RafalGo 23.01.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Czy znajdzie się osoba która już ma rozpatrzony wniosek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszka 23.01.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dziękuję za tak szybki odzew. Czyli nie trzeba wydawać pieniędzy na audyt. Czekam na wyliczenie kosztów podłączenia do sieci ciepłowniczej, pieca nie będę kupować.W tej chwili straty ciepła są bardzo duże, (ściana od wschodu i północy wiecznie lodowate) i między innymi dlatego chciałabym to wszystko jakoś ogarnąć. Rozłożenie w czasie inwestycji to najlepszy pomysł, tylko nie wiem czy można po zakończeniu każdego etapu otrzymać dofinansowanie, tak żeby można było w następną rzecz zainwestować..Kurcze tyle pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 23.01.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dziękuję za tak szybki odzew. Czyli nie trzeba wydawać pieniędzy na audyt. Czekam na wyliczenie kosztów podłączenia do sieci ciepłowniczej, pieca nie będę kupować. W tej chwili straty ciepła są bardzo duże, (ściana od wschodu i północy wiecznie lodowate) i między innymi dlatego chciałabym to wszystko jakoś ogarnąć. Rozłożenie w czasie inwestycji to najlepszy pomysł, tylko nie wiem czy można po zakończeniu każdego etapu otrzymać dofinansowanie, tak żeby można było w następną rzecz zainwestować..Kurcze tyle pytań. Ale w Twoim przypadku jak Łukasz słusznie zaznaczył(moja sytuacja jest inna bo mam kocioł gazowy) aby dostać dofinansowanie do wymiany okien, termomodernizacji itp musisz mieć najpierw wymienić piec. Czyli w Twoim przypadku chyba nawet lepiej niż w moim pierwszy wniosek powinien być na wymianę pieca a dopiero później możesz zając się resztą. Otwórz sobie wniosek i zacznij sobie wypełniać (jest też instrukcja) i dużo rzeczy Ci się rozjaśni. Edit: "Dotacja i pożyczka mogą być wypłacane zarówno po zrealizowaniu części lub całości przedsięwzięcia. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszka 23.01.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 grzesiek17bn przy węźle cieplnym nie ma pieca tylko trzeba rurami doprowadzić ciepłą wodę z sieci..Jak tylko dostanę wyliczenie to otwieram wniosek.Dochód będą brać za ubiegły rok czyli rok poprzedzający rozpoczęcie inwestycji.Prace etapami bardzo by mi pomogły i to byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 23.01.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Płatność częściowaPo zrealizowaniu części zadań określonych w Umowie o dofinansowanie przedsięwzięcia ujętych w zestawieniu rzeczowo-finansowym, beneficjent może wystąpić do wfośigw ich rozliczenie i udzielenie płatności na już wykonany zakres prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszka 23.01.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Łukasz czyli jeżeli chce się etapami to przeprowadzić to trzeba ująć od razu w umowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 23.01.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Eliszka Poczytaj, to Ci trochę pomoże.https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://portal.wfosigw.lodz.pl/dokumenty/30%2520Zasady%2520czyste%2520powietrze_070918bz.pdf&ved=2ahUKEwjjqs_o5oPgAhXBIlAKHS_ZBT4QFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw241t3IOjrnphwjER3BmUzb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 23.01.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Nie trzeba zaznaczać w umowie, porostu składasz wniosek o płatność częściową. Poczytaj punkt 7 linku powyżej tam jest wszystko wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszka 23.01.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Bardzo dziękuję za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.01.2019 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Następna kwestia a co jeśli ktoś ma rozdzielność majątkową - jak to się liczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.01.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Może było, Q&A https://wfos.gdansk.pl/czyste-powietrze/faq-najczesciej-zadawane-pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 23.01.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Łukasz czyli jeżeli chce się etapami to przeprowadzić to trzeba ująć od razu w umowie? Nie w umowie tylko we wniosku wpisujesz wszystko co zamierzasz wykonać i dopiero od podpisania umowy masz 2 lata na wykonanie tych prac. Możesz rozliczać się po każdym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 23.01.2019 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Zatem niezależnie od tego czy przynosi ono dochody czy nie, muszę wpisać wysokość przeciętnego dochodu z gospodarstwa: 3400zł x 3ha przeliczeniowe = 10200? Tą kwotę dzielisz na 12 miesięcy (850zł,) dzielisz na liczbę osób w rodzinie (np 2+2) i wychodzi 212 na osobę w miesięcznym dochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 23.01.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) grzesiek17bn przy węźle cieplnym nie ma pieca tylko trzeba rurami doprowadzić ciepłą wodę z sieci.. Jak tylko dostanę wyliczenie to otwieram wniosek. Dochód będą brać za ubiegły rok czyli rok poprzedzający rozpoczęcie inwestycji. Prace etapami bardzo by mi pomogły i to byłoby super. Czekając na to wyliczenie, zanim zaczniesz wypełniać wniosek radzę zebrać kosztorysy od wymiany okien i ocieplenia. łatwiej będzie wpisywać rzeczywiste kwoty. Twoje okna jak są dobre nie musisz wymieniać istniejące rzeczy w starych domach nie muszą spełniać norm (tylko to co we wniosku musi je spełniać ). Lepiej dokładnie docieplić dom (a to najwięcej kosztuje wiem z własnego wniosku). Ja zamierzam wymienić tylko stare drewniane, których do tej pory nie zdążyłam wcześniej wymienić, część wymieniona na plastiki 10 lat temu pozostaje nie ruszona. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez matikati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G4wain 23.01.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Tą kwotę dzielisz na 12 miesięcy (850zł,) dzielisz na liczbę osób w rodzinie (np 2+2) i wychodzi 212 na osobę w miesięcznym dochodzie. No tak, ale jeśli wnioskodawca posiada gospodarstwo oraz umowę o pracę, to wpisuje jedno i drugie. Nam wychodzi 1628 zł na osobę, a zatem 0% dotacji. Zastanawiam się dla kogo te dotacje właściwie są? Żeby się załapać, to chyba trzeba mieć gromadkę dzieci, albo pracować na czarno. Wszystko ładnie wygląda, ale tylko na papierze i w hasłach wyborczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Następna kwestia a co jeśli ktoś ma rozdzielność majątkową - jak to się liczy? Liczy się dochody wszystkich członków gospodarstwa domowego - nie ma znaczenia, czy spokrewnieni, czy mają wspólnotę majątkową, czy to studencka komuna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliszka 23.01.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 matikati wniosek na podłączenie do sieci złożyłam we wrześniu i ciągle mówią, że im się to nie opłaca. Jednak na piśmie nic nie dostałam. Jeżeli w przyszłym tygodniu nie otrzymam pisma będę monitorować a może nawet napiszę do URE. Po Twoim poście dopiero zrozumiałam, że tylko co będzie we wniosku musi spełniać nowe normy. A ocieplać będę na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycho906 23.01.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 WitamPobralem dzisiaj wniosek i zauwazylem jedną ciekawą rzecz albowiem nie ma w nim oswiadczenia o konkurencyjnosci ( minimum 3 oferty) tak jak bylo w poprzednim. W zwiazku z tym msm pytanie czy ktos wie cos wiecej na ten temat potrzebne sa nadal 3 oferty czy nie?Z gory dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 24.01.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Te oferty to bardziej po to były żeby ludzie byli bardziej świadomi ile co może kosztować a nie brali pierwszego z brzegu. Wybierasz tego, który ci pasuje i piszesz tylko że według ciebie to była dla ciebie najlepsza oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.01.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jezeli ktoś ma wiecej niz jedna nieruchomość to limit jest liczony oddzielnie dla każdej. Info od urzednika z Ciechanowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts