Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy czy wyrzut spalin przez sciane?

fastplayer

Recommended Posts

Przy kotle kondensacyjnym możesz zrobić przewód powietrzno-spalinowy przez ścianę dla urządzeń o mocy do 21kW Tak że w twoim przypadku odpada.

Ale możesz o ile masz wolny przewód np.wentylacyjny włożyć do niego samą rurę do odprowadzenia spalin(fi.60 lub fi.80 w zależności od wysokości komina i ilości kolan wg.wytycznych producenta danego kotła)Kocioł będzie pobierał powietrze do spalania z przestrzeni pomiędzy ściankami przewodu kominowego a rurą od spalin

Edytowane przez Kondensat

Czyli tak czy inaczej komin stawiać trzeba? Kwestia tylko czy zrobić z wkładem ceramicznym czy murować z samych pustaków i włożyć w niego wkład? A co gdyby założyć komin systemowy i w kanał wentylacyjny włożyć kwasówkę? Będzie na okoliczność zmiany ogrzewania w przyszłości ale czy to nie wyrzucenie pieniędzy w błoto?

Nie trzeba stawiać komina murowanego - do kondensatu wystarczy stalowy z wyrzutem przez ścianę lub dach.

Myśmy niestety poszli w kierunku murowanego na wypadek gdyby cokolwiek i z perspektywy czasu widzimy, że był to błąd (niepotrzebny wydatek, zabiera miejsce, potem trzeba dodatkowo obrobić itd.).

Ale jest mozliwosc wystawienia samej rury przez dach? Co z kanałem zasysającego powietrze? Czy wtedy musi byc rura z kwasiaka rura w rurze? Może taka rura swobodnie przebiegać przez poddasze nie zabezpieczona?

Są firmy produkujące dachówki, które w swej ofercie mają specjalne dachówki "przelotowe" specjalne dla rur piecyków kondensacyjnych. Podpinasz i po problemie...tyle, że, jak to w Polsce, sprzedawcy dachówek rąbią wielkie oczy, kiedy o nie pytam bo "panie, przecież dekarz z blachy wytnie"

No tak..tyle że ja co rusz komuś komin naprawiam, bo cieknie...

I u mnie żadnego takiego czegoś jak zwykły komin przez dach nie będzie, choćby nie wiem jak dziwnie wyglądał.

Tu np możesz taką dachówkę zobaczyć - https://www.creaton.pl/pl-PL/download/file/pl/d40d1dd1a7d24ecd9084a77600b39f88/broszura-produktowa-cantus?rev=4d3042bd-7031-4c41-9e64-98b980ec2e8d

Tak na marginesie...jak duży dom budujesz, że 24kW potrzeba ?

Edytowane przez Pytajnick

• 3 weeks później...

Są firmy produkujące dachówki, które w swej ofercie mają specjalne dachówki "przelotowe" specjalne dla rur piecyków kondensacyjnych. Podpinasz i po problemie...tyle, że, jak to w Polsce, sprzedawcy dachówek rąbią wielkie oczy, kiedy o nie pytam bo "panie, przecież dekarz z blachy wytnie"

No tak..tyle że ja co rusz komuś komin naprawiam, bo cieknie...

I u mnie żadnego takiego czegoś jak zwykły komin przez dach nie będzie, choćby nie wiem jak dziwnie wyglądał.

Tu np możesz taką dachówkę zobaczyć - https://www.creaton.pl/pl-PL/downloa...4-98b980ec2e8d

Bo u nas w kraju lubią robic sobie robotę :) Oczywiście lepiej jest stosować takie dachówki jak polecasz (z ciekawości przejrzałem ten katalog Creatona, fajnie to wygląda) niż własnie takie "obróbki". Taka dachówka to i lepiej wygląda i jest trwalsza i jakby nie patrzec stanowi całość na dachu.