adam_mk 09.05.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Pewnie tak, ale rząd dowalił gminom wydatków ostatnimi obiecankami i zbiedniały.Powiedzą - damy po 5zł na głowę bo więcej nie mamy.I tyle.Nie będzie winy rządu...TO GMINY BĘDĄ "BE". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viking2 09.05.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Klimatyzacja jest pompą ciepła. Tak nazywają to urządzenie niektórzy producenci. Klimatyzacja ma pełnić rolę ogrzewania powietrza a czasami chłodzenia. Czy muszę zlikwidować "stare" źródło ciepła (piec kondensacyjny)? Chyba nie? Nawet nie chcę likwidować. W ramach ulgi chyba mogę też zainstalować pompę ciepła do podgrzewania c.w.u. Niestety pompa to nie klimatyzacja aby się stała musi być w pompie zamontowany odpowiedni moduł chłodzący który często kosztuję ok 5000zł oprócz tego należy mięć jednostki chłodzące lodowata wodą zainstalowane dla każdego pomieszczenia lub jednostkę centralną odpowiedni system odprowadzania ew. skroplin, i niestety regulatory a one często kosztują po kilkaset złotych za 1szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 10.05.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Panowie czy ktoś słyszał taką informację że dla nowo budujących jest że otrzyma pieniądze składąjcy jeśli do 2 lat od podpisania umowy odda dom do użytku tzn. dostanie numer itp. Bo co dzwoni się to człowiek dostaje coraz to inne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.05.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Niestety pompa to nie klimatyzacja ... Piszę o odwrotnej sytuacji. Klimatyzacja jest pompą ciepła. Klimatyzacja chłodzi powietrze wewnętrzne i grzeje zewnętrzne. Lepsza klimatyzacja działa też w drugą stronę i grzeje powietrze wewnętrzne. Nawet producent tak pisze o klimatyzacji "domowej" Domowe pompy ciepła powietrze-powietrze Firma Panasonic opracowała gamę produktów przeznaczonych dla Ciebie, lepszych niż kiedykolwiek wcześniej. Klimatyzatory firmy Panasonic to nie tylko komfortowa temperatura w domu. Oszczędzają one energię, oczyszczają powietrze oraz dopasowują moc chłodniczą do Twoich potrzeb. Teraz wyjątkowo łatwo możesz pogodzić ekologiczny styl życia z własnymi preferencjami. https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/ranges/domestic/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 13.05.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Napisze raz jeszcze, ostatnio nie udało mi się zdobyć odpowiedzi. Próbuje raz jeszcze:DomyślnieWypełniłem wniosek i otrzymałem komunikat, że termin zakończenia realizacji nie może przekraczać terminu złożenia wniosku.Czy to oznacza, że dla pompy zamontowanej w 2018 roku nie mogę złożyć wniosku ?Czy jak planuję zakup termostatu pokojowego do pompy i uwzględnię go we wniosku, to będę się łapał do dotacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 13.05.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 (edytowane) mku7i faktura może być z 2018 (nie dłuzej niż 12 miesiecy przed złożeniem wniosku) ale już podpisany protokół odbioru (zakończenie realizacji) nie może być zakończone przed datą złożenia wniosku. Przedsięwzięcie – grupa zadań uwzględnionych przez Wnioskodawcę w części B.2.2 oraz B.2.3 wniosku o dofinansowanie (uproszczona analiza energetyczna) lub wynikająca z przeprowadzonego audytu energetycznego budynku, które będą realizowane lub które już zostały zrealizowane w okresie nie wcześniejszym niż 12 miesięcy od daty złożenia wniosku o dofinansowanie. Zakończenie przedsięwzięcia (data wystawienia ostatniej faktury lub innego dokumentu) oznacza rzeczowe zakończenie wszystkich prac objętych umową o dofinansowanie, pozwalające na prawidłową eksploatację zamontowanych urządzeń oraz - jeśli dotyczy – gwarantujące dotrzymanie przez modernizowane przegrody zewnętrzne wymagań technicznych wskazanych w Programie.Poniesienie ostatniego kosztu nie może nastąpić później niż 24 miesiące po podpisaniu umowy. Przedsięwzięcie nie może zostać zakończone przed dniem złożenia wniosku o dofinansowanie. Data zakończenia przedsięwzięcia jest potwierdzana w ostatnim protokole odbioru robót wykonawcy lub w protokole końcowym w przypadku przeprowadzenia kontroli przez przedstawiciela wfośigw. Edytowane 13 Maja 2019 przez wojtf23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.05.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Panowie czy ktoś słyszał taką informację że dla nowo budujących jest że otrzyma pieniądze składąjcy jeśli do 2 lat od podpisania umowy odda dom do użytku tzn. dostanie numer itp. Bo co dzwoni się to człowiek dostaje coraz to inne informacje.dom nie dostaje numeru, tylko posesji zostaje nadany numer porządkowy i dom nie ma tu nic do rzeczy. Numer porządkowy gmina nadaje na wniosek własciciela. Ja dostałem nr porządkowy na szczere pole, bez ogrodzenia, bez czegokolwiek, aaaaa nie, przepraszam, chwasty rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.05.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Jak są weryfikowane parametry poszczególnych przegórd, drzwi, okien, bram?Spełnienie WT2021 to odpowiednie parametry w projekcie? oświadczenie kier.bud.? oświadczenie inwestora? inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.05.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 mku7i faktura może być z 2018 (nie dłuzej niż 12 miesiecy przed złożeniem wniosku) ale już podpisany protokół odbioru (zakończenie realizacji) nie może być zakończone przed datą złożenia wniosku. Ale tak będzie tylko do 1 lipca, Bo od 1 lipca koszty przedsięwzięcia nie mogą zostać poniesione przed dniem złożenia wniosku o dofinansowanie z wyłączeniem dokumentacji projektowej i audytu energetycznego, które mogą być wykonane wcześniej. Kolejna ważna informacja dotyczy warunku dopuszczenia montażu kotła na węgiel wyłącznie, gdy nie ma możliwości podłączenia do sieci ciepłowniczej lub gazowej, który został rozszerzony na wszystkie kotły na paliwo stałe (również biomasę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 14.05.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 (edytowane) Slawko123 masz rację natomiast chciałem napisać żeby każdy zrozumiał. Dzisiaj dzwoniłem po raz enty do Katowic i Pan przy telefonie ostro się trzymał swojego argumentu że Dom ma być oddany i że jak coś to mogę sobie zadzwonić do Wa-wy żeby mi to potwierdzili bo oni się trzymają zasad takie jakie im powie Wa-wa. Gościa oczywiście zjebałem bo regulaminy, załączniki nigdzie nie mówią o takim zapisie że dom ma być oddany do użytku a kilka dni wcześniej mówił że tylko kierownik budowy musi napisać w dzienniku budowy że dom spełnia albo będzie spełniał wszystkie współczynniki na WT 2021. Upierał się przy swoim. Ale kazał zadzwonić do Wa-wy. Tak też zrobiłem. Pan przy telefonie z Wa-wy od razu powiedział że bzdety gość gada i nie ma czegoś takiego. Podał punkt w jakim załączniku jest tego czego mam się trzymać i sobie mam to wydrukować. Konsultant Viessmann zgadza się ale przed dniem 1 lipca mku7i raczej złoży wniosek tak jak ja dzisiaj to robię a jutro wysyłam. giman oświadczenie kierownika budowy lub wpis do dziennika budowy przez kierownika. Projekt możesz mieć starszy tak jak ja ale ja robiłem aktualizacje projektu (oczywiście nic nie zmienili a kasę wzięli) dołożyli tylko kartkę. To ty już sam raczej będziesz o to dbał. jakie np. okna będziesz zamawiał albo drzwi. Ja potrzebowałem dwa okna okrągłe i się naszukałem aż znalazłem z odpowiednim współczynnikiem. Niestety zamiast 50cm średnicy ma 70 cm bo żadne okno 50 centymetrowe nie spełnia wymogów na wt2021 Edytowane 14 Maja 2019 przez wojtf23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msilent 15.05.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Jak to jest z progami dochodowymi dla całkowitego dochodu rocznego? Załóżmy że:1. Wniosek składa jeden z małżonków (tylko on jest właścicielem domu - majątek własny - spadek). 2. Wnioskujący małżonek zarabia 50.000 rocznie, drugi małżonek 100.000 rocznie. Małżonkowie mają wspólność majątkową i dochód wspólny powyżej 125.528. Czy w takim przypadku można liczyć na dotację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 17.05.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Dochód liczony według metodyki "500 plus" opisany tutaj : https://portal.wfosigw.katowice.pl/dokumenty/7%20WoD_dla%20nowego%20wniosku%20o%20dofinansowanie_%2019092018.pdf A tymczasem na portalu beneficjenta ukazała się informacja że przyznano mi dofinansowanie! Oddział Kielce, wniosek złożony w listopadzie. To dobrze, bo w zasadzie w ciemno zapłaciłem już za pompę i umówiłem termin montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msilent 19.05.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Zgoda, że dochód liczony na os. w rodzinie wg. metodyki 500+. Ale jak liczyć całkowity dochód wnioskodawcy jeżeli ma wspólność majątkową? Czy limit jest x2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) Zgoda, że dochód liczony na os. w rodzinie wg. metodyki 500+. Ale jak liczyć całkowity dochód wnioskodawcy jeżeli ma wspólność majątkową? Czy limit jest x2? Limit masz na osobę w gospodarstwie domowym. Sumujesz wszystkie dochody gospodarstwa (zgodnie z metodyką 500+) i dzielisz przez ilość osób. Nie ma znaczenia, czy osoby w gospodarstwie domowym są spokrewnione ani czy mają wspólność. Może być komuna studencka, może być para konkubentów z byłymi małżonkami i dziećmi tych byłych z innymi osobami - bez znaczenia. Ważne, że tworzą wspólne gospodarstwo domowe. Edytowane 19 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 19.05.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Jedno gospodarstwo domowe nie koniecznie oznacza wszystkie osoby mieszkające w jednym domu. Dom należy do mnie, ale mieszkają w nim moi rodzice i tworzymy dwa oddzielne gospodarstwa domowe. Rodzice tylko mieszkają u nas, mają swój budżet i swoje wydatki (oddzielne piętro- pokoje, kuchnie i łazienkę). Dochód liczony był tylko mój i męża (2+2 dzieci) dzielony na 4. W tym tygodniu mamy podpisanie umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 19.05.2019 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) Czy muszę zlikwidować "stare" źródło ciepła (piec kondensacyjny)? Chyba nie? Nawet nie chcę likwidować. Pieca kondensacyjnego likwidować nie musisz. Musisz natomiast zlikwidować źródło ciepła zasilane paliwem stałym, np. kocioł węglowy, kuchnia węglowa, piec kaflowy, kominek. Bojler do grzania ciepłej wody na węgiel (pewnie nie każdy coś takiego widział, ale istniały takie) chyba się nie liczy, bo program dotyczy generalnie urządzeń do ogrzewania pomieszczeń, a nie do grzania c.w.u. (mogą ew. grzać c.w.u. przy okazji – wydaje mi się, że nowy bojler c.w.u. można wliczyć, jeśli będzie zasilany ciepłem z kotła, bojler elektryczny jeśli przechodzisz na ogrzewanie elektryczne z COP=1 chyba też, bo zastępujesz nim bojler na ciepło z kotła węglowego – ale tu 100% pewności nie mam). Jeśli już masz źródło ciepła spełniające warunki programu (np. ten kocioł kondensacyjny – tylko tam też są jakieś warunki, które musi on spełnić, polecam poczytać), w takiej sytuacji możesz skorzystać z dotacji na termoizolację budynku. A słyszeliście może o tym, że program Czyste Powietrze ma się jeszcze w tym roku dość poważnie zmienić? Od początku, nawet na spotkaniach, było mówione, że program będzie "żyć", zmieniać się, być dostosowany na podstawie bieżących doświadczeń – tak więc nie jest to raczej żadne zaskoczenie. Pewnie tak, ale rząd dowalił gminom wydatków ostatnimi obiecankami i zbiedniały. Powiedzą - damy po 5zł na głowę bo więcej nie mamy. I tyle. Nie będzie winy rządu... TO GMINY BĘDĄ "BE". Adam M. Eee... Sieć DYSTRYBUCJI. Czyli w gminie będziesz składać wniosek, który oni i tak prześlą do Funduszu. W gminie podpiszesz umowę. Ale to nie gmina będzie przyznawać i wypłacać kasę. Gminy (niektóre) mają swoje programy dofinansowywania termomodernizacji, i one z Czystym Powietrzem nie mają nic wspólnego. Korzystać można i z jednego, i z drugiego – na pewno w tych sytuacjach, w których środki na swój własny program gmina bierze ze swojego budżetu, a nie z zewnętrznych dotacji. Np. u mnie dosłownie jakieś 2 tygodnie temu rada miejska uchwaliła, że będą dopłacać 1000 zł do każdego nowo instalowanego kotła gazowego. Niestety pompa to nie klimatyzacja aby się stała musi być w pompie zamontowany odpowiedni moduł chłodzący który często kosztuję ok 5000zł oprócz tego należy mięć jednostki chłodzące lodowata wodą zainstalowane dla każdego pomieszczenia lub jednostkę centralną odpowiedni system odprowadzania ew. skroplin, i niestety regulatory a one często kosztują po kilkaset złotych za 1szt Po co lodowata woda, jeśli mówimy o pompie powietrznej? Pompa powietrze-powietrze nie opiera się przypadkiem na jakimś gazie w typie freonu (tzn. freon obecnie jest zakazany, ale są inne czynniki chłodnicze), który krąży między parownikiem a skraplaczem, w zasadzie tak samo, jak w lodówce? Sądząc po wypowiedziach, wygląda na to, że na reakcję ze strony Funduszu w sprawie złożonego wniosku trzeba czekać około pół roku. Co do gospodarstwa domowego, to tak, jak inni mówią. Chodzi o grupę osób mieszkających razem i wspólnie się utrzymujących. Nie ma znaczenia wspólność/rozdzielność majątkowa, nie ma też znaczenia, kto jest właścicielem domu (przy współwłasności muszą być pisemne zgody pozostałych właścicieli, bo wniosek składa jedna osoba). Nie ma też, znaczenia, czy ktoś inny w tym samym domu jeszcze nie mieszka – jeśli te osoby żyją na własny rachunek, to się nie wliczają. Edytowane 19 Maja 2019 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.05.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Od początku, nawet na spotkaniach, było mówione, że program będzie "żyć", zmieniać się, być dostosowany na podstawie bieżących doświadczeń – tak więc nie jest to raczej żadne zaskoczenie. Eee... Sieć DYSTRYBUCJI. Czyli w gminie będziesz składać wniosek, który oni i tak prześlą do Funduszu. W gminie podpiszesz umowę. Ale to nie gmina będzie przyznawać i wypłacać kasę. Gminy (niektóre) mają swoje programy dofinansowywania termomodernizacji, i one z Czystym Powietrzem nie mają nic wspólnego. Korzystać można i z jednego, i z drugiego – na pewno w tych sytuacjach, w których środki na swój własny program gmina bierze ze swojego budżetu, a nie z zewnętrznych dotacji. . Oczywiście, ja to wszystko rozumiem, tego typu społeczny program zakrojony na taka skalę musi się dostosować po społeczeństwa! Wszyscy się go dopiero uczą: fundusze, ludzie, decydenci i współtwórcy jego zapisów. Ta zmiana, która jest zapowiadana oczywiście jest oczekiwana przez ludzi. A jak to będzie zrobione? Jak już zostało powiedziane, czekamy na razie do czerwca, kiedy pojawi się raport specjalistów z Banku światowego na temat tego jak można zmienić ten program i dostosować go do naszego kraju. Poczekamy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.05.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Otwarto biuro terenowe w Jędrzejowiehttps://echodnia.eu/swietokrzyskie/czyste-powietrze-uroczyste-otwarcie-biura-terenowego-w-jedrzejowie-zdjecia/ar/c1-14147779skorzystałem z okazji i dowiedziałem się że dzięki temu umowę będę mógł podpisać na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 24.05.2019 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 UMOWA PODPISANA można zamawiać piec. Cena pieca (biomasa) z montażem za pół roku wzrosła o 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik187 25.05.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Matikati gratulacje.Coś chyba zaczyna się ruszać. U mnie na razie tylko korekta i czekam dalej. Przed podpisaniem byli na rozeznaniu w domu czy tylko podpis w biurze funduszu? A i pytanie wymagali tych trzech ofert ( pytam bo ja jedną gdzieś posiałam i mam tylko dwie).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts