Gwiazdoor 09.09.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Witam. Zmieniły mi się troche koncepcje co do ogrzewania - bedę chciał zastosować pompe ciepła, bedzie ona pracował z temperaturą zasilania około 40-45*C, na parterze mam zrobione dwa obiegi, na grzejniki i na podłogówkę i potrzebuję teraz najmniej inwazyjnie i nie pchając się w koszty chciałbym zmniejszyć temperature na podłogówce. Mogłbym włożyć na każdą pentle zawór taki jak po prawej stronie tylko, że nie zamknę potem szafki. Na zdjęciu po prawej jest obieg z kaloryferami + jedna podłogówka na powrocie, po lewej jest obieg z podłogówką. Pompa będzie jedno obiegowa, bo na gorze mam podłogówke na powrotach i nie ma sensu stosowanie dwuobiegowej pompy. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Bez grupy mieszajacej (z pompą) bedziesz miał nierowno ogrzaną podłogę. I sporą sznsę, na klopoty z okładziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 09.09.2018 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Kaloryfery są w pokojach podłogówka w łazienkach, kuchni, salonie i korytarzach, dlatego by kaloryfery grzały muszę jakimś sposobem zmniejszyć temperaturę na podłogówce. Jest to jakie jest, już tego nie zmienię i chciałbym optymalnie dobrze wyjś z sytuacji. Podłogówka jest gesto ułożona, co 10-12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 dlatego by kaloryfery grzały muszę jakimś sposobem zmniejszyć temperaturę na podłogówce. No to wtopiłeś i szykuj sie na duże wydatki. Automatyka PC załatwi Ci temperaturę zasilania kaloryferów. Co akurat nie jest tak istotne, bo i tak bedziesz pewnie miał na nich głowice termostatyczne. Do podlogówki potrzebujesz grupy mieszającej, która wymiesza zasilanie z powrotem zeby wpuscić w podłogę odpowiednią temperaturę. I tu masz kolejny problem. Taka zwykła grupa mieszajaca wystarczyłaby do kaloryferów, gdzie temperatury w pomieszczeniu pilnowałyby glowice. Przy podlodze nie wystarczy ustawic raz, ze temperatura zasilania ma być np. 27*. Potrzebujesz automatyki, zeby zmieniać temperaturę w zależnosci od warunków. Inaczej nawet z grubsza nie zapanujesz nad temperatura w pomieszczeniach. Tanio ani łatwo nie będzie. Mieszanie podłogowki z kaloryferami to tylko klopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 09.09.2018 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Nie znam się na tym za bardzo, robił mi to znajomy i miał zrobić tak by było dobrze pod piec na paliwo stałe. Wspominał o jakimś zaworze mieszającym w kotłowni ale niewiele mi to mówi. Koncepcja się zmieniła dlatego chciałbym się rozeznać jakie mam wyjścia i wybrać jedno z nich. Pompa to Daikin Altherma 3. Nie znam się ale nie można tych dwóch obiegów połączyć w kotłowni razem jako jeden obieg i na rozgałęzieniu gdzie leci obieg na podłogówkę jakimś urządzeniem zmniejszyć temperature? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 (edytowane) Nie znam się ale nie można tych dwóch obiegów połączyć w kotłowni razem jako jeden obieg i na rozgałęzieniu gdzie leci obieg na podłogówkę jakimś urządzeniem zmniejszyć temperature? Można grupą mieszajacą. Tylko do ilu chcesz zmniejszyć? 27* przez cały sezon, czy biegać i zmieniać temeraturę ręcznie, jak zmienią się warunki za oknem? Poczytaj https://www.fachowyinstalator.pl/grupa-pompowo-mieszajaca/ Zwróć uwagę, gdzie jest dołożona automatyka. Zbierz oferty i podziękuj znajomemu za niedźwiedzią przysługę. Pewnie ma mizerne pojęcie o podłogówce, żadne o mieszaniu podłogówki z kaloryferami, a jeszcze mniejsze o PC. Edyta Owszem, można ograniczyc RTLem, jak masz to w obiegu prawym, ale to oznacza wpuszenie tych 40* w podłogę i niewiele mniejszą temperaturę posadzki w tym miejscu, czego drewno ani panele nie zniosą. Zreszta o RTL masz też w artykule. Edytowane 9 Września 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 09.09.2018 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Znajomy robi z tym na codzień, na brak pracy nie narzeka a o lepszego fachowca w okolicy raczej ciężko lub słabo szukałem, ale nie o tym mowa...O PC raczej ma małe pojęcie to muszę przyznać, ale inne instalacje robi już kupe lat. Firma, która będzie montować PC to jako najtańsze rozwiązanie zaproponowała założenie zaworów na każdej pętli i wspomniała, że to będzie wyjście z sytaucji ale sterowanie podłogówką będzie bezwładne i nie wygodne. Rozumiem że to urządzenie mieszające ustawia jakąś stałą temperature i będę musiał i tak ręcznie go przestawiać jak zmienią się warunki na zewnątrz? Z temperaturą poniżej 40*C nie zejdę już bo grzejniki nie dadzą rady ogrzać pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.09.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 (edytowane) Teoretycznie dla obiegów /pętli OP można zastosować mieszacz z zaworem 3-drożnym, może być sterowany pogodowo. Ale czy/jak to zadziała z PC to nie mam pojęcia. Edytowane 9 Września 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 09.09.2018 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 A taki zawór byłby dobry? https://dobo.pl/product-pol-9689-ZAWOR-3-DROGOWY-MIESZACZ-AFRISO-TROJDROZNY-2-CALE.html Lub wersja z siłownikiem? Czy to też da słabą kontrolę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.09.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 W posadzkę wchodzą dwie rury zasilające i dwie powrotne, Czy też tak jest w kotłowni? Inaczej. Zrób zdjęcie miejsca w kotłowni gdzie ma być pompa. Może tam uda sie założyć mieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 09.09.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Teoretycznie w obecnej sytuacji obiegi na OP i grzejniki zostały rozdzielone w samej kotłowni, więc ewentualny mieszacz powinno dać się założyć tam.Może lepiej wezwać fachowca który to zrobił aby postarał się dostosować instalację do PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 09.09.2018 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 (edytowane) W posadzkę wchodzą dwie rury zasilające i dwie powrotne, Czy też tak jest w kotłowni? Inaczej. Zrób zdjęcie miejsca w kotłowni gdzie ma być pompa. Może tam uda sie założyć mieszanie. Dziękuje chłopaki, że podjęliście się tematu i chcecie mi pomóc, bo nie ukrywam, że zaczyna mnie to przerażać i nim wezwę do tego kogoś chce wiedzieć co powinienem zastosować lub jakie są rozwiązania. Zacznę od początku - jeśli chodzi o parter w kotłowni mam 4 rurki jak na zdjęciu poniżej: Są to zasilania i powroty dla tej skrzynki na parterze: Patrząc na to zdjęcie powyżej po lewej stronie jest zasilanie i powrót podłogówki a po prawej jest zasilanie i powrót grzejników z tym, że na powrocie grzejników tam gdzie jest założony ten termostat / głowica grzejnikowa jest podłączona podłogówka w garażu z tego co pamiętam. Jak dobrze rozumuje, gdy go przykręcę to mogę wyłączyć ogrzewanie podłogowe w garażu, bo tak chciałem żeby było. Mam tam zostawiony w szafce kabel, już nie pamiętam jakiego przekroju, ale zostawiłem gdyby był potrzebny do sterowania jakiegoś czy coś w przyszłości i jest on poprowadzony do kotłowni. Idąc dalej na piętro wychodzą dwie rurki w kotłowni: Zaś na górze mam w pokojach wszędzie grzejniki, a podłogówka jest tylko na korytarzu i w łazience, jest ona zrobiona chyba na takiej samej zasadzie jak ta co w garażu czyli jest na powrocie z grzejników i są tam założone zawory / głowice ręczne co widać na zdjęciu poniżej. Tak to wygląda na piętrze: Zaraz odpiszę jeszcze koledze 6591 choć zastanawia mnie czemu twierdzi, że aż tyle czynników na to wpływa aby to poprawnie działało. EDIT: Dane o które prosił kolega 6591 Przy moich obliczeniach grzejniki przy -24*C na zewnątrz przy temperaturze zasilania między 40-45*C ogrzeją bez problemu pomieszcenia do 21*C. Wiadomo, że w cieplejsze dni będą mogły one pracować na niższej temperaturze bo zapotrzebowanie nie będzie tak duże. Specjalnie dokupiłem kilka żeberek, aby zejść z temperaturą najniżej jak to możliwe. Dom to około 160m2 powierzchnia ogrzewana to 192m2. Ocieplony będzie styropianem 15cm 031, wełna na skosach 15cm 0,35 + 10cm 0,33. Na sufitach 2x15cm 0,35, dołożę do tego jeszcze chyba na sufity 7cm 0,35 bo mi zostanie. czyli na sufitach będzie 42cm. Na podłogach różnie ale około 9-10cm 0,31. Pustak BK 24cm. Dom jest piętrowy. Ściana frontowa jest ustawiona na południe, wiatr wieje głównie od strony zachodniej. Dom jest racej w dolinie, obok pojawiają się kolejne budynki więc myślę, że jest w zimie średnio narażony na wiatr. Na parterze otwarta kuchnia, salon korytarz + pokój, wiatrołap, łazienka, kotłownia. Na piętrze korytarz + 4 pokoje i łazienka. Okna Veka Softline 82MD Ug szyby: 0,5W/m2K. Uw współczynnik przenikania ciepła okna: 0,84W/m2K Większośc okien od strony południowej i południowo zachodniej. Najmniej na stronie północnej: jedno w salonie, małe w kotłowni i jedno dachowe. Podłogówka ogrzewa w sumie prawie 80m2 powierzchni + 22m2 garaż. Grzejniki ogrzewają w sumie około 90m2 powierzchni. Wentylacja grawitacyjna bez rekuperacji. Edytowane 9 Września 2018 przez Gwiazdoor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 09.09.2018 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Edit. Zadałem Ci to pytanie ale nie odpowiedziałeś. Jak zamierzałeś zasilać OP i grzejniki przy piecu na paliwo stałe? Nie zastanawiałem się nad tym - zaufałem po prostu osobie która to robiła, ale coś kojarzę że ona wspominała coś o jakimiś mieszaczu czy mixie czy jakoś tak z tego co pamiętam... Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły w tej kwestii by uratować to co jest? Decyzje już zapadły i teraz musi to w miarę sensownie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.09.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Wygląda raczej prawidłowo. Teraz musisz zrobić instalację w kotłowni. Z pompy ciepła wychodzisz jedną rurą, rozdzielasz ją na dwa obiegi, jeden na grzejniki i jeden na podłogówkę i na ogrzewaniu podłogowym montujesz mieszacz. Pompa ciepła niezbyt nadaje się do ogrzewania grzejnikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts