qwertykokos 13.09.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Witam. Mam dwie sprzeczne opinie co do instalacji odgromowej na odcinku bednarka - dach. Jak prawidłowo powinno to być podłączone. Jeden elektryk twierdzi że pod styropianem w rurce z tworzywa lub drut w otulinie bez rurek. Drugi że musi iść na zewnątrz po elewacji lub przy rynnie. Widzę że ludzie robią i tak i tak. Jak jest prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.09.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Ja zrobiłem w rurce pod ociepleniem jednak na zwodzie zamiast styropianu dałem pasek wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Kolega może poda jeszcze, w jakiej rurce ułożył przewód odprowadzający pod ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 13.09.2018 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Pewnie chodziło mu o te z tworzywa co się do tego stosuje. A co z tymi drutami w otulinie? Ktoś stosował? Facet w sklepie zajmującym się sprzedażą materiałów do instalacji odgromowych polecił mi taki właśnie drut. Na metrze wychodzi ok 1zł drożej niż drut i rurka z tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 To się źle stosuje, tak na marginesie.Odnośnie otuliny na drucie - nie spotkałem. O co tutaj chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.09.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Kolega może poda jeszcze, w jakiej rurce ułożył przewód odprowadzający pod ociepleniem. A jak sądzisz?? papierowej nasączanej benzyną Zwała się rurka do instalacji odgromowych do układania pod ociepleniu. A wełna zamiast styropianu jak by co. Edytowane 13 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 13.09.2018 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 To się źle stosuje, tak na marginesie. Odnośnie otuliny na drucie - nie spotkałem. O co tutaj chodzi ? Dlaczego się źle stosuje? Wszędzie gdzie widzę nowe budowy to drut idzie w rurkach z tworzywa? Co innego można zastosować? A co do tego drutu to coś takiego ta jest : http://www.rst.pl/pl/oferta-handlowa/instalacje-odgromowe/przewody/item/220-drut_aluminiowy_pvc.html facet w sklepie powiedział że montażyści to biorą gdyż nie potrzeba wtedy ryrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Zwała się rurka do instalacji odgromowych do układania pod ociepleniu. A wełna zamiast styropianu jak by co. Producent ? Certyfikat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.09.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Producent ? Certyfikat ? A sądzisz ze pamiętam Edytowane 13 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.09.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Może lepiej zrezygnować z odgromówki jak się zwody nie podobają i dachu szpecić nie będą A widział ktoś taką schowaną instalację po bezpośrednim uderzeniu pioruna a właśnie ile instalacji widzieliście z bezpośrednim uderzeniem? A widział ktoś jak pali się styropian od wewnątrz, nieźle to wygląda ale dopiero po jakimś czasie jak już rozjara się pół ściany. Sporo pracy dla strażaków przy gaszeniu;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.09.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Może lepiej zrezygnować z odgromówki jak się zwody nie podobają i dachu szpecić nie będą A widział ktoś taką schowaną instalację po bezpośrednim uderzeniu pioruna a właśnie ile instalacji widzieliście z bezpośrednim uderzeniem? A widział ktoś jak pali się styropian od wewnątrz, nieźle to wygląda ale dopiero po jakimś czasie jak już rozjara się pół ściany. Sporo pracy dla strażaków przy gaszeniu;-) Widziałes kiedyś taka sytuację ? ... ja widziałem powypychany styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.09.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Widziałes kiedyś taka sytuację ? ... ja widziałem powypychany styropian... Owszem, prawdopodobieństwo wszak rzadsze niż uderzenie pioruna;-) To teraz się zastanówmy instalacja odgromowa budowana mimo małego prawdopodobieństwa uderzenia bezpośredniego, tak na wszelki wypadek ale za to zbudowana w taki sposób że może coś nie ciekawego się zadziać z jeszcze mniejszym prawdopodobieństwem bo nam zwody przeszkadzają. Gdzie tu logika. Do tego wyleję 4 wiadra wody z solą by pomiary wyszły bo przecież kwit musi się zgadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.09.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Witam. Mam dwie sprzeczne opinie co do instalacji odgromowej na odcinku bednarka - dach. Jak prawidłowo powinno to być podłączone. Jeden elektryk twierdzi że pod styropianem w rurce z tworzywa lub drut w otulinie bez rurek. Drugi że musi iść na zewnątrz po elewacji lub przy rynnie. Widzę że ludzie robią i tak i tak. Jak jest prawidłowo. Daj bednarke jako przewód odprowadzający pod styropianem przymocowaną uchwytami odpowiednimi i zapomnij o sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.09.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Owszem, prawdopodobieństwo wszak rzadsze niż uderzenie pioruna;-) To teraz się zastanówmy instalacja odgromowa budowana mimo małego prawdopodobieństwa uderzenia bezpośredniego, tak na wszelki wypadek ale za to zbudowana w taki sposób że może coś nie ciekawego się zadziać z jeszcze mniejszym prawdopodobieństwem bo nam zwody przeszkadzają. Gdzie tu logika. Do tego wyleję 4 wiadra wody z solą by pomiary wyszły bo przecież kwit musi się zgadzać Śmieszne jest też to że nawet doskonale wykonana instalacja odgromowa nie daje na 100% gwarancji że się nic nie stanie. Więc w tym momencie nie należy nic robić ? Ja mam drut fi 10 w rurze grubościennej i pustce powietrzzenej na 5 cm i zakładam ze na 99% mam gwarancję że ochroni mnie przed wyładowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.09.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gdzies czytalem, ze te rurki to pic na wode, topia sie itd. Poza tym czytalem, ze po uderzeniu pioruna kable powinno sie wymienic. Pod styropianem bedzie ciezko to zrobic. Zastanawiam sie nad popsuciem jednej elewacji i po jej steonie puścić przewody na zewnatrz. Dach jest waski wiec instalacje chce poprowadzic po szczycie spowrotem na te sama elewacje. Jesli sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 25.09.2018 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Owszem, prawdopodobieństwo wszak rzadsze niż uderzenie pioruna;-) To teraz się zastanówmy instalacja odgromowa budowana mimo małego prawdopodobieństwa uderzenia bezpośredniego, tak na wszelki wypadek ale za to zbudowana w taki sposób że może coś nie ciekawego się zadziać z jeszcze mniejszym prawdopodobieństwem bo nam zwody przeszkadzają. Gdzie tu logika. Do tego wyleję 4 wiadra wody z solą by pomiary wyszły bo przecież kwit musi się zgadzać Bicie piany bez treści i tyle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 25.09.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Gdzies czytalem, ze te rurki to pic na wode, topia sie itd. Poza tym czytalem, ze po uderzeniu pioruna kable powinno sie wymienic. Pod styropianem bedzie ciezko to zrobic. Zastanawiam sie nad popsuciem jednej elewacji i po jej steonie puścić przewody na zewnatrz. Dach jest waski wiec instalacje chce poprowadzic po szczycie spowrotem na te sama elewacje. Jesli sie da. Gdzie to czytałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.09.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Bicie piany bez treści i tyle ! Za to Twoja wypowiedź jest pełna treści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.09.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Jak by ktoś szukał certyfikatu i deklaracji zgodności dla rurek podtynkowych , to każdy szanujący się dystrybutor art elektrotechnicznych je udostępnia, np: https://www.tim.pl/rura-do-prowadzenia-instalacji-odgromowej-w-ociepleniu-2m-104-12-pl-10400208?gclid=Cj0KCQjwuafdBRDmARIsAPpBmVWVgLj25pC-7KRiV3ZJpdB3NlIByHctKjoZJmoktXnHDGNoxH7i7DcaAkGsEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 26.09.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Za to Twoja wypowiedź jest pełna treści. Oczywiście ! Dotyczy wypowiedzi Twojej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts