fighter1983 24.03.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 listwa startowa odchodzi do lamusa ze wzgledu na to, jak bardzo staje sie niefunkcjonalnaw to miejsce stosuje sie listwe okapnikowa, odpowiednio zamontowana i przy prawidlowo wykonanej warstwie zbrojnej cokolu jest lepwszym, tanszym, bardziej funkcjonalnym rozwiazaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.03.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Czy zatem znajdę listwę okapnikową na styropian 22cm czy może tutaj grubość styropianiu nie ma znaczenia? U mnie będzie tak: piwnica XPS 15cm, cokół EPS 18cm, elewacja EPS 22cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.03.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 http://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-bella-listwa-okapnikowa-lux-n-3-0m,c30,p145,pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.03.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 czemu na cokol dajesz co innego niz na izolacje pionowa fundamentu? wyciagnij xps 15cm do gory az do styku z eps 22cm na elewacji. jezeli nie chcesz miec takiej roznicy - doklej do 15xps 3cm klejem pu, ale zostaw xps w tej strefie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.03.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Te 18cm w strefie cokołowej to zalecenia po analizie cieplno-wilgotnościowej projektu. Zresztą w oryginalnym projekcie nawet w podziemnej strefie ścian piwnicy miałem 18cm XPS, ale analiza wykazała, że 15cm w zupełności tam wystarczy. Nad gruntem wolałbym mieć więcej niż 15cm i być może rzeczywiście zostawię tam XPS. Oczywiście hydroizolacja będzie wyciągnięta na cały cokół. Wprawdzie budowę rozpoczynam dopiero na wiosnę 2019, ale czytając Twoje wpisy, nie wykluczam współpracy z MedBUD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.03.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 zapraszamtak w miedzyczasie wpadlo mi do glowy ze przy 18cm w tym miejscu lepiej jest zrobic kanapke 10+8cm zamiast 15+3 ze wzgledu na to, ze 3-ka potrafi byc 10eur na m3 drozsza a w sumie bez roznicy z czego sie sklada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol134 05.05.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Witam. Właśnie jestem w trakcie montażu listw startowych. Zapraszam na video Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 11.09.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 zapraszam tak w miedzyczasie wpadlo mi do glowy ze przy 18cm w tym miejscu lepiej jest zrobic kanapke 10+8cm zamiast 15+3 ze wzgledu na to, ze 3-ka potrafi byc 10eur na m3 drozsza a w sumie bez roznicy z czego sie sklada. Fighter, potrzebuje opinii, a widzę że królem ociepleń jesteś Dlaczego się robi "daszek" z ocieplenia scian nad ociepleniem fundamentu? czyli taki okap. na scianę 20, a od fundamentu 15cm i mam cokół zadaszony 5cm. Czy mogę licować "część cokołową" z "częścią ścienną" tak by nie było "daszka"? czy na coś to rzutuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.09.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Fighter, potrzebuje opinii, a widzę że królem ociepleń jesteś Dlaczego się robi "daszek" z ocieplenia scian nad ociepleniem fundamentu? czyli taki okap. na scianę 20, a od fundamentu 15cm i mam cokół zadaszony 5cm. Czy mogę licować "część cokołową" z "częścią ścienną" tak by nie było "daszka"? czy na coś to rzutuje? E tam królem. Cokol daje linię odcięcia. Coś co można w razie w naprawić. Jak zrobisz elewacje bezcokolowa ewentualną naprawa to remont całej elewacji. Na cokołach też stosuje się inne rozwiązania niż na elewacje, poprawnie wykonany cokół kosztuje dużo więcej niż elewacja. A ten uskok daje opcje zmiany materiałów, ponadto jeszcze pełni jednak funkcje odcięcia wody spływającej po elewacji. To nie jest tak że po prostu tynkiem do ziemi i będzie fajnie. No nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 12.09.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 E tam królem. Cokol daje linię odcięcia. Coś co można w razie w naprawić. Jak zrobisz elewacje bezcokolowa ewentualną naprawa to remont całej elewacji. Na cokołach też stosuje się inne rozwiązania niż na elewacje, poprawnie wykonany cokół kosztuje dużo więcej niż elewacja. A ten uskok daje opcje zmiany materiałów, ponadto jeszcze pełni jednak funkcje odcięcia wody spływającej po elewacji. To nie jest tak że po prostu tynkiem do ziemi i będzie fajnie. No nie będzie. Myślałem czy by nie zlicować cokołu z tynkiem, oczywiście stosując odpowiedni materiał na cokół. Ale w sumie nie zalezy mi na tym licowaniu tak bardzo. Dziękuję za informacje PS. napisałem priv w sprawie zakupu styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 11.11.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Ja u siebie nie zrobiłem cokołu (tynk silikonowy) głównie ze względu na fakt, że nie byłbym w stanie ukryć pod nim rur spustowych w elewacji. Minus, że dołożyliśmy do samego dołu ten sam styropian co na elewacji (biały dach/podłoga). Na razie nie widzę żadnych oznak podciągania wilgoci, ale po tych postach obawiam się, że muszę pomyśleć nad odpowiednim zabezpieczeniem. Czy myślicie, że mógłbym w celu zabezpieczenia, podczas układania kostki dochodzącej do domu, obłożyć dom folią fundamentową pomiędzy ów kostką, a elewacją? Ewentualnie, czy do tego celu nadawałoby się coś innego, może typu membrana dachowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts