sylwester7 14.09.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Cześć! Będę miał pytanie jak wyżej, do zamieszkujących parterowe domy na wąskich działkach - ale najpierw konieczny wstęp: Mieszkam w 4-osobowej rodzinie w wygodnym domu pod miastem, zbudowanym kilka lat temu (nie bez pomocy tutejszych forumowiczów!). Mieszkałbym tak do końca życia, ale za 3-4 lata potomstwo będzie chciało się nieco usamodzielnić i móc pójść na miasto, dojechawszy do tego miasta tramwajem lub autobusem kursującym co 20, a nie co 200 minut Działki w mieście mają to do siebie, że się nie wybrzydza - i bierze co jest, bo za chwilę może nie być. Ponieważ chcę wiedzieć, co można wybudować na wąskiej działce (ok. 12 x 55 metrów), składam wniosek o ustalenie warunków zabudowy. Jeśli okaże się, że powierzchnia zabudowy zmusza mnie do domu 2-kondygnacyjnego, będzie dom z piętrem lub poddaszem. Wtedy szerokość budynku ok 7-8 metrów mnie nie przeraża, wiem co z tym zrobić (działka jest wąska, więc można będzie budować w granicy). Ale co, jeśli pozwolą mi na znacznie większą powierzchnię zabudowy? Kusiłaby mnie wówczas wizja parterówki. Niestety - przy wymaganiach mojej rodziny (5 pokoi plus salon, plus minimum jednostanowiskowy garaż w bryle), budynek rośnie tak, że zaczyna wyglądać komicznie. Rozrysowałem to jak poniżej - no nie da się mniej, serio. Wychodzi 29,5 metra długości, przy ok 7,4 m szerokości. Komunikacja ma... 15 metrów długości ) Czy to ma sens? Układu nie ma co zmieniać - na jednej stronie są pomieszczenia bez okien (możliwe tylko luksfery / naświetla, bo to granica działki), a wszystkie pomieszczenia które muszą mieć okna, są po drugiej stronie. Kto mieszka w takim długim domu? Znacie jakieś relacje / dzienniki budowy, opinie użytkowników wąskich domów? Nie napinam się - parterówka kusi, ale jeśli to nie będzie miało sensu, zrezygnuję i zrobię poddasze / piętro, trudno. Zanim podejmę decyzję - wszelkie opinie na temat tak rozrysowanego jamnika są bardzo mile widziane. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Najpierw odpowiedź - czy pozwolą coś zbudować na 12 m szerokościPotem warto się zastanowić, czy nie dostawić domu do granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 14.09.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 ......... Komunikacja ma... 15 metrów długości ) Moja stodoła ma 17m długości i ma poddasze. Od wiatrołapu do swojego pokoju dziecko robi 30metrów i nie narzeka. Ruch to zdrowie! Ale ja nie robiłbym takiego wąskiego korytarza. Nie wiem ile on u ciebie ma, ale wygląda klaustrofobicznie. A poza tym można dostać drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 14.09.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Najpierw odpowiedź - czy pozwolą coś zbudować na 12 m szerokości Potem warto się zastanowić, czy nie dostawić domu do granicy. Nie mogą nie pozwolić, domy wszędzie dookoła, brak przeciwwskazań. Tak, jak wspomniałem wyżej, budowa tylko w granicy, innej nie planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 14.09.2018 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ale ja nie robiłbym takiego wąskiego korytarza. Nie wiem ile on u ciebie ma, ale wygląda klaustrofobicznie. A poza tym można dostać drzwiami 130 cm szerokości. Boję się, że naświetla w dachu to must-have, bo się zrobi straszno. Drzwi tam gdzie się da, do wewnątrz. Do garderoby pewnie lepiej przesuwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 14.09.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Jak na moje oko nic komicznego tu nie widzę. "Każdy" dom jest inny, podejrzewam iż użytkując ten dom nie będziesz odczuwał jego wąskiego pokroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ja bym się zastanowił czy łazienki nie przesunąć bliżej sypialni, garażu a np pokoj graciarnia zrobić 'otwarty' na ten korytarz, coś w rodzaju biblioteki, pokoju do czytania i bliżej wejścia. Wielkość otwartej przestrzeni i garderoby wyregulować działówką. Wąski korytarz już będzie zupłenie inaczej wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 14.09.2018 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ja bym się zastanowił czy łazienki nie przesunąć bliżej sypialni, garażu a np pokoj graciarnia zrobić 'otwarty' na ten korytarz, coś w rodzaju biblioteki, pokoju do czytania i bliżej wejścia. Wielkość otwartej przestrzeni i garderoby wyregulować działówką. Wąski korytarz już będzie zupłenie inaczej wyglądał. Zapomniałem napisać, że owo 5-6 m. kw za sypialnią, to mała łazienka, w której pewnie będzie też pralka / suszarka. W graciarni będę hałasował Musi być zamknięta. Ale to prawda - wszelkie poszerzanie korytarza dobrze by mu zrobiło. Jest jeszcze temat, który powinienem sprawdzić - szerokość 7.4 metra jest dostosowana do najwęższego punktu działki. Bliżej wjazdu, działka jest szersza, i pytanie, czy można "odcinkowo" poszerzyć budynek? Zrobić szerszą bryłę tylko tam, gdzie do granicy jest więcej niż 4 m? Jest o co walczyć, na oko 70 - 80 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 14.09.2018 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Jak na moje oko nic komicznego tu nie widzę. "Każdy" dom jest inny, podejrzewam iż użytkując ten dom nie będziesz odczuwał jego wąskiego pokroju. Źle się wyraziłem - zabawne to jest tylko przy projektowaniu, gdy się patrzy jak bryła rośnie i rośnie Podczas mieszkania spodziewam się innych problemów - np. skoro teraz nie chce nam się zejść po głupią kartę do dekodera tv, to może w domu z 15 metrowym korytarzem mieszkańcom też nie chce się kopytkować na długich dystansach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Jest jeszcze temat, który powinienem sprawdzić - szerokość 7.4 metra jest dostosowana do najwęższego punktu działki. Bliżej wjazdu, działka jest szersza, i pytanie, czy można "odcinkowo" poszerzyć budynek? Zrobić szerszą bryłę tylko tam, gdzie do granicy jest więcej niż 4 m? Jest o co walczyć, na oko 70 - 80 cm... Można, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 14.09.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Podczas mieszkania spodziewam się innych problemów - np. skoro teraz nie chce nam się zejść po głupią kartę do dekodera tv, to może w domu z 15 metrowym korytarzem mieszkańcom też nie chce się kopytkować na długich dystansach? 15 metrów to raptem dwadzieścia parę kroków - luzik. Można ewentualnie w hulajnogę zainwestować - dzieciaki będą szczęśliwe Pozostaje kwestia doświetlenia tego korytarza zimą. Nawet nie tyle stricte zimą, co podczas zalegającego śniegu. No ale można tam zrobić zajebiste podświetlanie ledami. Pytanie jeszcze takie, czy w szerokości korytarza uwzględniłeś grubość ścian? Jeżeli tak, to 1,3 metra w zupełności wystarczy. Sam jestem ciekaw, jak mieszkałoby się w takim domu? Mój już mi się znudził, a ten twój wydaje się być ciekawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 16.09.2018 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Pytanie jeszcze takie, czy w szerokości korytarza uwzględniłeś grubość ścian? Jeżeli tak, to 1,3 metra w zupełności wystarczy. Liczyłem niemal każdy centymetr - patrząc od strony ściany bezokiennej: kawałek tynku, 15 cm dobrego styro, 24 cm bloczka, tynk, minimum 200 cm głębokości dla ciągu spiżarniano-garderobiano-łazienkowo-gracianego, 130 cm korytarza, 14 cm działówki (a może dałoby się zejść do 8 cm, np. z silki...) i dalej wypadkowo... I się pomyliłem Na pierwszym rysunku wychodziłoby ok 110 cm, co moim zdaniem dla takiej długiej komunikacji jest słabym wynikiem. Przemyślałem temat i rozbiłem bryłę na 2 części, wykorzystując fakt, że jak wspominałem, działka się zwęża (poszerza ) Now we're talking - pokoje dzieci mają spokojnie 15 metrów powierzchni, rośnie sypialnia do 17 metrów i tym samym mała łazienka na początku budynku, etc. Ukradłem też część wiatrołapu i pokoju, by zrobić normalny kawałek korytarza. Tym razem wychodzący na garderobę, a łazienka powędrowała dalej, jak sugerowano. Wszystko jest jednak do potłuczenia o kant szklanej kuli, bo współinwestorce projekt się nie podoba Pokażę to jeszcze architektowi, niech zawyrokuje, czy z takiego układu (nieszczęsna granica działki, konieczność sytuowania ważnych pomieszczeń od pd-zach, wjazd od południa, etc), można cokolwiek ukręcić. Jeśli się nie da - dokładamy pięterko, dwustanowiskowy garaż i skracamy bryłę. A szkoda by było. Ciekawe, ile (i czy w ogóle) można by zaoszczędzić dzięki ograniczeniu się do parteru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 17.09.2018 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 (edytowane) też myślałem nad silka 8 na działówki ale puszka elektryczna ma 5cm-6cm głębokości, dwaj wykonawcy z którymi rozmawiałem wybili mi je z głowy chyba, że do scian gdzie nie będzie elektryki na resztę lepiej dać 12cm. jeśli przy parterówce dasz np. drewniany strop to oszczędności na piętrze nie będzie liczyłem to kilka razy parterówka vs piętrowy i w skali 500 tysi ~~ te różnice nie są warte zachodu jeśli chce się np. parterówkę. Dasz piętrowy to zabulisz więcej za monolit czy schody, a zaoszczędzisz na dachu, zrobisz parterówke zaoszczędzisz na stropie i schodach to wydasz więcej na dach i fundamenty ... Edytowane 17 Września 2018 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.09.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Dobry architekt jest w stanie wykrzesać z takiego jamnika bardzo fajny domek. Moim zdaniem kwestia rozplanowania pomieszczeń w trochę innym porządku - niektóre zrobić otwarte, garaż może nie połączony wejściem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 17.09.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Puszkami bym się nie przejmował jeśli to jednyny problem silki 8cm. Trzeba otwory zrobic na wylot, więc nie nie mogą gniazda się pokrywać w sąsiadujących pomieszczeniach ale nie sądzę aby to też był problem. Po osadzeniu puszek wystarczy od tyłu te otwory zaszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 17.09.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Będę miał pytanie jak wyżej, do zamieszkujących parterowe domy na wąskich działkach Witaj w klubie Również chcę się budować na wąskiej działce... co prawda mam 1,5m szerzej, ale wolę budynek wolnostojący, więc w efekcie też domek ma być na szerokość ok 7,5m. Mam też trochę mniejsze wymagania (3 pokoje + salon, bez garażu) - u mnie wychodzi długość ok 18m. Oczywiście parterówka. Bo 15m po płaskim to zupełnie inne metry niż 15m ze schodami po drodze. Znam tą walkę o każdy centymetr. Dlatego planuję ściany z silikatu, nośne 18cm (+20cm grafitu), wewnętrzne 8cm tylko przy łazience/kuchni 12cm jak się da. No i dach bez okapów aby zmniejszyć obrys. Nad swoim projektem siedzę ponad rok, zwizualizowałem sobie różne układy, które przyszły na myśl. Wyszło mi, że ten układ, który zaproponowałeś to moim zdaniem jedyny sensowny. Poszerzenie korytarza przy wiatrołapie to dobry ruch, też do tego doszedłem u siebie. Zastanów się, czy tego poszerzenia nie pociągnąć aż do salonu (niestety kosztem gabinetu), dzięki temu uzyskasz fajną strefę wejścia, która w sposób naturalny pokieruje gości wprost do salonu a nie w prywatne korytarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.09.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 (edytowane) Ja bym poszedł w piętrowy dom. Na dole korytarz, plus kuchnia i sanitariat z kotłownią i na końcu na całą szerokośc salon. Podział wzdłużny piętra na korytarz ze schodami jednobiegowymi przy ścianie i dwa pokoje na koncach piętra na całą szerokośc domu plus 3 pośrodku, łazienka nad kuchnią. coś takiego: https://www.tooba.pl/projekt-domu-Koliber-2-CE-TNJ-938 Edytowane 17 Września 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 21.09.2018 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Witaj w klubie Również chcę się budować na wąskiej działce... co prawda mam 1,5m szerzej, ale wolę budynek wolnostojący, więc w efekcie też domek ma być na szerokość ok 7,5m. Mam też trochę mniejsze wymagania (3 pokoje + salon, bez garażu) - u mnie wychodzi długość ok 18m. Oczywiście parterówka. Bo 15m po płaskim to zupełnie inne metry niż 15m ze schodami po drodze. Znam tą walkę o każdy centymetr. Dlatego planuję ściany z silikatu, nośne 18cm (+20cm grafitu), wewnętrzne 8cm tylko przy łazience/kuchni 12cm jak się da. No i dach bez okapów aby zmniejszyć obrys. Nad swoim projektem siedzę ponad rok, zwizualizowałem sobie różne układy, które przyszły na myśl. Wyszło mi, że ten układ, który zaproponowałeś to moim zdaniem jedyny sensowny. Poszerzenie korytarza przy wiatrołapie to dobry ruch, też do tego doszedłem u siebie. Zastanów się, czy tego poszerzenia nie pociągnąć aż do salonu (niestety kosztem gabinetu), dzięki temu uzyskasz fajną strefę wejścia, która w sposób naturalny pokieruje gości wprost do salonu a nie w prywatne korytarze. Dzięki, myślałem o grubościach ścian i tych modyfikacjach, ale pewnie nie pokonam żoninego oporu i trzeba będzie pokoje dzieci oraz graciarnię przerzucić na piętro... Jakoś tak szkoda mi koncepcji parterowego domu - byłoby fajnie mieć wszystko na jednym poziomie, nie ciągnąć instalacji na górę, nie robić schodów, zabudowy poddasza, okien dachowych, ... i tak dalej. BTW - co do braku okapów, przemyśl to. Mieszkam pod pięknym, bezokapowym dachem i szlag mnie trafia, gdy widzę, jak bardzo zabrudzone są ściany u mnie, a jak dobrze wyglądają na domach w okolicy (przy podobnym kolorze tynku), jeśli tyko trochę chroni je okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwester7 21.09.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Ja bym poszedł w piętrowy dom. Na dole korytarz, plus kuchnia i sanitariat z kotłownią i na końcu na całą szerokośc salon. Podział wzdłużny piętra na korytarz ze schodami jednobiegowymi przy ścianie i dwa pokoje na koncach piętra na całą szerokośc domu plus 3 pośrodku, łazienka nad kuchnią. coś takiego: https://www.tooba.pl/projekt-domu-Koliber-2-CE-TNJ-938 Gabinet i sypialnia już tylko na parterze. Zdrowie za parę lat może nie pozwolić na częste wycieczki po schodach No i u nas 5 pokoi plus salon to niestety warunek sine qua non. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts