Ifarrg 07.09.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Witam. Na etapie planowania obiegu wody w domu wszystko sobie przemyślałem, za wyjątkiem... wody w koło domu... Mam wyciągnięty jeden kran za domem na elewacji, ale przydałby się jeszcze w dalszej części ogrodu... Tylko że nie mam go jak inaczej podpiąć, jak tylko właśnie do tego kranu. Pomyśłałem, że można by to zrobić tak, że dokąd się tylko da, puścić coś ziemią, a tam, gdzie się już nie da, czyli jakieś 2 m od kranu zrobić złączkę jak do węża ogrodowego i nim właśnie połączyć te dwa punkty. Zastanawia mnie tylko kilka rzeczy. 1. Odcinek, jaki chciałbym wykonać, to jakieś 20 mb. Czym to najlepiej zrobić? Wężem byłoby najłatwiej, tylko nie wiem, jak z jego trwałością pod ziemią. Z kolei rura do wody niebieska też może i mogłaby być, tylko jak to łączyć z wężem póżniej? 2. Jak głęboko to musiałoby być zakopane, żeby w zimie nie zamarzało? Kran jest jakieś 2m wyżej od końcówki węża tego nowego, więc jakiś tam spadek jest, ale czy przed zimą trzeba by to jeszcze przedmuchiwać, czy jak? 3. Wiem, że to wszystko proteza, ale chciałbym na końcu tego węża zrobić taką samą złączkę, jak przy kranie i tam mieć możliwość podłączania kolejnego, już krótszego węża, albo zraszacza oscylacyjnego. Ten ostatni punkt jest najłatwiejszy, ale jak rozgryźć te dwa wcześniejsze??? Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.09.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Mam podobną rozkminkę; ja kombinuję aby zastosować elementy systemu do nawodnień trawników. Zdaje się że są takie skrzynki rozdzielcze do zakopania w ziemi i tam można spokojnie zainstalować szybkozłączkę do węża ogrodowego. Czyli z obecnego kranu trójnik, plastikową rurą systemową schodzimy do podziemia i wędrujemy do skrzynki rozdzielczej gdzieś w ogrodzie do której będzie można wpinać wąż. Oczywiście na zimę trzeba całość przedmuchać kompresorem aby pozbyć się ryzyka zamarznięcia wody, zresztą to samo trzeba co rok robić z kranem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.09.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 O taka studzienka na przykład : https://hunterpolska.pl/studzienka_z-p330.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Odkręcasz kran, wkręcasz trójnik. Jedna rura w ziemię i rozprowadzenie po ogrodzie, na drugą nakręcasz kran. Ja w ogrodzie mam studzienki z zaworami (nie mam instalacji nawadniajacej): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts