fastplayer 16.09.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Witam. Czy istnieje możliwość nie murowania wspaniałych systemowych kominów kiedy w domu będzie tylko i wyłącznie ogrzewanie gazowe? Kocioł 24kw kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 16.09.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Przy kotle kondensacyjnym możesz zrobić przewód powietrzno-spalinowy przez ścianę dla urządzeń o mocy do 21kW Tak że w twoim przypadku odpada.Ale możesz o ile masz wolny przewód np.wentylacyjny włożyć do niego samą rurę do odprowadzenia spalin(fi.60 lub fi.80 w zależności od wysokości komina i ilości kolan wg.wytycznych producenta danego kotła)Kocioł będzie pobierał powietrze do spalania z przestrzeni pomiędzy ściankami przewodu kominowego a rurą od spalin Edytowane 16 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 16.09.2018 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Czyli tak czy inaczej komin stawiać trzeba? Kwestia tylko czy zrobić z wkładem ceramicznym czy murować z samych pustaków i włożyć w niego wkład? A co gdyby założyć komin systemowy i w kanał wentylacyjny włożyć kwasówkę? Będzie na okoliczność zmiany ogrzewania w przyszłości ale czy to nie wyrzucenie pieniędzy w błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.09.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Nie trzeba stawiać komina murowanego - do kondensatu wystarczy stalowy z wyrzutem przez ścianę lub dach.Myśmy niestety poszli w kierunku murowanego na wypadek gdyby cokolwiek i z perspektywy czasu widzimy, że był to błąd (niepotrzebny wydatek, zabiera miejsce, potem trzeba dodatkowo obrobić itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 17.09.2018 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ale jest mozliwosc wystawienia samej rury przez dach? Co z kanałem zasysającego powietrze? Czy wtedy musi byc rura z kwasiaka rura w rurze? Może taka rura swobodnie przebiegać przez poddasze nie zabezpieczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.09.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Nie rozpoznawałem tematu aż tak dokładnie, ale są różne systemy kominowe - kwestia sprawdzenia. Tak na szybko widzę, że jest np rura w rurze. Poza tym to są rozwiązanie systemowe, więc zakładam, że to kompletne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 17.09.2018 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 dom bez komina wyglada dziwnie:) i to jeszcze z dachem dwuspadowym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.09.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Przy pompie ciepła w ogóle nie ma komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.09.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Można postawić lekką atrapę dla wentylacji i wywiewu z kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 17.09.2018 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 jak cos takiego wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.09.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 (edytowane) Ale jest mozliwosc wystawienia samej rury przez dach? Co z kanałem zasysającego powietrze? Czy wtedy musi byc rura z kwasiaka rura w rurze? Może taka rura swobodnie przebiegać przez poddasze nie zabezpieczona? Są firmy produkujące dachówki, które w swej ofercie mają specjalne dachówki "przelotowe" specjalne dla rur piecyków kondensacyjnych. Podpinasz i po problemie...tyle, że, jak to w Polsce, sprzedawcy dachówek rąbią wielkie oczy, kiedy o nie pytam bo "panie, przecież dekarz z blachy wytnie" No tak..tyle że ja co rusz komuś komin naprawiam, bo cieknie... I u mnie żadnego takiego czegoś jak zwykły komin przez dach nie będzie, choćby nie wiem jak dziwnie wyglądał. Tu np możesz taką dachówkę zobaczyć - https://www.creaton.pl/pl-PL/download/file/pl/d40d1dd1a7d24ecd9084a77600b39f88/broszura-produktowa-cantus?rev=4d3042bd-7031-4c41-9e64-98b980ec2e8d Tak na marginesie...jak duży dom budujesz, że 24kW potrzeba ? Edytowane 18 Września 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.09.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 jak cos takiego wyglada? http://lmgtfy.com/?q=Komin+kot%C5%82a+kondensacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.09.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 http://lmgtfy.com/?q=Komin+kot%C5%82a+kondensacyjnego Ktoś tu nabija posty, bo to nie jest "lekką atrapę dla wentylacji i wywiewu z kanalizacji."... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 19.09.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Obecnie buduje 100 metrow ale jak dozbieram pieniedzy to skoncze poddasze wiec docelowo bedzie 150 metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.09.2018 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Możesz puścić samą rurę koncentryczną (spaliny i powietrze) przez dach, tyle że koniecznie do tego dachówka z otworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konat77 11.10.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Są firmy produkujące dachówki, które w swej ofercie mają specjalne dachówki "przelotowe" specjalne dla rur piecyków kondensacyjnych. Podpinasz i po problemie...tyle, że, jak to w Polsce, sprzedawcy dachówek rąbią wielkie oczy, kiedy o nie pytam bo "panie, przecież dekarz z blachy wytnie" No tak..tyle że ja co rusz komuś komin naprawiam, bo cieknie... I u mnie żadnego takiego czegoś jak zwykły komin przez dach nie będzie, choćby nie wiem jak dziwnie wyglądał. Tu np możesz taką dachówkę zobaczyć - https://www.creaton.pl/pl-PL/downloa...4-98b980ec2e8d Bo u nas w kraju lubią robic sobie robotę Oczywiście lepiej jest stosować takie dachówki jak polecasz (z ciekawości przejrzałem ten katalog Creatona, fajnie to wygląda) niż własnie takie "obróbki". Taka dachówka to i lepiej wygląda i jest trwalsza i jakby nie patrzec stanowi całość na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts