krzych22 18.09.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Witam W moim domu mam ogrzewanie przy pomocy pieca gazowego. Ogrzewanie jest podzielone na 2 obiegi - dół podłogówka, piętro - kaloryfery. Pojawia się problem że ciepło które powinno grzać tylko dół domu "idzie w kaloryfery". Chcę założyć elektrozawory aby sterowały włączeniem obiegu na górę lub na dół - mam 2 regulatory a więc kwestia sterowania nie jest problemem. Mam tylko pytanie czy jak podzielę układy na 2 to czy muszę do każdego układu założyć zbiornik przeponowy ? Elektrozawór będzie otwarty tylko podczas pracy pieca po osiągnięciu temperatury momentalnie się zamknie, jak wiemy ciśnienie w układzie się zmieni - nie chcę żeby powstał jakiś wyciek itd oraz żeby instalacja rurowa zbytnio "nie pracowała ". jeden zbiornik przeponowy jest w piecu. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 20.09.2018 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 nikt nie jest w stanie odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 20.09.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A co to za kocioł?ma wbudowaną pompę? Co obniża temp.na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 20.09.2018 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 kocioł gazowy który ma wbudowany zbiornik przeponowy.przed zaworem do podłogówki jest zawór mieszający i on ogranicza temperaturę ale tego pytanie nie dotyczy pomijamy co obniża temperaturę itd, zawory odcinające były by tylko na zasilaniu - powrót nie był by zamykany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.09.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeśli dobrze rozumiem Twój pomysł, to wystarczy jeden zbiornik membranowy - elektrozawory tylko na zasilaniu, więc jest to jeden układ. Ale nie jestem pewien, czy to dobre rozwiązanie. Podłogówka pewnie ma większe opory od grzejników, może wystarczy tylko zrównoważyć instalację hydraulicznie (np zawór regulacyjny na zasilaniu układu grzejników) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 20.09.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Po co jakieś kombinacje z elektrozaworami zamiast zastosować standardowe rozwiązanie i będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 21.09.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 nie rozumiem za bardzo twojego schematu - mi zależy na odcięciu zasilania / podziału na kaloryfery i podłogówkę. Piec ma wbudowaną pompę. Obecnie np przegrzewa mi piętro gdzie są kaloryfery a nie dogrzewa parteru. Dodam że podłogówka ma jeszcze własną dodatkową pompę wilo ale i tak część ciepła ucieka do kaloryferów niezależnie od ustawienia mocy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.09.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Hmm... a nie masz przy grzejnikach zaworów termostatycznych? To ich rolą jest ochrona przed przegrzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 21.09.2018 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 mam zawory termostatyczne jednak do samego zaworu dochodzi ciepła woda, sytuacja jest odwrotna kiedy chcę grzać tylko kaloryfery a część ciepła idzie w podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 21.09.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 A po co grzejesz raz tu raz tam haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.09.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 mam zawory termostatyczne jednak do samego zaworu dochodzi ciepła woda, sytuacja jest odwrotna kiedy chcę grzać tylko kaloryfery a część ciepła idzie w podłogówkę To wyłącz pompę OP. Chyba, że nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 26.11.2018 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 To może inaczej - jaki zastosować elektrozawór ?czy chińczyk jest ? https://allegro.pl/elektrozawor-1-2-dn15-cewka-230v-nc-do-wody-i7466238041.html - czy taki elektrozawór w pozycji otwartej nie zmniejszy przepływu ? Czy może lepiej wybrać elektrozawór kulowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 26.11.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Coś mi się wydaje, że instalacja jest zbudowana niezbyt zgodnie ze sztuką. Nie bardzo chwytam, jak te "ciepło Ci ucieka" - przy dwóch obiegach to nie bardzo możliwe - a nie masz przypadkiem jednego obiegu z pompą OP wpiętą szeregowo?Daj schemat, to coś doradzimy. Bo takie odcinanie obiegów EZ to trochę "rzeźba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 27.11.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 No właśnie nie chcę przerabiać instalacji tylko zrobić podział grzanie tylko podłogówka lub kaloryfery. Teraz chcą grzać tylko kaloryfery część ciepła idzie w podłogę. Dlatego chcę wrzucić elektrozawór. Nie drążmy tematu o instalacji mogę wrzucić zdjęcie schemat ale to nie ma sensu. Jak możecie poradzić jaki dobrać niezawodny elektrozawór był bym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.12.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Nie sądzę, żebyś uzyskał tu satysfakcjonującą odpowiedź.Chodzi o to, że Twój pomysł jest niezgodny ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 02.12.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Kolego, wydaje Ci się, że wiesz jak rozwiązać swój problem, tylko nie wiesz jaki elektrozawór zastosować, ale tylko Ci się wydaje. Za chwilę zapytasz dlaczego po zamknięciu elektrozaworu na górę przegrzewa dół, albo dlaczego pompa w kotle lub rury w wibracje czasem wpadają.Nie chcesz pokazać schematu instalacji bo to jest poza dyskusją, OK, ja już się domyślam jak ona wygląda i wpięcie tam elektrozaworów będzie skutkowało kolejnymi problemami.Jak nie wiesz jaki zastosować, to na razie wstaw ręczny zawór odcinający i przetestuj swoja koncepcje manualnie i organoleptycznie, a potem wróć tutaj po radę, ze schematem obecnej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 02.12.2018 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) rozwiązanie z ręcznym odcinaniem przetestowane w poprzednim sezonie grzewczym oraz w tym kilka dni też testowałem i sprawdziło się w 100% ( na każdej lini mam zawór kulowy ) poniżej schemat. Dodatkowo sterowanie pieca jest z 2 sterownikiów tech wifi8s. Jeden sterownik jest na piętro drugi na parter - jeśli zadziała sterownik z piętra uruchamia się tylko piec z pompą wbudowaną w piecu, jeśli uruchamia się sterownik z parteru uruchamia się piec z pompą wbudowaną + pompa zewnętrzna do podłogówki. ATTACH=CONFIG]422695[/ATTACH] Edytowane 3 Grudnia 2018 przez krzych22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 03.12.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Wygląda to dokładnie tak jak się spodziewałem. Problem polega na tym, że nie masz rozdzielonych obiegów (sprzęgło) i jeden obieg zakłóca drugi. Kiedy pracuje tylko pompa w kotle, część wody idzie również w podłogówkę (bez zmieszania, bo pompa podłogówki nie działa). Kiedy uruchamia się dodatkowo pompa podłogówki, to więcej wody idzie w podłogówkę i jest wtedy mieszana, ale w kaloryfery nadal musi część iść, bo pompa w kotle pracuje. Rozumiem też, że ten zawór mieszający to zwykły termostatyczny, bez sterowania pogodowego tylko na pokojowym on/off.To powinno być zmontowane wg schematu, jaki wyżej zamieścił kol. Kondensat. Brakuje sprzęgła tuż za kotłem i dodatkowej pompy na obieg grzejnikowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 04.12.2018 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki za wsparcie Tak zawór mieszający do podłogówki to zwykły termostatyczny z sondą podłączony pod zawór trójdrożny. Nie chce instalować sprzęgła bo nie rozumiem jak ono podzieli mi obieg na kaloryfery / podłogówkę - chce to dlatego rozwiązać przy użyciu elektrozaworów. Po co dodatkowa pompa na obieg kaloryferów jeśli już pompa jest wbudowana w piec ? instalacja ma 14 lat i piec tez nie jest jakiś super nowoczesny z modulacją. Mam rozumieć, że przy zastosowaniu sprzęgła + dodatkowej pompy do kaloryferów to sprzęgło będzie rozdzielać przepływ ? nie będzie wtedy ciepło uciekać do drugiego obiegu ? Tylko jaki jest tego sens skoro koszt sprzęgła to ok 500 zł + pompa ok 400 zł + przeróbka instalacji. W przypadku elektrozaworów to tylko koszt elektrozaworu ok 200 zł ( a są różne i jaki najlepiej wybrać ? ) i brak wymaganych przeróbek. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez krzych22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych22 12.12.2018 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Panowie jesteście w stanie polecić elektrozawór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts