Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie ściany działowej .

kaskaderka

Recommended Posts

Witam

Planuje remont mieszkania . Jestem właścicielem mieszkania spółdzielczego /własnościowego .

Chciałabym zburzyć ścianę działową pomiędzy kuchnią a salonem . Z tego też względu wczoraj udałam się do Spółdzielni z pytaniem czy uzyskam zgodę na jej wyburzenie . Dział remontowy nie robił mi problemów . Uzyskałam zgodę ustną , czekam na formalną zgodę na piśmie .

Otrzymałam odbity na ksero plan mojego mieszkania , uwzględniający ściany nośne jak i działowe.

Spółdzielnia zasugerowała abym dowiedziała się w Starostwie czy potrzebna jest zgoda urzędowa na taką zmianę w mieszkaniu .

I tu tkwi problem . Otóż moje Starostwo ... nie ma pojęcia czy mam składac wniosek . Dwa kolejne, w innych miastach twierdzą że nie musze składać dokumentów , ponieważ wyburzenie ściany działowej nie narusza konstrukcji mieszkania , a plan pomieszczeń sie nie zmieni ( czyli kuchnia nadal będzie w tym samym pomieszczeniu jak i salon ) Nie ingeruję w żaden sposób w ściany nośne budynku .

Nie wiem co robić .

Spółdzielnia również nakazała mi po remoncie wynająć elektryka który dokona pomiaru prądu w pomieszczeniu . Ściana działowa którą chcę usunąć ma dwa gniazdka i planuję zupełnie z nich zrezygnować , nie robić żadnych przeróbek . Również nie wiem czy taka procedura ma sens .

Proszę o radę .

Kwestia Starostwa , zupełnie nie wiem co robić . Czy plany odbite na ksero mogą być załącznikiem w razie czego do dokumentów , bo nie ukrywam nie chcę płacić za plan który tylko uwzględni brak tej jednej ściany . Czy ogólnie zgłaszać to wyburzenie ?

... Otóż moje Starostwo ... nie ma pojęcia czy mam składac wniosek . Dwa kolejne, w innych miastach twierdzą że nie musze składać dokumentów , ponieważ wyburzenie ściany działowej nie narusza konstrukcji mieszkania ...

to reguluje Ustawa Prawo Budowlane :

" Art. 29. 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

...

1a) przebudowie obiektów, o których mowa w ust. 1;

1aa)16 przebudowie budynków, innych niż budynki, o których mowa w ust. 1, z wyłączeniem ich przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych, a także z wyłączeniem budynków, których projekty budowlane wymagają uzgodnienia pod względem ochrony przeciwpożarowej;

1b)17 przebudowie przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych, o ile nie prowadzi ona do zwiększenia dotychczasowego obszaru oddziaływania tych budynków; "

jednym słowem jw - pozwolenie na budowę nie jest wymagane,

przebudowa również nie wymaga Zgłoszenia, o ile nie dotyczy to

... b) przegród zewnętrznych albo elementów konstrukcyjnych budynków, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę;

ściana działowa nie jest przegrodą zewnętrzną albo elementem konstrukcyjnym ( choć część ścian "działowych" może pełnić taką funkcję )