revrev 12.09.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 (edytowane) Witam, piszę do Was z prośbą o propozycje ergonomicznego ułożenia mebli w kuchni oraz łazience. Nie mam żadnego doświadczenia w tej materii żeby było wygodnie i praktycznie więc proszę o pomoc i propozycje. Odnośnie kuchni kilka danych: Okno jest od strony zachodniej. Zależy mi, aby od strony salonu nie było widać zbyt wiele sprzętów AGD ani żeby nie dochodził ewentualny szum ze zmywarki. - zlew dwukomorowy z ociekaczem, - zmywarka większa (60cm?), - płyta grzewcza elektryczna 4 palnikowa + okap (wyprowadzenie powietrza na zewnątrz przy oknie) - piekarnik podniesiony na wysokość rąk człowieka. Nie mam doświadczenia na jakiej wysokości się to dokładnie montuje. - lodówka dwudrzwiowa niezabudowana - max ilość szafek, mogą być pod sam sufit - wysokość pomieszczenia będzie wynosiła około 2,6m. Łazienka (bez okna) - prysznic - wc geberit - umywalka - jakaś szafka wisząca Jeśli chodzi o media to zupełnie dowolnie - będzie remont domu i wszystkie instalacje pójdą od nowa. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Edytowane 12 Września 2018 przez revrev kiepska jakość załączonych obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 trochę kiepskawe ustawienie, bo lodówka nie powinna stać przy kominku. Przydałby się jakiś izolator (wełna, styropian, pianka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revrev 13.09.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Dziękuję, P to jest piekarnik? Jak tak, to trochę blisko salonu, nie będzie z niego pachniało kurczakiem? A co z łazienką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 13.09.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Łazienka zmniejszona do 110x234cm, obok niej oddzielony ścianą max.12cm korytarzyk 90cm(*) z przejściem do kuchni. Nie trzeba latać z zakupami przez salon, dzieci sobie swobodnie chodzą po jogurt czy coś jak przyjmujecie gości, gotująca osoba ma bliżej do toalety. W łazience blat z umywalką o głębokości ok.30cm, prysznic 110x80cm - jeśli chcesz to możesz zrobić zaokrąglony jeden róg albo oba (jak na rysunku). W kuchni przy kominku wycięta wnęka na lodówkę (tam jest komin czy tylko zostawiony kawałek ściany?) i dostawiona ścianka przy oknie oraz zamontowane suwane drzwi jeśli tak się boisz widoków, zapachów i odgłosów kuchennych. Inna opcja to lodówka w miejscu zlewu, zlew pod oknem a w przejściu do jadalni mały barek. *)łazienka na oryginalnym rzucie jest chyba trochę szersza niż kuchnia więc np. korytarzyk można poszerzyć. Jeśli chcesz żebyśmy się pobawili w przestawianie ścian to zamieść porządny rzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.09.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 alicyja - chyba wyburzyłaś ścianę nośną między kuchnią a salonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.09.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Dziękuję, P to jest piekarnik? Jak tak, to trochę blisko salonu, nie będzie z niego pachniało kurczakiem? A co z łazienką? Kurczak będzie pachniał i tak i tak. Mam osobna kuchnię, ale bez drzwi do salonu i jak piekę czuć w całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revrev 14.09.2018 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Dzięki za łazienkę - fajny pomysł z tym dodatkowym wejściem do kuchni i zaobleniem - może wyglądać genialnie Jeśli chodzi o ścianę, to faktycznie jest nośna, ale i tak to bez znaczenia bo to jest do zrobienia. Jednej nośnej w salonie i tak już nie ma na rysunku. Dom był podzielony na krzyż ścianami. Komin jest dokładnie za telewizorem, na wysokości narysowanych przez Ciebie drzwi do łazienki. Z tego też powodu myślałem o łazience tuż przy tej ścianie bo tam jest pion wentylacyjny, ale w sumie można zrobić kanał, wentylator i też będzie. Martwi mnie jednak ta lodówka zaraz przy ścianie kominka, czy nie będzie jej tam za ciepło to raz, a dwa że powierzchnia oddawania ciepła przez obudowę kominka będzie nieco zmniejszona. Ma to jakieś znaczenie? Z drzwi przesuwnych do salonu raczej zrezygnuję. Będziemy piekli pachnące ciasta, a nie kurczaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 14.09.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 W poprzednim wątku znalazłam rzut z poprawkami Elfir - oryginalnego niestety nie było. Umieszczenie łazienki w okolicach wiatrołapu jest całkiem sensowne. Na rysunku łazienka ma 230x160cm - możliwa taka aranżacja wnętrza żeby drzwi były od strony schodów. Wejście do kuchni przez spiżarkę (drzwi np.wahadłowe), kuchnia zwężona do 205cm a gabinet/gościnny poszerzony. Wejście do salonu 120cm opcjonalnie z drzwiami dwuskrzydłowymi albo otwarte na całą szerokość holu 150cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revrev 18.09.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 (edytowane) Wszystko fajnie, ale spiżarnię już mam tuż przy wiatrołapie i nie bardzo chcę to zmieniać. Istniejące pomieszczenie zostanie bezużyteczne. Łazienka tuż przy wiatrołapie mi się nie podoba - będzie zbyt ciemno w korytarzu i "ciasno". Może też kolidować, gdybym kiedyś planował przebudować schody, a niestety się zanosi, bo są źle wylane (jeden stopień 17 inny 21 cm :] Rozważam Twój pomysł Alicyja z wąską łazienką i wejściem do kuchni z korytarza - super. Jedyne co raczej zmienię to to, żeby jednak łazienka była przy ścianie, a wejście do kuchni przy drzwiach do pokoju. Kąt ściany w takim wariancie zachowam 90o. Do kuchni włożę drzwi z przeszkleniem mlecznym i tym sposobem doświetlę korytarz. Dlatego uprzejma prośba o propozycję rozmieszczenia urządzeń w łazience i kuchni z wejściem po drugiej stronie. W łazience chcę prysznic, wc geberit, umywalkę, grzejnik drabinka i jakąś szafkę na najpotrzebniejsze rzeczy. W kuchni wyposażenie bez zmian. Z góry dziękuję Edytowane 18 Września 2018 przez revrev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 05.10.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts