociaż sezon grzewczy jeszcze pewnie będzie trwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.12.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Budynek nowo budowany. Jeżeli ktoś sie "łapie" na 30% dotacji (ostatni próg dochodowy) - czy to prawda, że aby dostac wniosek to trzeba go złozyc do końca 2018 roku.W 2019 oczywiście tez będzie można ale wtedy już nie dotacja tylko ulga podatkowa. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.12.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 a czym się różni ten co lepiej zarabia i dostaje tylko 30% dotacji od tego co 40% lub więcej? Z innej gliny lepiony, bardziej proste zęby ma czy jeszcze czymś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 20.12.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Budynek nowo budowany. Jeżeli ktoś sie "łapie" na 30% dotacji (ostatni próg dochodowy) - czy to prawda, że aby dostac wniosek to trzeba go złozyc do końca 2018 roku. W 2019 oczywiście tez będzie można ale wtedy już nie dotacja tylko ulga podatkowa. Prawda to? Tego jeszcze nikt nie wie. Ulga podatkowa ma być, została uchwalona przez Sejm (i to w korzystnej formie, gdzie od podatku odliczyć będzie można całość wydatków, czyli "do ręki" dostaniesz taki procent wydatków, ile procent płacisz podatku dochodowego), ale jeszcze chyba nie przeszła przez Senat. Początkowo miało to działać tak, że od podatku odliczyć można by było tylko 30% wydatków, co dawało w efekcie tylko jakieś kilka procent. Było na początku mówione, że zastąpi ona od 2019 roku dotację 30%, potem to jakoś ucichło. a czym się różni ten co lepiej zarabia i dostaje tylko 30% dotacji od tego co 40% lub więcej? Z innej gliny lepiony, bardziej proste zęby ma czy jeszcze czymś innym? A to już pytanie do polityków, którzy wymyślili ten program. Edytowane 20 Grudnia 2018 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts