Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam takie zapytanie czy jest możliwość "dodania" przełącznika na kablu, takiego on/off (np. jak do lampki nocnej) do wentylatora łazienkowego, który jest połączony ze światłem w toalecie. Wentylator Awenta KWS100 po prostu chciałbym żeby nie zawsze wentylator włączał się jak zapalam światło.

Można. Lepie jest zamontować włącznik dwuklawiszowy: pierwszy światło, drugi wentylator. Sięganie gdzieś po kabelku nie jest wygodne, miałem tak kiedyś.

No niestety, ktoś się upiera, że ma byc guzik albo sznureczek ("jak kiedys" :rolleyes:) więc muszę przywrócić do wersji poprzedniej.

Rozumiem, że ten przełącznik mam podłączyć na kablu idącym z puszki do wentylatorka, natomiast są tam 3 kable (od instalacji) a z i do przełącznika idą tylko 2, co mam zrobić z tym trzecim ?

Trzeci, żółto-zielony zostaje wolny=nie podłączony. Z dwojga złego zrób sznureczek, bo bezpieczniejszy. Nawet jak ktos sięgnie mokrą ręką, to nie zabije.

Przerabiałem kilka wariantów: czujnik higro, wyłącznik wiszący na kabelku jak przy górnopłuku i sznureczek krótszy i dłuższy. Wszystko do ...y, bo osobne sięgniecie i sie nie chce lub nie pamieta. Jak siądziesz, to za chwile jest po ptokach. A wchodząc muskasz podwójny klawisz, powietrze ma nadany kierunek ruchu i najwyżej dachowe obes...ce padają na kominie. Fakt że drzwi ze szparami są naprzeciw porcelanowego telefonu a wentylator nad głową siedzącego. Ciągnie jak smok.

ok spróbuje jednak z przełącznikiem, z obu stron od guzika ma po 1m kabla wiec jest metr do instalacji i metr do wentylatora raczej nawet z mokrą ręką nie zabije, a przełącznik i tak ma się znajdować w szafie dwie półki poniżej wentylatora więc nie powinno być problemu.