stako 12.09.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Cześć! Jestem w trakcie budowy domu, aktualnie stawiane są ściany na płycie fundamentowej. Płyta została wylana na chudziaka bez podkładania styropianu. Wygląda to tak: Chciałbym wykonać drenaż wokół płyty ale zanim to zrobię chyba należałoby odpowiednio zaizolować płytę. Znalazłem wiele przykładów w internecie, ale wszystkie dotyczą płyt lanych na styropian, lub fundamentów, np: Myślałem żeby zrobić tak: 1. Wysmarować chudziaka (to co wystaje spod płyty), płytę od boku i góry oraz pierwszą warstwę bloczków* masą hydroizolacyjną do fundamentów 2. Przyczepić styropian od boku płyty, od góry płyty i pierwszą warstwę bloczków 3. Obłożyć folią kubełkową 4. Ułożyć rurę drenażową: 4.1. Piasek 4.2. Rura 4.3. Żwir 30cm 4.4. Geowłóknina 4.5. Piasek *Pierwsza warstwa bloczków będzie na schowanie styropianu, ogrzewania podłogowego i instalacji - docelowo będzie obsypana ziemią. Czy taka "procedura" będzie OK? I jeszcze pytanie: Czy układać styropian poziomo dookoła płyty? Znalazłem przykład z taką opaską: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stako 12.09.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Zrobiłem "projekt" ale nie wiem czy to jest poprawne załączam obrazek i plik źródłowy w Open office draw ---> https://ufile.io/90dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.09.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Pomysł mniej więcej OK. Z tego ostatniego rysunku wynika, że posadzkę masz poniżej terenu? Jaki masz grunt rodzimy?Na jakiej głębokości jest posadowiona płyta? Opaska z XPS raczej jest konieczna. A co do hydroizolacji, to daj porządną masę polimerowo-bitumiczną, a wcześniej podkład. Robiąc drenaż opaskowy, żwir dałbym na całej wysokości fundamentu, od rury do powierzchni gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stako 13.09.2018 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Pomysł mniej więcej OK. Z tego ostatniego rysunku wynika, że posadzkę masz poniżej terenu? To zależy ode mnie jak wyrównam teren wokół domu. Do jakiej wysokości najlepiej "obsypać" dom? Na równo z posadzką, czy równo z górną płaszczyzną płyty? Jaki masz grunt rodzimy? Jest to ziemia nawieziona z wykopów (z wymiany gruntu pod remontowaną szosą) Na jakiej głębokości jest posadowiona płyta? Opaska z XPS raczej jest konieczna. Generalnie to wygląda tak, że pod płytą wykopaliśmy ~1,5m dół, zasypaliśmy gruzem ubijanym co 30cm a na koniec ~25 cm pasku. Działka będzie jeszcze po całości równana i wtedy chciałem dopasować poziom ziemi do płyty. i tu jeszcze nie wiem jaki poziom będzie najlepszy. A co do hydroizolacji, to daj porządną masę polimerowo-bitumiczną, a wcześniej podkład. Robiąc drenaż opaskowy, żwir dałbym na całej wysokości fundamentu, od rury do powierzchni gruntu. Dobra uwaga po pracy wprowadzę zmiany na rysunku i wrzucę do sprawdzenia. Edytowane 13 Września 2018 przez stako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.09.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A w projekcie plyty nie masz tak podstawowych informacjj, jak sposób izolacji p-wilgociowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stako 13.09.2018 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Projekt był przerabiany z fundamentów na płytę i prawdę mówiąc to nie wiem. Sprawdzę papiery jak wrócę do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stako 16.09.2018 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Czytam i czytam o izolacjach, foliach kubełkowych itd. i można zgłupieć. Ostatecznie dochodzę do wniosku, że folia jest zbędna. Wygląda na to, że zrobię tak: 1. Dysperbit2. Dysperbit3. EPS 150 Podłoga Dach przyklejony na piankę niskoprężną do montażu okien4. Siatka + klej do styropianu (wzmocnienie i ochrona przed uszkodzeniami, gryzoniami i mrówkami...)5. Dysperbit6. Dysperbit 7. Na spodzie rura drenażowa8. Żwir 9. Zrobię opaskę poziomą z EPSu jak w poprzednich wątkach Na podstawie przeczytanych setek postów na forum myślę że tak będzie OK. Jeżeli ktoś ma uwagi to chętnie wysłucham. Pytanie jeszcze mam: czy Dysperbit będzie dobry np. taki? https://allegro.pl/dyspersyjna-masa-asfaltowa-grunt-izohan-dysperbit-i6467029196.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Dachy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&utm_content=&ds_rl=1262523&gclid=Cj0KCQjw_vfcBRDJARIsAJafEnGCxQlhUB5dgy193hE9GzViLRYtun0r38CxLl2fy7iRMBNkZ8BsY5waAkQsEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CIH9m_eiwN0CFUbBsgodI4UOOg Słuchajcie a czy przed pokryciem dysperbitem robi się wyokrąglenia na kątach prostych? Edytowane 17 Września 2018 przez stako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts