Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

Zgodnie z przepisami,nici z tego,ale...budynek pewnie wiekowy,a wiadomo ogrzewanie w budynku mieszkalnym musi być,fundusz daje na wymianę żródła ciepła,najlepiej napisać do nich e-maila opisać sytuację i być może przymkną oko i przychylą się do inwestycji pozytywnie.

Jeśli ma pan/i gaz lub możliwość jego przyłączenia kocioł węglowy odpada,jeśli chodzi o kocioł na biomasę to czas jest do 1 lipca,po tym terminie już nie dotują.

Dziękuję za odpowiedź. W mojej sytuacji pewnie będzie dużo osób,nie wszyscy mają duże kotłownie. U mnie w okolicy nie ma możliwości przyłączenia się do gazu. Wydaje mi się że te przepisy mają spełniać budynki nowo budowane a nie istniejace, tym bardziej stare z lat 60 opalanie 4 piecami kaflowymi:(

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodzwoniłem się do funduszu w sprawie małej kotlowni. Pan powiedział że wniosek zostanie przyjęty bo oni nie patrzą na takie normy, ma być piec postawiony w takim miejscu aby była możliwość czyszczenia go i sprawnego załadunku. Śmiał się też że on nie ma nawet takiego salonu w domu a co dopiero kotłowni. Także ci co mają małe kotłownie mogą śmiało zgłaszać wnioski. Powiem wam że kamień spadł mi z serca bo już się bałam że nic z tego.

;7790063']A jak to jest obecnie z kotłem gazowym bo różnie informacje nawet tu na forum były poruszane.

Jak byłem na pierwszym spotkaniu jak wszedł program to uzyskałem informację, że będę mógł uzyskać dotacje na kocioł, zasobnik, pompy czyli podstawowe wyposażenie kotłowni. Natomiast na wykonanie instalacji CO i CWU już nie.

Tu natomiast była informacja że tylko na kocioł gazowy na zasobnik już nie natomiast o pompach nie pamiętam by ktoś pisał czy można lub nie?

Budynek nowo budowany dofinansowaniejest na żródła ciepła rekuperator oraz fotowoltnika ale na kredyt.

Co do kotła to z armaturą zabezpieczającą i regulującą + układ doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin kwota kwalifikowaną to do 15 tysięcy.

Zbiornik na CWU może przejść ale w przypadku kotła jednofunkcyjnego ale radzę się dopytać.

Ale sa kotły od razu z zasobnikiem możesz pójść ta drogą.

Dobra rada...dla swojego bezpieczeństwa...zadaj pytanie przez email,abyś miał podkladkę,bo na gębę to możesz się przeliczyć.

Wszystkie przedsięwzięcia mają być zgodne z prawem budowlanym,są zapisy o tym w programie.

Sam nawet oświadczasz o tym składając wniosek.

Rozmowę nagrałam, maila też napisałam.

Zbiornik na CWU może przejść ale w przypadku kotła jednofunkcyjnego ale radzę się dopytać.

Ale sa kotły od razu z zasobnikiem możesz pójść ta drogą.

W umowie kocioł jednofunkcyjny Broetje WBS-H 22kw + osobno zasobnik Broetje BS 160C zmienić tego się nie da bo to tylko montuje hydraulik.

Bez tego zasobnika słabo byłoby z CWU.

Więc jest szansa.

Edytowane przez [dobo]

całym kraju złożono dotąd już ponad 25,7 tys. wniosków o dofinansowanie. – Jak się okazało, dysfunkcyjność realizacji programu stała się najważniejszą przeszkodą w jego realizacji. Jeśli program miałby być realizowany w takim tempie, to osiągnięcie założonego przez rząd celu nastąpiłoby po 10 tysiącach lat – wskazują aktywiści Polskiego Alarmu Smogowego.

po pięciu miesiącach od uruchomienia rządowego programu „Czyste Powietrze” w najmocniej zanieczyszczonych województwach – małopolskim i śląskim – nie podpisano dotąd ani jednej umowy.

po pięciu miesiącach od uruchomienia rządowego programu ... umów podpisano ... w całym kraju łącznie tylko 147.

http://gramwzielone.pl/walka-ze-smogiem/34561/slaby-start-rzadowego-programu-czyste-powietrze

kilka razy już pisałem , ale się powtórzę to program wydmuszka .

Też mam takie wrazenie.

Przed wejsciem programu w moim miesce mozna bylo dostać 8tyś zł na fotololtaikę, po wejsciu programu środków na too już nie ma.

Podobnie rzecz się miała z termomodernizacjami - one szły naprawdę dprawnie i na sporą skale. Co roku w mojej czesci dzielnicy kilka domów bylo ociepkanych, własciciele przechodzili na bardziej ekologiczne, czyste formy ogrzewania (najczęściej gaz).

Czy to tempo zostanie utrzymane ? Wątpię.

Też mam takie wrazenie.

Przed wejsciem programu w moim miesce mozna bylo dostać 8tyś zł na fotololtaikę, po wejsciu programu środków na too już nie ma.

Podobnie rzecz się miała z termomodernizacjami - one szły naprawdę dprawnie i na sporą skale. Co roku w mojej czesci dzielnicy kilka domów bylo ociepkanych, własciciele przechodzili na bardziej ekologiczne, czyste formy ogrzewania (najczęściej gaz).

Czy to tempo zostanie utrzymane ? Wątpię.

ja mam pewność. fotohobby - przez krótki okres(miesiąc) można było nawet wnioskować w całym regionie o 3kwp (grant na 90% - łączymy z energią) - gdzie do wzięcia było 4,7tys/kwp czyli w sumie 14100zł (ci złożyli wnioski, to się zakwalifikowali, pytanie czy grant zostanie przyznany przez Marszałka). Teraz nie ma nic - bo dofinansowanie za pośrednictwem BOŚ z WFOŚ to raptem 15-20% (zupełnie inna skala, chociaż kredyt nie jest obowiązkowy) Ten grant dalej nie jest rozstrzygnięty, już 2 razy był przesuwany termin....

Jesli chodzi o termomodernizację, to oprócz szumnych zapowiedzi, nie dzieje się praktycznie nic, niestety

U was chociaż coś było. U mnie nie było, a teraz "nie ma potrzeby" bo jest czyste powietrze.

Witaj, jak to nic nie było w Warszawie? Wydaje mi się, że Warszawa jak i całe województwo aktywnie uczestniczyło chociażby w programach unijnych.

No a teraz jest oczywiście również Czyste Powietrze - działa w całej Polsce na tych samych zasadach.

A w Warszawie to rzeczywiście tak czysto macie? W mediach czytamy całkiem co innego :)

Witam wszystkich! Chciałabym złożyć wniosek o dofinansowanie dla nowobudowanego domu na źródło ciepła. Czy ktoś orientuje się może czy przy określaniu czy budynek spełnia WT2021 jest brane pod uwagę ocieplenie ścian fundamentowych? Są ocieplone Styrodurem Synthos XPS 300 10 cm ale tylko od zewnątrz (nie pod spodem).Dom parterowy bez piwnicy. Pozostałe wymogi odnoście ocieplenia spełnia (okna, drzwi, strop, podłoga na gruncie i ściany). I jeszcze mam drugie pytanie czy jest możliwość złożenia wniosku na piec gazowy oraz pompę ciepła powietrzną? Czy jedno drugie wyklucza? Edytowane przez agnes444

Polecam odwiedzić stronę https://www.rockwool.pl/baza-wiedzy/smog/czyste-powietrze/

gdzie mozna poczytać więcej na temat programu czyste powietrze. Na stronie znajduje się również instrukcja wypełnienia wniosku

nie warto odwiedzać, sam bełkot marketingowy, przekopiowane z internetu informacje, dział aktualności nieaktualny (info z jesieni 2018), nieporównywalnie więcej info jest na tym forum, więc zanim coś polecisz to rzuc na to obiektywnym okiem zeby się nie osmieszać

Ponad 26 000 złożonych wniosków.

Aż 147 umów podpisanych!

Od razu czystsze powietrze się robi...

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/program-czyste-powietrze-ile-osob-skorzystalo/mvdtcg6

Adam M.