Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeszacowany dom, jakie wyjscie

Lesotho

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie gdzie stoja gole mury, bez stropu czy dachu. Wydalem na to duzo wiecej niz sie spodziewalem. Chcialem reszte zrobic z kredytu, ale teraz musialbym wziac duzo wiekszy I ni wiem czy mnie stac na takie raty.

Dom ma 120m2 +30m2 garazu, parterowy, nie oszczadzalismy na materiale I dobrej ekipie.

Domyslam sie ze raczej nie ma szans na sprzedaz takiego? Macie jakies pomysly jak zejsc z kosztow ? A moze lepiej tak to zostawic I nie pakowac sie w ogromny kredyt,. Dla mnie to 260tys

Uprzedzajac pytania to powiem ze nie znam sie na budowiectwie, wszystko zachwalal mi znajomy architekt a ja tego nie zwerfikowalem.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

received_1417263541676208.jpg

http://s5.ifotos.pl/mini/received1_qesqarr.jpg

Do tej pory licząc tylko budowę wydałem 66 tys, stan surowy zamknięty wyjdzie pewnie koło 180

Chętnie dowiem się ile to może jeszcze kosztować ?

według wstępnych wyliczeń strop to 26 tys, dach 45 tys.

Mam fundamenty, ściany nośne i kominy

Co do sprzedaży to niestety jest to teren wiejski, gdzie działki można kupić za 30-50 tys., ja myślałem o cenie rzędu 90-105 tys. Widziałem sporo nie wykończonych budowli na sprzedaż i chyba słabo ze sprzedażą.

Edytowane przez Lesotho

Ten dom ma 150 ale użytkowej, a nie całkowitej. Całkowita to pewnie ze 180 m2

Możesz próbować projektem zamiennym zmienić konstrukcję dachu na lżejszą, bez stropu, krytą gontem bitumicznym, aby obniżyć koszty.

Dach 45 tyś - trochę mało.

Edytowane przez Elfir

Do tej pory licząc tylko budowę wydałem 66 tys, stan surowy zamknięty wyjdzie pewnie koło 180

Mam fundamenty, ściany nośne i kominy

Co do sprzedaży to niestety jest to teren wiejski, gdzie działki można kupić za 30-50 tys., ja myślałem o cenie rzędu 90-105 tys. Widziałem sporo nie wykończonych budowli na sprzedaż i chyba słabo ze sprzedażą.

Masz fundamenty opisz dokładnie jak sa wykonane i zaizolowane.

Pokaz jakieś fotki , cena jaką wydałes na to co opisujesz to wg mnie kosmos.

Masz fundamenty opisz dokładnie jak sa wykonane i zaizolowane.

Pokaz jakieś fotki , cena jaką wydałes na to co opisujesz to wg mnie kosmos.

34 fundamenty i 32 za ściany nośne, trochę tego jest..

Same cegły kosztowały 14 tys. protherm

zwykłe ławy fundamentowe, ścianki fundamentowe na bloczkach betonowych, ocieplone styropianem, papa, siatka, folia kubełkowa... bardzo dużo betonu poszło

Nie wiem ile szacowałeś wydać ale przy obecnych cenach na stan deweloperski potrzeba około 2500-3000 zł za m2 czyli w Twoim przypadku 375-450 tys ...

Ceny materiałów i usług mocno poszybowały do góry i ciągle idą ...

Niedaleko mnie są takie domy gdzie stoją latami , bo kiedyś ktoś rozpoczął budowę i myślał że za grosze wybuduje a fakty były inne.

Teraz takie rozpoczęte domy stoją latami. Sądzę że powodem że nikt nimi się nie zainteresował była nieatrakcyjna cena.

Myślę że czas jest wrogiem i takie rozpoczęte domy trzeba jak najszybciej sprzedać , bo jak nie sprzedadzą się na początku to później zapewne już nigdy.

Sądzę że jak będzie cena realna to znajdzie się kupiec i lepiej czasami trochę stracić niż brnąć dalej w coś na co nas nie stać i nas zrujnuje ..

34 fundamenty i 32 za ściany nośne, trochę tego jest..

Same cegły kosztowały 14 tys. protherm

zwykłe ławy fundamentowe, ścianki fundamentowe na bloczkach betonowych, ocieplone styropianem, papa, siatka, folia kubełkowa... bardzo dużo betonu poszło

za wymurowanie ścian nośnych parteru zapłaciłeś 18 tyś? - może mi coś zlecisz ;)

Styropian an fundamencie to nie jest jak pisałeś "nie oszczadzalismy na materiale " to raczej po taniości robota.

Jeżeli chcesz to sprzedać to szukaj kupca i rób strop...........wg mnie ze stropem-dachem latwiej to sprzeadaż. Ale na zwrot poniesionych kosztów raczej nie masz co liczyć.

za wymurowanie ścian nośnych parteru zapłaciłeś 18 tyś? - może mi coś zlecisz ;)

Styropian an fundamencie to nie jest jak pisałeś "nie oszczadzalismy na materiale " to raczej po taniości robota.

Jeżeli chcesz to sprzedać to szukaj kupca i rób strop...........wg mnie ze stropem-dachem latwiej to sprzeadaż. Ale na zwrot poniesionych kosztów raczej nie masz co liczyć.

Hmm.. za wymurowanie scian zaplacilem 9,5. 5 tys zaplacilem za reszte materialow, w tym za kominy.

Wiem, ze generalnie wyszlo sporo, niestety rozplanowane jest sporo scian nosnych.

już wiem, dlaczego was te domy tak kosztują....

ja pitole

Bo nie oszczędzamy na materiale czytaj nie znając się kupujemy najdroższe np styropian w cenie styroduru zamiast styroduru.

Lesotho jak najszybciej to sprzedaj, na pewno się nie zwróci, chyba że znajdziesz jelenia ale takich to już chyba nie ma.

Tak jak napisał kaszpir007 cała inwestycja może się zamknąć w kwocie 450 tyś.

Nie ma to jak zaczynać budowę nie mając za wiele pieniędzy... Teraz to chyba tylko płakać pozostaje bo wątpię żebyś to sprzedał.

Aha i inwestycja nie zamknie się w kwocie 450 tyś jak pisze tkaczor chyba że ma na myśli stan deweloperski. To jest jakby nie patrzeć spory dom a ceny z dnia na dzień idą w górę. Wiem bo widzę po swojej budowie.

.........

na taki dom licząc po taniości to spokojnie jeszcze ze 300 -350tys na stan deweloperski, pod klucz to pewnie sporo ponad 400tys.

hehehe, ludziom sie wydaje ze za przysłowiowe 5zł wybuduja dom i to wcale nie mały :D

a teraz drugie hahaha:lol2:, ja tez tak myślałem, ale staram się i jeszcze jakoś ciągnę, 7 rok buduje, i juz niewiele zostało do zrobienia, jeszcze tylko ze 200tys zł i bedzie gotowe, oczywiscie bez otoczenia i mebli.