janciak222333 04.12.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Cześć!A ja mam taki plan. Jeżeli weryfikację trwają około 1 roku, chciałbym trochę wyprzedzić fakty. Aktualnie mam SSO. Planuję na przyszłą jesień mieć stan deweloporski, czyli spełniony warunek dla nowobudowanych domów.Planuję wypełnić teraz wniosek, że pompa już jest zamontowana, i wszystkie koszty zostały poniesione. Protokół odbioru to też nie problem.Gdy w końcu doczekam się do weryfikacji (właśnie około roku) wszystko będzie wyglądało jakby było zgodne z założeniami czystego powietrza.Oczywiście we wniosku będzie też rekuperacja aby zwiększyć czas na konieczność termoizolacyjności. Warunki WT 2021 są spełnione. Co sądzicie o moim pomyśle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 04.12.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 . Protokół odbioru to też nie problem. G Jeszcze FV musisz mieć z tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janciak222333 04.12.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Pompa już wiem jaka będzie więc mogę zamówić w tym roku. Faktura na usługę montażu nie musi być uwzględniona. Przecież można zamontować pompę we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 04.12.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Jak wygląda sprawa z przyłączem gazowym? wniosek moze uwzględniać tylko kwote za przyłącze po stronie gazowni (wykonanie skrzynki w ulicy) czy też kwotę jaką płacę za odcinek między skrzynką a kotłownią?Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 04.12.2019 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 A czy robiąc wentylacje mechaniczną z chłodnicą/nagrzewnica kanałową opartą o pompę ciepła można korzystać z ulgi termomodernizacyjnej pomniejszając dochód w rozliczeniu podatku?Nie chodzi o dotacje tylko o zwrot ze skarbówki.Ktoś przerabiał temat, coś wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janciak222333 05.12.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Pytanie do osób, które już otrzymały dotację. Ile czekaliście na kontakt z funduszem ? Kiedy daje się im do wglądu protokoły wykonanych prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.12.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Pompa już wiem jaka będzie więc mogę zamówić w tym roku. Faktura na usługę montażu nie musi być uwzględniona. Przecież można zamontować pompę we własnym zakresie. Jak coś robisz we własnym zakresie to jest obligatoryjna kontrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janciak222333 07.12.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Jak coś robisz we własnym zakresie to jest obligatoryjna kontrola. I niech będzie. Byle nie za szybko Złożyłem już papiery w funduszu. Pani weryfikująca powiedziała, że nie musi być instalacji w domu. Wystarczy zamontować zestaw na ścianie i uruchomić. Instalacje CO nie są wymagane. Dobra firma zamontuje pompę w 1 max 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.12.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 I niech będzie. Byle nie za szybko No właśnie chyba nawet tu ktoś pisał, że miał już po tygodniu od złożenia wniosku. Poza tym nie wiem, jak chcesz uruchomić pompę bez instalacji. Zresztą, nie wiem czy ci to w ogóle przejdzie, skoro jeszcze nie złożyłeś wniosku, to marne szanse żeby do końca roku, złożyć wniosek, podpisać umowę, zamontować sprzęty (już nie ważne czy naprawdę czy fikcyjnie) i złożyć wniosek z papierami o wypłatę. Ale próbuj, może się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janciak222333 08.12.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Będę informował Wniosek już złożony. Do uruchomienia można pokazać, że CWU grzeje. A z papierami o wypłatę nie muszę się spieszyć bo reku też będzie więc mam 30 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermik 13.12.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Ma ktoś informację jak rozliczyć przyłącze elektroenergetyczne jako przyłącz dla pompy ciepła? Jakie koszty można zakwalifikować? Przyłącz wykonywałem sam. Robił, ktoś z was kosztorys powykonawczy wraz ze specyfikacją materiałową dla przedsięwzięcia wykonywanego własnymi siłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 13.12.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Robił, ktoś z was kosztorys powykonawczy wraz ze specyfikacją materiałową dla przedsięwzięcia wykonywanego własnymi siłami? Mi właśnie kierbud coś takiego przygotowuje dla rekuperacji. Sam nie wiedział jak się za to zabrać, doszliśmy do wniosków, że wrzuci w kosztorys materiały z faktur, dołozy jakąś stawkę za robociznę i tyle. Złożę wniosek i się zobaczy, najwyżej będzie do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aztea 13.12.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Czy to prawda ze jak mam już zamontowaną pompę ciepła i rekuperator w nowo budowanym domu, to nie mogę skorzystać z programu bo przed data na fv i montażem powinienem złożyć wniosek do programu czyste powietrze. Dzisiaj takie informacje przekazała mi Pani w Szczecinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 13.12.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Czy to prawda ze jak mam już zamontowaną pompę ciepła i rekuperator w nowo budowanym domu, to nie mogę skorzystać z programu bo przed data na fv i montażem powinienem złożyć wniosek do programu czyste powietrze. Dzisiaj takie informacje przekazała mi Pani w Szczecinie Wszelkie informacje zawarte są w zasadach udzielania dofinansowania dostępnych na stronach wfos. Dofinansowaniu nie podlegają przedsięwzięcia zakończone przed dniem złożenia wniosku o dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieniun 21.12.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Słuchajcie, dwa dni temu, jadąc autem, słuchałem audycji radiowej, w której brał udział przedstawiciel WFOŚ. Stwierdził on, że planuje się dokonać zmian w CzP, m.in. zastanawiają się nad zniesieniem kryteriów zarobkowych na rzecz jednakowego dofinansowania dla wszystkich, np. 50/50. Zasugerował, żeby chwilę się wstrzymać z wnioskami. Czy ktoś coś słyszał na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.12.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Ja - nie.Słuchałem innej stacji?Sporo jeżdżę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 23.12.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Może podpowiecie - czy muszę mieć protokół odbioru robót na przyłącze gazowe realizowane przez gazownie? Napotkałem na opór z ich strony i teraz nie wiem, czy cisnąć ich o ten protokół czy jednak jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 26.12.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Kiedyś widziałem tu odpowiedź na moje pytanie, ale teraz nie umiem znaleźć. Czy wymieniając źródło ciepła na pompę ciepła, wymiana zbiornika na CWU będącego w kotłowni, wliczać w modernizację kotłowni, czy starać się o dodatkowe koszty na modernizację CWU? Pytanie do osób, które miały ten sam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radobado 28.12.2019 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Witam czy wlasciciel musi osobiscie jechac podpisac umowe? Lub ewentualnie ktos za jego zgoda moze to podpisac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.12.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Może ktoś pod warunkiem posiadania odpowiedniego upoważnienia poswiadczonego notarialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts