Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tandyr, piec chlebowy na drewno, jedzenie z ognia


Bogusław_58

Recommended Posts

Witam.

Tandyr, to też rodzaj pieca chlebowego i może służyć do jego wypieku ale świetnie nadaje się też do pieczenia mięsa, warzyw czy nawet do gotowania.

Prawdopodobnie tandyr jest to "starszy brat" współczesnych pieców chlebowych, gdzie najmłodszym jest piec do pizzy.

Przedstawiam relację z budowy własnego tandyra :

W uproszczeniu "beczka"z cegieł szamotowych, w której pali się ogień.

Zaczynałem budowę na początku zimy więc lekko paliłem w środku by nic nie zamarzało.

Na lico wykorzystałem walec ze stali nierdzewnej po między ,który wsypałem keramzyt jako ocieplenie.

 

 

e0cbfd84f31aab7emed.jpg

 

e820778372a98beamed.jpg

 

184cf0f29e0ad67emed.jpg

 

ebbb4411d54c6de7med.jpg

Warto na początku zamontować śruby do mocowania drzwiczek.

c7a6d191dcfcbecemed.jpg

 

1d3763994b9f6a8fmed.jpg

 

29536eeec38e4ca1med.jpg

 

407aa1fed1dc75bdmed.jpg

 

 

1ab23071044864d8med.jpg

 

e0d7fc89cc92d9d5med.jpg

 

d8284f48be9c848amed.jpg

 

df6894948fd214camed.jpg

 

7f258fef6f72f4e3med.jpg

Przykryty daszkiem "po pracy"

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Tandyr, to też rodzaj pieca chlebowego i może służyć do jego wypieku ale świetnie nadaje się też do pieczenia mięsa, warzyw czy nawet do gotowania.

Prawdopodobnie tandyr jest to "starszy brat" współczesnych pieców chlebowych, gdzie najmłodszym jest piec do pizzy.

Przedstawiam relację z budowy własnego tandyra :

W uproszczeniu "beczka"z cegieł szamotowych, w której pali się ogień.

Zaczynałem budowę na początku zimy więc lekko paliłem w środku by nic nie zamarzało.

Na lico wykorzystałem walec ze stali nierdzewnej po między ,który wsypałem keramzyt jako ocieplenie.

 

 

e0cbfd84f31aab7emed.jpg

 

e820778372a98beamed.jpg

 

184cf0f29e0ad67emed.jpg

 

ebbb4411d54c6de7med.jpg

Warto na początku zamontować śruby do mocowania drzwiczek.

c7a6d191dcfcbecemed.jpg

 

1d3763994b9f6a8fmed.jpg

 

29536eeec38e4ca1med.jpg

 

407aa1fed1dc75bdmed.jpg

 

 

1ab23071044864d8med.jpg

 

e0d7fc89cc92d9d5med.jpg

 

d8284f48be9c848amed.jpg

 

df6894948fd214camed.jpg

 

7f258fef6f72f4e3med.jpg

Przykryty daszkiem "po pracy"

Pozdrawiam.

 

Boguś czy masa pieca nie jest za duża jak to Ci się sprawdza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Remiks jako pierwszy na uczcie :)

Grubość ścianki 15 cm a cała masa przekracza lekko 500kg.

Dobrze działa ze względu na dużą pojemność - nie ma strachu że nie zdąży czegoś upiec.

Ze sztuczkami wystarczy ciepła na ponad 4 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Remiks jako pierwszy na uczcie :)

Grubość ścianki 15 cm a cała masa przekracza lekko 500kg.

Dobrze działa ze względu na dużą pojemność - nie ma strachu że nie zdąży czegoś upiec.

Ze sztuczkami wystarczy ciepła na ponad 4 godziny.

 

Po co Ci 4 godziny skoro potrawy z tandyra potrzebują po kilkanaście minut. Może się czepiam ale na fotkach widać okopcone ściany wewnętrzne a przy temperaturach osiąganych w tandyrze powinny być czyste. Przyznam że myślałem o zbudowaniu czegoś podobnego tylko miejsca na takie wymiary brak. Gdyby zmniejszyć średnicę wewnętrzną (a u Ciebie ile cm w środku) to jak myślisz czy 6cm ściany zaizolowane z zewnątrz wystarczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grubość 6 cm będzie wystarczająca do szaszłyków, kiełbasek czy cienkiej bułki.

Przy ściankach grubszych da się upiec wszystko lub te same kiełbaski ale przez kilka godzin na tym samym rozpaleniu. Można wtedy obsługiwać rodzinną imprezę.

W moim tandyrze średnica wewnętrzna wynosi 55 cm i się sprawdza przy pieczeniu na własne potrzeby.

Dobrze zauważyłeś, że tandyr jest okopcony :)

Można go wypalić na biało i tak się robi przy pieczeniu bułek na ściankach.

Jednak przy mięsie potrzebne jest lekkie dymienie podczas pieczenia i to ten dymek może tak pomalować na ciemno :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grubość 6 cm będzie wystarczająca do szaszłyków, kiełbasek czy cienkiej bułki.

Przy ściankach grubszych da się upiec wszystko lub te same kiełbaski ale przez kilka godzin na tym samym rozpaleniu. Można wtedy obsługiwać rodzinną imprezę.

W moim tandyrze średnica wewnętrzna wynosi 55 cm i się sprawdza przy pieczeniu na własne potrzeby.

Dobrze zauważyłeś, że tandyr jest okopcony :)

Można go wypalić na biało i tak się robi przy pieczeniu bułek na ściankach.

Jednak przy mięsie potrzebne jest lekkie dymienie podczas pieczenia i to ten dymek może tak pomalować na ciemno :)

 

55cm wewnątrz + 2 razy 15 ściana i pewnie z 2 razy 5 izolacja i prawie metr wychodzi troszkę jest, musiał bym z 20cm z tego uszczypać;-) Ile drewna potrzebujesz i w jakim czasie spalane by przygotować to do 4 godzin pracy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma dokładnie 1m. Spróbuj wypełnić kupon Lotto w takim razie :)

Niby są też mini tandyry ale mniej jak 55 cm nie warto robić, bo "większy może więcej" :)

Blacha nierdzewna na lico jest OK ze względu na schludny wygląd i nie powiększanie gabarytów.

Moją akurat znalazłem na złomie w cenie 126 zł :)

Naręcze+ gruby pieniek.

Drobne się wypalą na żar czyszcząc tandyr na biało a pieniek będzie trwał jeszcze ze dwie godziny i dymiąc będzie go zaczerniał. Najlepiej pieniek postawić płaską powierzchnią do góry. Słoje mocno spękają tworząc głębokie bruzdy. Do tych bruzd da się wlać co pewien czas szklankę wody co pozwoli uspokoić się z emisją temperatury przez pieniek. Jak się chce go znów rozhajcować , to wystarczy uchylić dolny otwór(drzwiczki). Tym prostym sposobem nawet jak ścianka będzie miała 6 cm, to i tak się uda w nim upiec gęś :)

Azjaci do tych swoich obecnie dosypują węgiel drzewny. A w zasadzie przechodzą powszechnie na palnik gazowy.

Niestety ta wygodna podróba odbiera sporo świetnych właściwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieniek włożony do tandyra może służyć jako "gałka" regulacji temperatury.

Ale to nie jedyna możliwość :)

Przykrycie otworu podnosi temperaturę. Jak tandyr jest "w sam raz", to można na głucho ale jak zbyt gorący, to pieczone rzeczy podnosi się do góry a przykrywę można zawiesić nawet 20 cm nad górną płaszczyzną. Dobrze nadaje się miska ze stali nierdzewnej gdyż jak wiemy stal nierdzewna kilka razy wolniej przepuszcza ciepło od stali .

Znaczenie ma też kształt tandyra. Te najlepsze nie są walcem zwężającym się na samej górze jak to jest na zdjęciach ale zwężają się już po wyżej otworu(drzwiczek). Daje to lepsze możliwości pieczenia placków na ściankach wewnątrz. Wadą jest mniej wygodna obsługa. Dlatego zrobiłem walec prosty zwężony w warstwie ostatniej.

Do placków mam nadzieję zbudować kiedyś całkiem oddzielny i tylko do tego przeznaczony. Wzorem będzie ten z filmiku:

z tym, że chłopaki już przeszli w nim na gaz :)

Niuanse konstrukcyjne są po to by zapewnić jak w dobrym piekarniku elektrycznym możliwość równoczesnego pieczenia obu stron czyli: góra i spód.

Bywa ze nawet w piecu chlebowym te parametry nie są z sobą skorelowane.

W tandyrze o małej średnicy wewnętrznej żar można zgarniać do środka lub się go pozbyć. Przy większej średnicy jest też możliwość rozsunięcia go na boki równomiernie lub na jedną stronę. To właśnie daje następne możliwości. Jak to się mówi nowe funkcje :)

Edytowane przez Bogusław_58
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Prezentuję relację z dociekań na temat uproszczonego pieca chlebowego, którego pierwowzorem jest "bóbr".

 

85e908c641a347ccgen.jpg

Kopuła jest odlewana z betonu żaroodpornego, a wyjście spalin tradycyjny czopuch zastąpił "gotowiec" od kominka. Nowością jest też dodatkowe wyjście spalin, służące do rozpalania i wygrzewania pieca.

f84c8bba2fd5dc7bgen.jpg

 

3eb32a1b9b1335f6gen.jpg

Zamyka się je w wybranym momencie i spaliny wędrują do wyjścia docelowego.

8a93e0f66c838635gen.jpg

 

fd84bea09cc18e58gen.jpg

 

38687fd63485e860gen.jpg

Po wygrzaniu i ustabilizowaniu ciepła można przystąpić do pieczenia.

8418f03b2ecc0ef2gen.jpg

Druga pizza też się upiekła.

736e7434b047f527gen.jpg

Upiekł się taż schab na rożnie, czyli nieźle :)

945bf351ae8e3dc7gen.jpg

Prace "badawcze" w celu sprawdzenia osiągów zostały zakończone a piec idzie do docelowej przebudowy. Przede wszystkim dostanie kółka, na których będzie można go przemieszczać na czas pieczenia. Zmienione zostanie też kila kluczowych szczegółów konstrukcyjnych, ponieważ wydaje się , że jeszcze poprawi się "klasa" pieca.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Po co Ci 4 godziny skoro potrawy z tandyra potrzebują po kilkanaście minut. Może się czepiam ale na fotkach widać okopcone ściany wewnętrzne a przy temperaturach osiąganych w tandyrze powinny być czyste. Przyznam że myślałem o zbudowaniu czegoś podobnego tylko miejsca na takie wymiary brak. Gdyby zmniejszyć średnicę wewnętrzną (a u Ciebie ile cm w środku) to jak myślisz czy 6cm ściany zaizolowane z zewnątrz wystarczy?

 

Warto wrócić do: JAKA GRUBOŚĆ ŚCIANEK ?

Jakieś drobne rzeczy da się piec przy cienkich ściankach i jak ktoś nastawia się tylko na takie potrawy, to tandyr czy piec chlebowy nie wymaga MASY , czyli grubych ścianek.

Inaczej jest przy pieczeniu mięsa w większych gabarytach. Mięso posiada w sobie tłuszcz a ten reaguje na TEMPERATURĘ DYMIENIA.

Dla mięs korzystne jest zmniejszenie temperatury w komorze piekarniczej kosztem wydłużenia czasu pieczenia. Wtedy duża pojemność termiczna pieca (grube ścianki) taką funkcję mogą zapewnić. Mięsa zrobione tym sposobem są tak smaczne, że jedzący je aż "piszczą" z dobrostanu. No i takiego smaku nie da się niczym "podrobić" a właściwie uzyskać inną techniką.

Trochę analogicznie jest gdy w piecu piekarniczym zastosujemy pod podłogą grubą warstwę szkła.

Szkło bite waży ok 1/2 tego co szamot. Odbiera ciepło od podłogi szamotowej podczas palenia znacznie ją obniżając a równocześnie długo je zachowuje. Daje to dobry efekt przy pieczeniu, co by do takiego pieca nie włożyć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...