tomkam 03.01.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 A co z domami, które budowane są we wcześniejszych latach? W 2017 r zakupiłem pompę ciepła powietrzną, która grzeje mi CWU i CO... Pierwotnie miał być ekogroszek, ale w trakcie budowy zdecydowałem się na PC oraz rekuperację. Nigdy nic sobie z tego tytułu nie odliczałem. Do tej pory budynek mam nie odebrany. Czy mogę teraz starać się o jakikolwiek zwrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 A co z domami, które budowane są we wcześniejszych latach? W 2017 r zakupiłem pompę ciepła powietrzną Za wydatek z 2017r nie dostaniesz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 03.01.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Z tego co wyżej zacytowane mam pytanie?Sądziłem że żadnych kosztów przy budowie nie mogę odliczyć od dochodu. Czy koszt PC wraz z montażem (instalacja w 2018) i rekuperacje można odliczyć. Jaka jest kwota odliczenia VAT?? czy inna wartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 03.01.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Za wydatek z 2017r nie dostaniesz nic. A dlaczego nie - wg zapisu przepisów tak tylko pomiędzy pierwszym zakupem i ostatnim nie możne być więcej niż 3 lata. Art. 3. 1. Odliczenie, o którym mowa w art. 26h ustawy zmienianej w art. 1, stosuje się również do przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów (Dz. U. z 2018 r. poz. 966) rozpoczętego przed dniem 1 stycznia 2019 r., które zostanie zakończone po dniu 31 grudnia 2018 r., jednak nie później niż w okresie określonym w art. 26h ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 04.01.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Tak sobie przeczytałem ten cały wątek i mam pewne przemyślenia. Każdy płacze że jakie to niskie progi dochodowe, że nie na nowe domy, że PV nie dofinansowują i wiele innych płaczów: Ludzie ogarnijcie się to ma być program, który wspiera osoby mało zarabiające aby zdecydowały się na wymianę starych piecy i ocieplenie starych domu tak aby po zmianie na gaz czy nowszy piec płaciły mniej za ogrzewanie niż teraz paląc węglem inaczej nigdy tego nie zrobią i dalej będą paliły węglem w starym piecu. Nawet nie mając pieniedzy mogą to zrobić (po to jest pożyczka na resztę wkładu). To ma być program modernizacji starszych domów aby stały się nowsze a nie jak ogromna część osób tutaj licząca że ich nowe domy (jeszcze nie zbudowane) mimo że już są nowoczesne i spełniają wyśrubowane normy mają spełniać jeszcze nowsze. Skoro stać Was na budowę nowego domu to nie liczcie że Państwo zabierze biedniejszym (podatki) i odda Wam Bogatym pieniądze tych biednych (nikt biedny nie buduje domu). Dziwicie się że są jakieś ograniczenia itp. Spójrzcie na siebie sami do tego doprowadzanie kombinowaniem jak się tylko da (pytania typu: czy dostanę dofinansowanie na 100 metrów rury gazu od sieci do swojego domu. Nie ku wa ludzie nie będą się składać na twoje przyłącze. Dostaniesz dofinansowanie na podłączenie od skrzynki gazowej w twojej działce do pieca tyle). Kolejne pytanie: Czy dostanę dofinansowanie na przyłącze elektryczne, na bezpieczniki w skrzynce. Nie k... na tej samej zasadzie co wyżej budujesz dom więc od razu robisz sobie przyłącze bez tego przyłącza raczej go nie zbudujesz. Czy jak buduję dom a jeszcze go nie ociepliłem to czy mi dofinansują jego ocieplenie. Weź się ogarnij przecież już na etapie budowy zobowiązałeś się że będzie ocieplony tak a tak abyś mógł dostać pozwolenie na budowę. Czy dadzą mi kasę na piec na węgiel i na piec gazowy? Nosz człowiek zastanów się masz rozdwojenie jaźni? co jeszcze może i pompę ciepła weź się zastanów czego ty chcesz. Jaki jest tu sens ekonomiczno logiczny bo ja nie widzę żadnego. Co będziesz zmieniał raz to raz to bo w tym roku węgiel staniał o 100 zł i zaoszczędzę 300zł/rok w stosunku do gazu lub odwrotnie a wydasz na piec 15.000? Następny: kupiłem pc w 2017 Czy dadzą mi pieniądz. Kupiłeś stać cię było ciesz się. Ludzie sami swoim kombinowaniem zmuszacie urzędników aby Was tak traktowali nie możecie żyć bez kombinowania. Powtórzę to ma być program dla ludzi biedniejszych mieszkających w starych domach aby mogli dorównać do Was i Waszych nowych domów a nie po to abyście swe nowe domy finasowali z programu, który nie jest skierowany do Was. Nie myślcie tylko o sobie popatrzcie może na sąsiada, który może bardziej niż Wy potrzebuje takiej pomocy Państwa i uświadomcie go, że jest taki program i dzięki niemu może przestać palić "starymi oponami" i że wcale więcej nie zapłaci za ogrzewanie niż za te "stare opony" Przepraszam za długi off-topic ale czytając wszystkie te posty nie mogłem już wytrzymać. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez hook01 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 04.01.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Zgadam się z postem powyżej, tylko że ludzie mający trochę więcej pieniędzy (nie koniecznie od razu bogaci) nie boją się ryzykować z dofinansowaniami bo i tak mieli coś np. zrobić. Więc jak coś okaże się nie tak po wykonaniu nie zyskają wiele, ale będą mieć co zamierzali wcześniej. Natomiast osoby nie koniecznie biedne ale żyjące bez możliwości odłożenia na remont boją się, że jak coś się komuś nie spodoba (komisja) np. w wykonaniu to zostaną pogrążeni na resztę życia z długami nie do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 04.01.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Widzisz tylko, że wpierw umowa a potem roboty nie na odwrót. Wydatki z 2018 mogą się liczyć tylko dlatego żeby wszystko nagle nie stanęło bo jak było wiadomo o programie że taki będzie to nagle duża część ludzi by wstrzymała wszystkie roboty a to nie byłoby zdrowe dla sektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.01.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Program czyste powietrze i kotły na węgiel można stosować - co za debilizm. Te certyfikaty 5 klasy to w laboratorium a jak się kupi wyrób węglopochodny to czyste powietrze pójdzie w pis - du. Kolega chce docieplić dom i ma piec gazowy 5 letni i nie spełnia wymogów bo piec nie jest kondensacyjny i emituje za dużo zanieczyszczeń. Wychodzi na to ze jak zamieni na węglowy 5 klasy to będzie lepiej dla środowiska - śmiech na sali. Prawdą jest, że można uzyskać dotacje na kocioł 5 klasy, ale program jest skonstruowany tak, że ta inwestycja w kocioł stałopalny jest ostatecznością. Po to są inspekcje z WFOŚiGW, żeby wyeliminować własnie takie nieuzasadnione inwestycje w takie kotły. to może budzić kontrowersje, ale z rozmów z WFOŚiGW wynika, że na szczęście takie wnioski i konieczność instalacji takich urządzeń to rzadkość - zobaczymy co będzie w kolejnych latach. Jak na razie przecież nabór wniosków jest wstrzymany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 04.01.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Do: hook01 Tak ja wiem, że najpierw umowa a potem robocizna( złożyłam wniosek w październiku). Tylko potem ma przyjechać komisja i sprawdzić cały towar i robociznę pod względem certyfikatów i jakości. Dużo spędziłam czasu w internecie szukając wszelakich informacji odnośnie norm i warunków budowlanych (nie każdy jest w stanie sam sobie to wyszukać). Tak są firmy które się zajmą wszystkim i zrobią na wysokiej jakości ale w tedy nie zmieścisz się w limitach za metr np ocieplenia lub okna. Tańsze firmy często robią na towarach niskiej jakości, które potem okaże się, że nie mają normy lub są na czarnej liście materiałów budowlanych. I co wtedy kto zapłaci za wykonanie? Dlatego ludzie się boją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 05.01.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A dlaczego nie - wg zapisu przepisów tak tylko pomiędzy pierwszym zakupem i ostatnim nie możne być więcej niż 3 lata. Art. 3. 1. Odliczenie, o którym mowa w art. 26h ustawy zmienianej w art. 1, stosuje się również do przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów (Dz. U. z 2018 r. poz. 966) rozpoczętego przed dniem 1 stycznia 2019 r., które zostanie zakończone po dniu 31 grudnia 2018 r., jednak nie później niż w okresie określonym w art. 26h ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1. Ok rozumiem, czyli przy nowych domach tylko można odliczyć źródła energii? Rekuperacja, okna trójszybowe, ocieplenie nie wchodzą w rachubę? Skoro wnioski do programu nie są teraz przyjmowane to w jaki sposób można starać sie o taki zwrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Ok rozumiem, czyli przy nowych domach tylko można odliczyć źródła energii? Rekuperacja, okna trójszybowe, ocieplenie nie wchodzą w rachubę? Skoro wnioski do programu nie są teraz przyjmowane to w jaki sposób można starać sie o taki zwrot? złożyć podanie do teściowej o taki zwrot. zastanów się co piszesz. Skoro na razie wstrzymane i nie ma, to jak możesz starać się o jakiś zwrot? czekaj, moze odblokują, moze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 05.01.2019 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 matitaki: Tak jak rzuciłem okiem na limity to powiem ci że są dość bezpieczne np PV do 6000zł Praktycznie nie ma takich cen bo na top sprzęcie z dużym Vat firmy robią po ok 5000zł. Docieplenia limit 160zł/ m2 nie wiem dokładnie ale obiło mi się o uszy że firmy za 120zł/m2 także chyba aż tak źle z tymi limitami nie jest. Poza tym nie bardzo widzę sens samemu szukać materiałów i płacić 23% Vat skoro możesz ustalić z firmą na jakim materiale ma robić i zapłacisz 8% za ten sam materiał. Pomijam kwestię o których tu ktoś raczył na linku wspomnieć mianowicie firmy typu szwagier i ja, które nie płacą Vat lub jakiś ryczałt. Bo jeśli tak rzeczywiście jest to może być problem aby znalazła się firma która zrobi z 8% Vat mam nadzieję że nie (aczkolwiek wiem że jak znajomy robi w hydraulice to tam każdy klient kupuje sobie sam towar a on co najwyżej opaski kupuje na siebie i jak mówi (jeszcze w życiu żadnego socialu nie straciłem) więc jak widać kręcą tam równo i może być problem z 8% Vat. Poza tym nie jestem aby aż tak bardzo pewien że będą się czepiać certyfikatów czy niewiadomo czego. Skoro napiszesz że 20cm styro delta 40 spełni wymogi na wt 2021 i taki kupi ci firma to cóż tu może być nie tak? Piec gazowy masz tylko wymóg kondensatu, więc też nie widzę problemu. Chyba za bardzo demonizujesz te niby wyśrubowane normy czepianie się itp. Czym innym może być natomiast dofinansowanie jeśli ktoś powie że wymieni kopciucha a tu na kontroli wychodzi że kopciuch stoi mimo iż dawno miał być już w hucie a ktoś sobie go odkupił i wstawił "na wszelki wypadek" wtedy pewnie będą problemy ale szukanie dziury w całym i naciąganie faktów/norm/wymogów nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 05.01.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 tomkam : weź sobie przeczytaj co napisałem wcześniej i się zastosuj i zacznij myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 05.01.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Nie Szukam dziury w całym (sama przecież złożyłam wniosek), ale wiem (słyszę) dlaczego ludzie się boją. Nie mówię, że jest to nie realne ale stare domy to często pewne problemy do ocieplenia dochodzi np ściągnięcie szkodliwego eternitu,15 cm ocieplenia nachodzi na drzwi wejściowe które trzeba wymienić na węższe, itp A firmy tego nie lubią więc wszystko liczą dodatkowo. żeby przeszła norma ocieplenia musi być styropian grafitowy dodatkowo droższy. Miałam 2 firmy po oględzinach stawka rosła za m2 przekraczając wyznaczony budżet, Szukałam do skutku i najtaniej wyszło mi kupić towar samemu + robocizna na rachunek nie fakturę Vat. Wymiana okien (nie wszystkie bo bym przekroczyła 53 tyś) różnica w kosztorysach trzech firm od 6 do 8 tyś. niższa kwota mieści się w budżecie za m2. Jedna firma zrobi mi wymianę pieca (piec biomasa, przeróbki + robocizna) za 15 tyś. ale inne dwie za sam piec powiedziały 16 tyś. Dlatego w starych domach wychodzi więcej i trzeba mieć cierpliwość na znalezienie tej odpowiedniej oferty. Jest to możliwe bo jestem tego przykładem. Za 15 dni powinni ostatecznie dać znać (minie 3 miesiące). Też mam nadzieję, że nie będą się za nadto czepiać ale są ludzie i ludziska dlatego się trochę boję.Problem może tkwi w tym, że dom jest dość duży( ponad 200 m2+suteryny), ale stary 70 lat. Nie jest mi taki potrzebny ale nie ocieplę tylko połowy bo ciepło będzie uciekać i koszta ogrzewania wzrosną. I tak żeby nie ,,popłynąć na ogrzewaniu peletem lub gazem powinnam wymienić wszystkie okna na ich normy 3 szybowe z ciepłym montażem. nie jest to realne żeby zmieścić się w moim przypadku w 53 tyś. więc część okien zostaje dwudziestoletnia i strych nie ocieplony. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez matikati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 06.01.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 ale możesz wziąść kredyt na koszty niekwalifikowane i zrobić kompleksowo...ocieplić wszystko i okna wszystkie wymienić.Logiczne jest ze w kwocie 53 tys nie zmieścisz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 06.01.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Niestety nie sztuka jest zrobić wszystko i potem się martwić jak to spłacić ( i tak 30% z 53 tyś =16 tyś kredytu).Przy niskich dochodach muszę myśleć o życiu codziennym i nie przewidzianych wypadkach losowych ( życie mnie tego nauczyło). Tak można wybrać długi okres spłaty, ale to jednak dług który kiedyś może być ciężko spłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 06.01.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Tu chyba piszesz o zwrocie/dofinansowaniu 15.900zł... 30% z kwoty 53 tys ? O czym Ty piszesz...15 cm ocieplenia nachodzi na drzwi wejściowe które trzeba wymienić na węższe o czym ty piszesz?Drzwi 100cm i co przy ociepleniu włożysz 70cm...kto Ci takich głupot naopowiadał,jak są drzwi setki to dalej będą setki...przecież. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Jerzy72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 06.01.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Tak, to też muszę spłacić w ratach. Mam wąski ganek i drzwi wejściowe są prostopadle do ściany głównej tuż przy niej, ocieplając ją styropian wchodzi na drzwi. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez matikati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 06.01.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Przecież to Ci zwracają przy wydatku 53 tys,to jakie raty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 06.01.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Wypełniając wniosek wyraźnie wyliczyło mi dotacja 70%=37100 a resztę kredyt i wpisywałam na ile chcę go rat rozłożyć. Nikt nie ma 100% dofinansowania. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez matikati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts