Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydro i termoizolacja płyty - jaka technologia

stako

Recommended Posts

Cześć!

Jestem w trakcie budowy domu, aktualnie stawiane są ściany na płycie fundamentowej.

Płyta została wylana na chudziaka bez podkładania styropianu.

Wygląda to tak:

IMG_20180910_090302.jpg

Chciałbym wykonać drenaż wokół płyty ale zanim to zrobię chyba należałoby odpowiednio zaizolować płytę.

Znalazłem wiele przykładów w internecie, ale wszystkie dotyczą płyt lanych na styropian, lub fundamentów, np:

płyta fundamentowa v3.jpg

Myślałem żeby zrobić tak:

1. Wysmarować chudziaka (to co wystaje spod płyty), płytę od boku i góry oraz pierwszą warstwę bloczków* masą hydroizolacyjną do fundamentów

2. Przyczepić styropian od boku płyty, od góry płyty i pierwszą warstwę bloczków

3. Obłożyć folią kubełkową

4. Ułożyć rurę drenażową:

4.1. Piasek

4.2. Rura

4.3. Żwir 30cm

4.4. Geowłóknina

4.5. Piasek

*Pierwsza warstwa bloczków będzie na schowanie styropianu, ogrzewania podłogowego i instalacji - docelowo będzie obsypana ziemią.

Czy taka "procedura" będzie OK?

I jeszcze pytanie: Czy układać styropian poziomo dookoła płyty? Znalazłem przykład z taką opaską:

opaska.jpg

Pomysł mniej więcej OK.

Z tego ostatniego rysunku wynika, że posadzkę masz poniżej terenu?

Jaki masz grunt rodzimy?

Na jakiej głębokości jest posadowiona płyta? Opaska z XPS raczej jest konieczna.

A co do hydroizolacji, to daj porządną masę polimerowo-bitumiczną, a wcześniej podkład.

Robiąc drenaż opaskowy, żwir dałbym na całej wysokości fundamentu, od rury do powierzchni gruntu.

Pomysł mniej więcej OK.

Z tego ostatniego rysunku wynika, że posadzkę masz poniżej terenu?

To zależy ode mnie jak wyrównam teren wokół domu. Do jakiej wysokości najlepiej "obsypać" dom? Na równo z posadzką, czy równo z górną płaszczyzną płyty?

Jaki masz grunt rodzimy?

Jest to ziemia nawieziona z wykopów (z wymiany gruntu pod remontowaną szosą)

Na jakiej głębokości jest posadowiona płyta? Opaska z XPS raczej jest konieczna.

Generalnie to wygląda tak, że pod płytą wykopaliśmy ~1,5m dół, zasypaliśmy gruzem ubijanym co 30cm a na koniec ~25 cm pasku. Działka będzie jeszcze po całości równana i wtedy chciałem dopasować poziom ziemi do płyty. i tu jeszcze nie wiem jaki poziom będzie najlepszy.

A co do hydroizolacji, to daj porządną masę polimerowo-bitumiczną, a wcześniej podkład.

Robiąc drenaż opaskowy, żwir dałbym na całej wysokości fundamentu, od rury do powierzchni gruntu.

Dobra uwaga :) po pracy wprowadzę zmiany na rysunku i wrzucę do sprawdzenia.

Edytowane przez stako

Czytam i czytam o izolacjach, foliach kubełkowych itd. i można zgłupieć. Ostatecznie dochodzę do wniosku, że folia jest zbędna.

Wygląda na to, że zrobię tak:

1. Dysperbit

2. Dysperbit

3. EPS 150 Podłoga Dach przyklejony na piankę niskoprężną do montażu okien

4. Siatka + klej do styropianu (wzmocnienie i ochrona przed uszkodzeniami, gryzoniami i mrówkami...)

5. Dysperbit

6. Dysperbit

7. Na spodzie rura drenażowa

8. Żwir

9. Zrobię opaskę poziomą z EPSu jak w poprzednich wątkach

Na podstawie przeczytanych setek postów na forum myślę że tak będzie OK.

Jeżeli ktoś ma uwagi to chętnie wysłucham.

Pytanie jeszcze mam: czy Dysperbit będzie dobry np. taki?

https://allegro.pl/dyspersyjna-masa-asfaltowa-grunt-izohan-dysperbit-i6467029196.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Dachy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&utm_content=&ds_rl=1262523&gclid=Cj0KCQjw_vfcBRDJARIsAJafEnGCxQlhUB5dgy193hE9GzViLRYtun0r38CxLl2fy7iRMBNkZ8BsY5waAkQsEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CIH9m_eiwN0CFUbBsgodI4UOOg

Słuchajcie a czy przed pokryciem dysperbitem robi się wyokrąglenia na kątach prostych?

Edytowane przez stako