Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie - listwa startowa

fidykg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarek.P chodziło mi o grubość większą niż 15cm (napisałam >15). Do tej pory znalezlismy właśnie max. 15cm, a potrzebujemy 20cm.

Listwy startowe (czy profile cokołowe) grubości 203 mm bez problemu kupilismy tutaj http://www.talo.pl/cokolowy.html

Gdzieś w necie przeczytałem, że listwy cokołowe aluminiowe nie stosuje się od poziomu gruntu, lecz od 30 cm ponad nim. Czy jest to prawda czy nie ? Mam ten dylemat, ponieważ garaż + pomieszczenia techniczne ocieplał będę od poziomu gruntu i się waham, czy dać listwy cokołowe, czy wkleić siatkę i ją zawinąć od spodu i wkleić listwę z kapinosem. Pozostała część ocieplenia (150mm) oparta będzie na ociepleniu fundamentu (80 mm) wystającym ok. 0,5 m ponad grunt. Tutaj wklejona zostanie tylko plastikowa listwa kapinosowa.

Pozdr

Gdzieś w necie przeczytałem, że listwy cokołowe aluminiowe nie stosuje się od poziomu gruntu, lecz od 30 cm ponad nim. Czy jest to prawda czy nie ? Mam ten dylemat, ponieważ garaż + pomieszczenia techniczne ocieplał będę od poziomu gruntu i się waham, czy dać listwy cokołowe, czy wkleić siatkę i ją zawinąć od spodu i wkleić listwę z kapinosem. Pozostała część ocieplenia (150mm) oparta będzie na ociepleniu fundamentu (80 mm) wystającym ok. 0,5 m ponad grunt. Tutaj wklejona zostanie tylko plastikowa listwa kapinosowa.

Pozdr

To może PCV właśnie wyczytałem na Listwa startowa PCV że takie też istnieją

• 1 month później...

Wszytko wygląda bardzo optymistycznie w dyskusji - możecie kupić listwy tu i tam ... A w praktyce: w różnych firmach i na składach szukałem listw 18cm (183) i minimalny czas oczekiwania wynosił miesiąc!!! Styropian jest w zasadzie od ręki (do tygodnia czasu), na ekipy czeka się 2-3 tygodnie - nie ma problemu.

Jeśli ktoś ma informacje gdzie faktycznie można kupić listwy szersze niż 15cm to proszę o info :)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 year później...

A co się tu miało zmienić?

Sprawa przecież jest prosta: albo dajesz te listwy albo nie. Jeśli nie dasz, to zaoszczędzisz jakieś śmieszne w skali kosztów ocieplenia pieniądze, a zafundujesz sobie za to mnóstwa innych problemów, od tego, jak zrobić kapinos począwszy, na "ratunku, myszy wgryzły się w styropian, co robić????" skończywszy.

J.

A będzie wystawać jedno względem drugiego? Jeśli tak i jeśli będzie to normalny układ, znaczy że elewacja wystaje względem cokołu, to u dołu elewacji dajesz normalnie listwę startową, która tym samym będzie zakańczać styropian fundamentowy.

Jeśli układ jest odwrotny (rzadkie, ale zdarza się) i cokół wystaje spod elewacji, to potrzebna jest nie listwa startowa, a normalna obróbka blacharska, coś w rodzaju parapetu wokół domu.

A jeśli jedno z drugim jest na równo, to w sumie nie jest potrzebne nic, wystarczy po całości siatką na kleju pojechać.

J.

• 3 years później...

A Panowie, co zrobic jesli wykonawca fundamentów wykonał je krzywo a wykonawca domu szkieletowego zlecil pracownikom aby startowali z listą startową zwracajac uwage glownie na poziom pierwszej płyty styropianowej i teraz mam dolną krawędź ściany otynkowany poziomo ale pod nią mam na 1-3 palce (w zależności od ściany budynku) przerwę między listwą startową a ścianą fundamentu.

Teraz to mogę piłę włożyć między fundament a belkę drewnianą domu i piła przechodzi do środka...

Jak ocieplić prawidlowo ten fragment aby nie było mostka termicznego?

Dzięki za poradę.

• 1 year później...

Witam! Mam wyjście ze ściany fundamentowej styrodurem g=15cm na 1 pustaka wyżej. Na tym styrodurze zamierzam oprzeć styropian ocieplenia elewacji g=20cm.

1.Czy w takim przypadku nie wystarczy zwykła aluminiowa listwa podtynkowa dla wzmocnienia kapinosa? Jest jakaś przewaga listwy startowej? Styrodur jest b. twardy i będzie równo przycięty.

2. na styrodur, pod kapinos pójdzie kilka warstw płytek klinkierowych - czy wystarczy styrodur pokiereszować/ponacinać na głębokość 0.5cm fleksem, żeby płytki się lepiej trzymały? Jak to robicie? Pozdrawiam

• 11 months później...
Hej napiszcie czy ma to znaczenie czy aluminiowa czy ze stali ocynkowanej.

No właśnie. Z jakich materiałów dostępne są listwy startowe i który materiał ma więcej zalet?

Czy coś się zmieniło na rynku, jeśli chodzi o dostępność listwy startowej do styropianu > 15cm?

Mamy do położenia 20cm i tym samym kłopot ze znalezieniem takiego profilu.

Gdzieś wyczytałam na forum, że można robić takie listwy na zamówienie. Gdzie uderzyć z takim zamówieniem?

Minęło dobrych parę lat od założenia wątku, ocieplenia daje się już ponad 20cm, a listw szerszych nie widzę w standardzie. Pewnie trzeba sprowadzać na specjalne zamówienie?