Gwiazdoor 20.09.2018 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 U mnie osobiście by przeszedł, ale żona na pewno by mnie spakowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 No widzisz, jedziemy na jednym wózku Ja sam też lubię ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 10.12.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Witam. Jaki zastosowac podlicznik pod pompe ciepla? Wiekszosc zaczyna sie od 5A itd? Kupowac taki czy jakis inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.12.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 witam. Jaki zastosowac podlicznik pod pompe ciepla? Wiekszosc zaczyna sie od 5a itd? Kupowac taki czy jakis inny? 10a/50a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 10.12.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Wystarczy? Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Angelo19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.12.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 10a/50a Dlaczego 10A a nie 5A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Dlaczego 10A a nie 5A? Bo 5A jest to prad bazowy z ktorym licznik moze chodzic w sposób ciągly a to odpowiada 1,15kw. a 10A jest praktycznie w tej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.12.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Bo 5A jest to prad bazowy z ktorym licznik moze chodzic w sposób ciągly a to odpowiada 1,15kw. a 10A jest praktycznie w tej samej cenie Licznik 5A tez moze byc obciazony prądem 10A, bład licznika wynikajacy z jego klasy nie moze byc wiekszy w przedziale od pradu bazowego do maksymalnego. Nie ma zadnego uzasadnienia dla pradu bazowego 10A, mozna stosowac i 5A i 10A. Przy tej samej klasie instalowac ten ktory jest tanszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Licznik 5A tez moze byc obciazony prądem 10A, bład licznika wynikajacy z jego klasy nie moze byc wiekszy w przedziale od pradu bazowego do maksymalnego. Nie ma zadnego uzasadnienia dla pradu bazowego 10A, mozna stosowac i 5A i 10A. Przy tej samej klasie instalowac ten ktory jest tanszy. Ja tam slyszalem ze wszystkie parametry licznika jego dokladnosc ilosc impulsów itp jest podawana dla pradu bazowego. Ponizej oszukuje chyba na plus dla uzytkownika powuzej na minus oczywiscie wszystko i tak w dosyc waskim zakresie jaki jest podany przy liczniku wiec praktycznie moze byc to pomijalne. Ale chyba nie jest tak ze od bazowego az do 50A ma taka sama stala odchylke(zreszta Ty sie tam bawiles tymi licznikami to powinienes wiedziec najlepiej tylko w takim razie poco sprzedaja dwa typy?naciagactwo?) Ale wychodze z zalozenia ze jak jakis np.bemko 5A kosztuje np.53zl a 10A 59zl to różnica jest tak mala ze lepiej niech sobie wezmie wiekszy a moze kiedys bedzie chcial sobie pod niego jeszcze cos podlaczyc albo cos mocniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ja tam slyszalem ze wszystkie parametry licznika jego dokladnosc ilosc impulsów itp jest podawana dla pradu bazowego. Im dalej od prądu bazowego, tym większy błąd wskazania (ale musi być w normie). Więc 5A będzie do PC lepszy i sporadycznie będziesz miał powyżej. Czyli większy będzie miał większe przekłamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.12.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Ja tam slyszalem ze wszystkie parametry licznika jego dokladnosc ilosc impulsów itp jest podawana dla pradu bazowego. Ponizej oszukuje chyba na plus dla uzytkownika powuzej na minus oczywiscie wszystko i tak w dosyc waskim zakresie jaki jest podany przy liczniku wiec praktycznie moze byc to pomijalne. Ale chyba nie jest tak ze od bazowego az do 50A ma taka sama stala odchylke(zreszta Ty sie tam bawiles tymi licznikami to powinienes wiedziec najlepiej tylko w takim razie poco sprzedaja dwa typy?naciagactwo?) Ale wychodze z zalozenia ze jak jakis np.bemko 5A kosztuje np.53zl a 10A 59zl to różnica jest tak mala ze lepiej niech sobie wezmie wiekszy a moze kiedys bedzie chcial sobie pod niego jeszcze cos podlaczyc albo cos mocniejszego Gdzie słyszałes? Widocznie to zrodło informacji było nie halo. Ten zakres nie jest taki mały, od pradu bazowego do maksymalnego. Dlaczego jest kilka wartosci prądów bazowych?, to pytanie do producentów. Prąd rozruchowy jest uzalezniony od od pradu bazowego. LIcznik przy PC nie zawsze jest obciazony w zakresie pradu bazowego. Latem pompa bedzie praktycznie w 90% na czuwaniu i wtedy prad bazowy jest wskazany mniejszy. Wiekszy prad bazowy to analogia to kotła przewymiarowanego, zeby mocy nie brakło, nie ma uzasadnienia dla licznika od wiekszym pradzie bazowym.Odchyłka (bład) w pelnym zakresie nie jest jednakowa ale musi sie miescic w klasie dokladnosci tego licznika. Nie ma reguły ze ta odchyłka bedzie mniejsza dla licznika dla 10A niz dla licznika 5A Edytowane 11 Grudnia 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gdzie słyszałes? Widocznie to zrodło informacji było nie halo. Ten zakres nie jest taki mały, od pradu bazowego do maksymalnego. Dlaczego jest kilka wartosci prądów bazowych?, to pytanie do producentów. Prąd rozruchowy jest uzalezniony od od pradu bazowego. LIcznik przy PC nie zawsze jest obciazony w zakresie pradu bazowego. Latem pompa bedzie praktycznie w 90% na czywaniu i wtedy prad bazowy jest wskazany mniejszy. Wiekszy prad bazowy to analogia to kotła przewymiarowanego, zeby mocy nie brakło, nie ma uzasadnienia dla licznika od wiekszym pradzie bazowym.Odchyłka (bład) w pelnym zakresie nie jest jednakowa ale musi sie miescic w klasie dokladnosci tego licznika. Nie ma reguły ze ta odchyłka bedzie mniejsza dla licznika dla 10A niz dla licznika 5A Z tym pradem startowym to chyba tez od producenta zalezy wchodzilem na strone Orno to 1f maja tylko 5A i tam minimalny prad to 0,25A a w bemko maja znowu tylko 10A i przy nich prad rozruchowy to 0,004Ib czyli 0'004x10=0,04A wiec różnica kolosalna na korzysc 10A. Na elektrodzie czytalem tez ze niby do pradu bazowego ma nalepsza dokladnosc a powyzej coraz bardziej oszukuje no ale zaraz asolt wyskoczy ze jego zródla sa najlepsze itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.12.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Z tym pradem startowym to chyba tez od producenta zalezy wchodzilem na strone Orno to 1f maja tylko 5A i tam minimalny prad to 0,25A a w bemko maja znowu tylko 10A i przy nich prad rozruchowy to 0,004Ib czyli 0'004x10=0,04A wiec różnica kolosalna na korzysc 10A. Na elektrodzie czytalem tez ze niby do pradu bazowego ma nalepsza dokladnosc a powyzej coraz bardziej oszukuje no ale zaraz asolt wyskoczy ze jego zródla sa najlepsze itp Owszem, ja pracowałem w licznikowni jdnego z dystrybutorów, wykonywałem ekspertyzy liczników reklamowanych przez klientów. Procedura badania takich liczników jest szersza niz legalizacji czy wzorcowania. Oczywiscie mozesz twierdzic ze sie na tym nie znam. Ty tylko słyszałes, ja sie tym zajmowałem. Jeszcze raz powtórze, aby licznik miał daną klase dokladnosci musi ja utrzymac w zakresie od pradu bazowgo do maksymalnego. Nie ma zaleznosci proporcjonalnej odchyłki w zaleznosci od obciazenia licznika. To ze na elektrodzie tak pisali nie oznacza ze tak jest w rzeczywistosci. Kto dysponuje licznikiem wzorcowym ok klasie ponizej 0,01 do takich badan, kto posiada stacje wzorcowniczą aby tak twierdzic. Oczywiscie moze sie trafic taki egzemplarz liccznika czy moze nawet seria liczników ale nie jest ot reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 11.12.2020 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To juz nie wiem ktory brac. W sklepie maja 5A - 45A w wiekszosci a taki 10A to musialbym z neta zalatwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 12.12.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 To juz nie wiem ktory brac. W sklepie maja 5A - 45A w wiekszosci a taki 10A to musialbym z neta zalatwic. W sumie to obojętnie to sa rozterki o jakis procencik nic nie znaczący,abys tylko nie kupil takiego orno gdzie prad minimalny to 0,25A czyli nie zliczy Ci nic ponizej 60w poboru czyli nie policzy poboru elektroniki czy grzalki karteru czy pracy samej obiegówki podczas postoju pompy a przez caly rok troche sie tego nazbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts