kulunkele 11.09.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Witam,Miałabyć podłoga z paneli, ale na 99% zdecydowałem się na deskę trójwarstwową.Po wizycie w kilku sklepach i marketach, wyszło że deskę barlinecką można kupić do 150zł, cena spora biorąc pod uwagę że panel można kupić za połowę tej ceny.W dalszych poszukiwaniach trafiłem dzisiaj do salonu, gdzie barlinka nawet nie sprzedają.Lecz ceny desek zaczynają się od 180-190zł, a coś ciekawego to od 250zł, firmy to haro, kahrs,i jeszcze inne.Panele takich lepszych firm to zaczynają się od 100zł. Głównie zależy mi na ciepłej podłodze na parterze, dlatego zdecydowałem się na deskę, bo grzania podłogowego nie mam. Lecz czy naprawdę jest taka różnica w jakości między tymi firmami?Bo już sam nie wiem na jaką podłogę się zdecydować, bo cena 250zł/m2 jest bardzo zaporowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.09.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 szukaj takich co maja minimum 14mm grubości i z 5mm warstwy wierzchniej, będziesz mógł kiedyś tam wycyklinować podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 11.09.2018 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 O tym wiem.Bardziej intersuje mnie sam fakt że między barlinkiem a innymi firmami jest różnica ponad 100zł.Czy naprawdę jest taka różnica w jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.09.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Bardziej płacisz za firmę. Te co wymieniłeś produkowane są w Niemczech. Czy są lepsze? Nie wiem. Pewnie zależy to od samego drewna wierzchniego i drewna pozostałego. No i dochodzi jeszcze marża sklepu, a ta potrafi być kosmiczna. Część sklepów ma wyłączność więc bazują na tym. Natomiast te produkowane w Polsce może mieć każdy sklep, więc i marze niższe, koszty produkcji niższe. Pewnie jeszcze coś by się znalazło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 11.09.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 (edytowane) Dlatego szukam jakichś konkretnych opinii w internecie właśnie.Z informacji które otrzymałem, wybrałbym te olejowane, bo wydaje się to lepszym rozwiązaniem.Z innych firm, to były tam jeszcze parador i par-ky Edytowane 11 Września 2018 przez kulunkele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 11.09.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Nie tylko za firmę się płaci, ale też za rozmiar, bo długa i szeroka deska będzie droższa niż krótka i wąska. Cena jest też uzależniona od selekcji drewna. Deska w klasie select będzie droższa niż np. rustic. Po prostu im mniej sęków, bielu i różnic kolorystycznych ma podłoga, tym wyższa będzie jej cena. W poprzednim mieszkaniu chciałam mieć deski długie (powyżej 2 m), szerokie (powyżej 15 cm), olejowane i bez v-fug, ważny był też kolor (jasny dąb) i klasa (select). Wszystko to znalazłam tylko w Kahrs. To była deska trójwarstwowa (choć chciałam litą, ale sprzedawca mnie przekonał). Cena niestety 250zł/m2, ale marzenie spełniłam . W obecnym mieszkaniu już mi tak bardzo na rozmiarach deski nie zależało (byle nie wielkość parkietowa), a za to chciałam mieć deskę olejowaną, select i z v-fugą . Nie pamiętam firmy, ale cena to już "tylko" 170 zł (deska dwuwarstwowa). Sporo mniej niż 7 lat wcześniej za Kahrs. No ale tam wiedziałam, że cena jest wysoka za rozmiar. A, deski Barlineckiej nie chciałam, bo choć mieli ceny atrakcyjne, to za dużo znajomych narzekało na jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 11.09.2018 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Czytając twoją wypowiedź mam wrażenie że obecnie się zmienily.Im gładsza deska tym tańsza. Ilość sekow nie ma wpływu nie ma wpływu na cenę, a im deska wygląda na starszą tym droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 W poprzednim mieszkaniu chciałam mieć deski długie (powyżej 2 m), szerokie (powyżej 15 cm), olejowane i bez v-fug, ważny był też kolor (jasny dąb) i klasa (select). Wszystko to znalazłam tylko w Kahrs. To była deska trójwarstwowa (choć chciałam litą, ale sprzedawca mnie przekonał). To są dechy warstwowe ponizej 15cm? Mnie do desek warstwowych zniechęciło kilka rzeczy. 1. Właśnie to, że nie ma węższych niż 15cm. A drewno chcę tylko w małych sypialniach. 2. Opinie są zgodne, że po ułożeniu nie jest idealnie równo. Dlatego większość producentów maskuje nierówności v-fugą. A jak nie ma jej - to widać nierówności. 3. To może surowe dechy, cyklinowanie i olejowanie po montażu? Nie znalazłem surowej dechy warstwowej. A cyklinowanie lakierowanej czy olejowanej fabrycznie wysyła cenę i tak zniechecającą w kosmos. Efekt - bedzie lity merbau - 150zł/m2 surowe deski 15x90x300-1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 12.09.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Czytając twoją wypowiedź mam wrażenie że obecnie się zmienily. Im gładsza deska tym tańsza. Ilość sekow nie ma wpływu nie ma wpływu na cenę, a im deska wygląda na starszą tym droższa. Rustic też może być droższy od select. Różne są sklepy, firmy i rodzaje desek, ale najczęściej select jest droższy od rustic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 12.09.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 To są dechy warstwowe ponizej 15cm? Rozumiem, że pytasz o szerokość deski, to tak, są poniżej 15 cm. Widziałam np. 13 cm. 2. Opinie są zgodne, że po ułożeniu nie jest idealnie równo. Dlatego większość producentów maskuje nierówności v-fugą. A jak nie ma jej - to widać nierówności. Ja mam inną opinię wynikającą z własnego doświadczenia - w poprzednim mieszkaniu mam deskę trójwarstwową dąb olejowany bez v-fug i podłoga jest równiutka. 3. To może surowe dechy, cyklinowanie i olejowanie po montażu? Nie znalazłem surowej dechy warstwowej. A cyklinowanie lakierowanej czy olejowanej fabrycznie wysyła cenę i tak zniechecającą w kosmos. W surowe dechy nie chciało mi się bawić. Początkowo myślałam o deskach z litego drewna, ale sprzedawcy mnie zniechęcili mówiąc o pracy takiego drewna. Każdego co innego przekonuje, ważne by wiedzieć czego się chce i by być zadowolonym z wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.09.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 W surowe dechy nie chciało mi się bawić. Początkowo myślałam o deskach z litego drewna, ale sprzedawcy mnie zniechęcili mówiąc o pracy takiego drewna. Owszem, większość sprzedawców zniechęca do litego, surowego drewna. Bo sprzedają tylko paczki i mają z głowy. Układanie ich zazwyczaj nie obchodzi a nawet jak to robią, to jest to proste i wystarczą mało wykwalifikowani "specjaliści". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 12.09.2018 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Ostatnio w obi była deska warstwowa surowa, chyba jesion. Mnie interesuje czy jest naprawdę taka przepaść, między Barlinkiem a zagranicznymi firmami. Bo jednak 250zł za metr to dla mnie za dużo, a mam 37m do ułożenia.W takim wypadku wolę trochę lepszy panel i resztę kasy wydać na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.09.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 E tam, ok 100m2 robi robotę. W Casto Barlinek 14mm, w jesionie i dębie jest po 79zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 12.09.2018 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Te imitacja klepki to jakaś tragedia jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 12.09.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 O Mnie interesuje czy jest naprawdę taka przepaść, między Barlinkiem a zagranicznymi firmami. Bo jednak 250zł za metr to dla mnie za dużo, a mam 37m do ułożenia. W takim wypadku wolę trochę lepszy panel i resztę kasy wydać na coś innego. Jeśli porównujesz firmy, to porównuj u nich tę samą klasę desek, rodzaj i rozmiar, wtedy będziesz widzieć, że te różnice w cenach nie są aż tak duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 12.09.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Dzięki za radę, obecnie rozpatrywałem deski pod względem wizualnym.Czyli porównywałem mniej więcej to co mi odpowiadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts