sandersu 07.09.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Dzien dobry, W zwiazku z zawirowaniami w mojej sytuacji mieszkaniowej, planuję wybudować dom. Mój budżet to około 200, parter w stanie pod klucz (ewentualnie deweloperski, ale nie miałem wczesniej stycznosci z budownictwem i nie wiem czy uda mi się wykończyć) i poddasze w stanie deweloperskim. Czy polecacie jakieś firmy wykonujące takie domy w woj. Pomorskim okolice Trójmiasta? Czy może polecacie inne technologie? INFORMACJE: - budżet 170-200k- dom z poddaszem około 70-100m- parter pod klucz, poddasze stan deweloperski- tani w budowie i utrzymaniu- wytrzymałośc m.in 30 lat- bez garażu- marzy mi się duży taras Działkę będę kupował od kolegi w sąsiedztwie Trójmiasta, który zaoferował mi wybór z około 20 działek 1000-1200m2 Bardzo prosżę o pomoc w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 07.09.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 170k z działką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandersu 07.09.2018 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 bez działki oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Wykończenie pow. 100 m2 od deweloperskiego pod klucz to ok. 50-100 tyś. w średnim i niższym standardzie IMHO założenia nierealne, chyba, że własnymi rękoma max 70m2.ale nie z deweloperem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 07.09.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 250 000 + otoczenie działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandersu 07.09.2018 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Jaki dom musiałbym wybrać, żeby zmieścić się w budżecie? 70m parterowy? Czy możę skorzystac z tańsszej technologii, np domy styropianowe? EDIT: Ktoś poleci jakiegoś dewelopera który wybuduje tanie do stanu deweloperskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 07.09.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Żaden deweloper nie wybuduje tanio. Poprzeglądaj kosztorysy do projektów, dołóż z 20% i będziesz miał orientacyjną cenę za stan surowy/deweloperski. Za 220k, oszczędzając na wszystkim i robiąc wiele rzeczy samemu (płyty kg, elektryka bez rozdzielnicy, układanie wełny,) może uda ci się zbudować 100 m2 w stanie deweloperskim. O wykończeniu to nie ma co myśleć. Na początku budowy za 2-3k masz w pełni załadowanego HDSa materiałów, w późniejszym etapie za 500zł masz parę kilo fugi do kafelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Kosztorysy na stronach sa netto. Dodaj więc podatek i wynagrodzenie dewelopera + inflację 2018 roku.Poczytaj też ten wątek (w temacie szalejących cen robocizny) : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349707-Budowa-domu-nigdy-wiecej ***Mały dom parterowy z BK, ogrzewany prądem, najlepiej z dachem pulpitowym, bez stropu, kryty papą powinien wyjść najtaniej. Tyle, że większość MPZP nie pozwoli postawić. Przy małym domu z poddaszem za 200 tyś 5 m2 stracisz na komunikację a 15 tyś na same schody. Edytowane 7 Września 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.09.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Dzien dobry, W zwiazku z zawirowaniami w mojej sytuacji mieszkaniowej, planuję wybudować dom. Mój budżet to około 200, parter w stanie pod klucz (ewentualnie deweloperski, ale nie miałem wczesniej stycznosci z budownictwem i nie wiem czy uda mi się wykończyć) i poddasze w stanie deweloperskim. Czy polecacie jakieś firmy wykonujące takie domy w woj. Pomorskim okolice Trójmiasta? Czy może polecacie inne technologie? INFORMACJE: - budżet 170-200k - dom z poddaszem około 70-100m - parter pod klucz, poddasze stan deweloperski - tani w budowie i utrzymaniu - wytrzymałośc m.in 30 lat - bez garażu - marzy mi się duży taras Działkę będę kupował od kolegi w sąsiedztwie Trójmiasta, który zaoferował mi wybór z około 20 działek 1000-1200m2 Bardzo prosżę o pomoc w tym temacie Za 200tys.zl kup sobie mieszkanie bo będąc takim zielonym wystarczy Ci jedynie na SSO. Zamierzasz jednak budować ? Wróć za 2 lata jak się doksztalcisz. Edytowane 7 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 08.09.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 170 tyś nawet się nie wygłupiaj, chyba że tyle masz odłożone a resztę sfinansujesz kredytem.Robiąc większość prac samemu wyszło mnie 200 tyś rok temu do zamieszkania(jakbym miał doliczyć moja robociznę to ok +100tyś).Ceny materiałów poszły do góry teraz by mi się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts