kaskaderka 15.09.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Witam Planuje remont mieszkania . Jestem właścicielem mieszkania spółdzielczego /własnościowego . Chciałabym zburzyć ścianę działową pomiędzy kuchnią a salonem . Z tego też względu wczoraj udałam się do Spółdzielni z pytaniem czy uzyskam zgodę na jej wyburzenie . Dział remontowy nie robił mi problemów . Uzyskałam zgodę ustną , czekam na formalną zgodę na piśmie . Otrzymałam odbity na ksero plan mojego mieszkania , uwzględniający ściany nośne jak i działowe. Spółdzielnia zasugerowała abym dowiedziała się w Starostwie czy potrzebna jest zgoda urzędowa na taką zmianę w mieszkaniu . I tu tkwi problem . Otóż moje Starostwo ... nie ma pojęcia czy mam składac wniosek . Dwa kolejne, w innych miastach twierdzą że nie musze składać dokumentów , ponieważ wyburzenie ściany działowej nie narusza konstrukcji mieszkania , a plan pomieszczeń sie nie zmieni ( czyli kuchnia nadal będzie w tym samym pomieszczeniu jak i salon ) Nie ingeruję w żaden sposób w ściany nośne budynku . Nie wiem co robić . Spółdzielnia również nakazała mi po remoncie wynająć elektryka który dokona pomiaru prądu w pomieszczeniu . Ściana działowa którą chcę usunąć ma dwa gniazdka i planuję zupełnie z nich zrezygnować , nie robić żadnych przeróbek . Również nie wiem czy taka procedura ma sens . Proszę o radę . Kwestia Starostwa , zupełnie nie wiem co robić . Czy plany odbite na ksero mogą być załącznikiem w razie czego do dokumentów , bo nie ukrywam nie chcę płacić za plan który tylko uwzględni brak tej jednej ściany . Czy ogólnie zgłaszać to wyburzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.09.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Czy ogólnie zgłaszać to wyburzenie ? Ja bym nie zgłaszał - klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.09.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 ... Otóż moje Starostwo ... nie ma pojęcia czy mam składac wniosek . Dwa kolejne, w innych miastach twierdzą że nie musze składać dokumentów , ponieważ wyburzenie ściany działowej nie narusza konstrukcji mieszkania ... to reguluje Ustawa Prawo Budowlane :" Art. 29. 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:...1a) przebudowie obiektów, o których mowa w ust. 1;1aa)16 przebudowie budynków, innych niż budynki, o których mowa w ust. 1, z wyłączeniem ich przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych, a także z wyłączeniem budynków, których projekty budowlane wymagają uzgodnienia pod względem ochrony przeciwpożarowej;1b)17 przebudowie przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych, o ile nie prowadzi ona do zwiększenia dotychczasowego obszaru oddziaływania tych budynków; " jednym słowem jw - pozwolenie na budowę nie jest wymagane,przebudowa również nie wymaga Zgłoszenia, o ile nie dotyczy to ... b) przegród zewnętrznych albo elementów konstrukcyjnych budynków, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę; ściana działowa nie jest przegrodą zewnętrzną albo elementem konstrukcyjnym ( choć część ścian "działowych" może pełnić taką funkcję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaderka 15.09.2018 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Bardzo dziękuję za pomoc Więc w tej chwili czekam tylko na decyzję Spółdzielni . Mam nadzieję że faktycznie będzie pozytywna i nie będą się " czepiać" o wentylację pomieszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts