Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia i łazienka do poustawiania

revrev

Recommended Posts

Witam,

piszę do Was z prośbą o propozycje ergonomicznego ułożenia mebli w kuchni oraz łazience.

Nie mam żadnego doświadczenia w tej materii żeby było wygodnie i praktycznie więc proszę o pomoc i propozycje.

Odnośnie kuchni kilka danych:

Okno jest od strony zachodniej. Zależy mi, aby od strony salonu nie było widać zbyt wiele sprzętów AGD ani żeby nie dochodził ewentualny szum ze zmywarki.

- zlew dwukomorowy z ociekaczem,

- zmywarka większa (60cm?),

- płyta grzewcza elektryczna 4 palnikowa + okap (wyprowadzenie powietrza na zewnątrz przy oknie)

- piekarnik podniesiony na wysokość rąk człowieka. Nie mam doświadczenia na jakiej wysokości się to dokładnie montuje.

- lodówka dwudrzwiowa niezabudowana

- max ilość szafek, mogą być pod sam sufit - wysokość pomieszczenia będzie wynosiła około 2,6m.

Łazienka (bez okna)

- prysznic

- wc geberit

- umywalka

- jakaś szafka wisząca

Jeśli chodzi o media to zupełnie dowolnie - będzie remont domu i wszystkie instalacje pójdą od nowa.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

9fd1158940dc.png

64f5a0ac51a8.png

6c502e6bf446.png

01-kuchnia-lazienka.jpg02-kuchnia-lazienka.jpg03-kuchnia-lazienka.jpg

Edytowane przez revrev
kiepska jakość załączonych obrazków

Łazienka zmniejszona do 110x234cm, obok niej oddzielony ścianą max.12cm korytarzyk 90cm(*) z przejściem do kuchni. Nie trzeba latać z zakupami przez salon, dzieci sobie swobodnie chodzą po jogurt czy coś jak przyjmujecie gości, gotująca osoba ma bliżej do toalety. W łazience blat z umywalką o głębokości ok.30cm, prysznic 110x80cm - jeśli chcesz to możesz zrobić zaokrąglony jeden róg albo oba (jak na rysunku). W kuchni przy kominku wycięta wnęka na lodówkę (tam jest komin czy tylko zostawiony kawałek ściany?) i dostawiona ścianka przy oknie oraz zamontowane suwane drzwi jeśli tak się boisz widoków, zapachów i odgłosów kuchennych. Inna opcja to lodówka w miejscu zlewu, zlew pod oknem a w przejściu do jadalni mały barek.

*)łazienka na oryginalnym rzucie jest chyba trochę szersza niż kuchnia więc np. korytarzyk można poszerzyć.

1.jpg

Jeśli chcesz żebyśmy się pobawili w przestawianie ścian to zamieść porządny rzut.

Dziękuję, P to jest piekarnik? Jak tak, to trochę blisko salonu, nie będzie z niego pachniało kurczakiem? ;)

A co z łazienką?

Kurczak będzie pachniał i tak i tak. Mam osobna kuchnię, ale bez drzwi do salonu i jak piekę czuć w całym domu :)

Dzięki za łazienkę - fajny pomysł z tym dodatkowym wejściem do kuchni i zaobleniem - może wyglądać genialnie :)

Jeśli chodzi o ścianę, to faktycznie jest nośna, ale i tak to bez znaczenia bo to jest do zrobienia. Jednej nośnej w salonie i tak już nie ma na rysunku. Dom był podzielony na krzyż ścianami.

Komin jest dokładnie za telewizorem, na wysokości narysowanych przez Ciebie drzwi do łazienki.

Z tego też powodu myślałem o łazience tuż przy tej ścianie bo tam jest pion wentylacyjny, ale w sumie można zrobić kanał, wentylator i też będzie.

Martwi mnie jednak ta lodówka zaraz przy ścianie kominka, czy nie będzie jej tam za ciepło to raz, a dwa że powierzchnia oddawania ciepła przez obudowę kominka będzie nieco zmniejszona. Ma to jakieś znaczenie? Z drzwi przesuwnych do salonu raczej zrezygnuję. Będziemy piekli pachnące ciasta, a nie kurczaki ;)

W poprzednim wątku znalazłam rzut z poprawkami Elfir - oryginalnego niestety nie było. Umieszczenie łazienki w okolicach wiatrołapu jest całkiem sensowne. Na rysunku łazienka ma 230x160cm - możliwa taka aranżacja wnętrza żeby drzwi były od strony schodów. Wejście do kuchni przez spiżarkę (drzwi np.wahadłowe), kuchnia zwężona do 205cm a gabinet/gościnny poszerzony. Wejście do salonu 120cm opcjonalnie z drzwiami dwuskrzydłowymi albo otwarte na całą szerokość holu 150cm.

2.jpg

Wszystko fajnie, ale spiżarnię już mam tuż przy wiatrołapie i nie bardzo chcę to zmieniać. Istniejące pomieszczenie zostanie bezużyteczne.

Łazienka tuż przy wiatrołapie mi się nie podoba - będzie zbyt ciemno w korytarzu i "ciasno". Może też kolidować, gdybym kiedyś planował przebudować schody, a niestety się zanosi, bo są źle wylane (jeden stopień 17 inny 21 cm :]

Rozważam Twój pomysł Alicyja z wąską łazienką i wejściem do kuchni z korytarza - super. Jedyne co raczej zmienię to to, żeby jednak łazienka była przy ścianie, a wejście do kuchni przy drzwiach do pokoju. Kąt ściany w takim wariancie zachowam 90o.

Do kuchni włożę drzwi z przeszkleniem mlecznym i tym sposobem doświetlę korytarz.

Dlatego uprzejma prośba o propozycję rozmieszczenia urządzeń w łazience i kuchni z wejściem po drugiej stronie. W łazience chcę prysznic, wc geberit, umywalkę, grzejnik drabinka i jakąś szafkę na najpotrzebniejsze rzeczy. W kuchni wyposażenie bez zmian.

Z góry dziękuję :)

Edytowane przez revrev

• 3 weeks później...