Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia projekt czy funkcjonalna?

Claudynka

Recommended Posts

W twoim układzie pracując nad zlewem można przypadkiem oparzyć się łokciem o garnki na płycie, bo obydwa urządzenia są w narożniku.

Układ, jaki powyżej wkleiłam jest dla szafek 60x120 z systemami typu magic corner.

http://img.drewno.pl/i/8431_1.jpg

Są szafki z półkami typu nerka 90x60

9JZ9VfI8uo4UrSLMowMroJmp9JNc-1-NQDp3YC22r9iXCALsii2gdEKsfnQEKMnzJvxDM7UwOswZGHgd2paHc6-c3KvuJTQxwDMPexE4dOx3r-Brb-Ghd6gGTkBkv3EO

Ale jak chcesz mieć zwykłe szafki narożne, to mają wymiar 90x90 i wówczas układ kuchni też się zmienia.

Stąd było moje pytanie o te szafki narożne - jakie planujesz.

Bo mogą być też takie:

http://fotobudowa.pl/wp-content/uploads/2013/01/1359144387c1ae3.jpg

Edytowane przez Elfir

ah juz wiem o co chodzi,

Elfir Ty naprawdę sie pomocnie udzielasz na tym forum :) Tak sie zastanawiam czy ten MagicCorner narożny jest funkcyjny tzn czy tam wejdzie coś czy tylko parę rzeczy. U mnie teraz w szafke narożną to wchodzi tyle gratów i produktów spoż. że ho ho.

w takim ot prostym systemie:

http://www.ragormeble.pl/files/385dn.jpg

obawiam sie tylko że może mi sie nie zmieścić zmywarka 60cm pod oknem przy takim otwieraniu, a zmyw. 45cm podobno jest mało użyteczna.

zmywarka 45 jest dla dwóch osób. Jak masz większą rodzinę to raczej będzie za mała, chyba, że garnki planujesz myc w zlewie.

Zaletą tych wysuwanych systemów jest łatwy dostęp do zawartości szafki, chociaż pojemność mają mniejszą. Bo w tej tradycyjnej musisz kleknąć i pochylić się, by wyciągnąć coś z tyłu dolnej półki, na dodatek wyciągając wszystko co stoi przed.

Przemyśl też spiżarnię - czy jest ustawna? Gdzie umieścisz półki?

Czy nie lepiej powiększyć kuchnię? Na dodatek w wiatrołapie masz za mało miejsca by wstawić zwykłą szafę o głębokości 60 cm (bo masz wnękę tylko 45 cm) .

Dom jest bez wentylacji mechanicznej?

Edytowane przez Elfir

wiatrołap powiększyliśmy kosztem spiżarni aby była tam szafa 60cm. Półki w niej na jednej ścianie. Spiżarnia była w projekcie i tak została ale od początku wariant istniał aby jej nie było na poczet kuchni, więc zostały uwzględnione odpływy kanaliz. i wentylacja pod okap. Zastanawiam sie tylko co lepsze czy kuchnia większa o ok 1,5m czy taka jak jest + spiżarnia.

Wentylacja grawit ale z wentylatorami na czujnik wilgotności.

Między spiżarnią a kuchnią jest komin, który blokuje nieco możliwość powiększania kuchni

nie mam komina murowanego. Opary w zamiarze mają lecieć do kominków dachówkowych. Dlatego też mogę całkowicie tą sciane usunąć, tylko czy to będzie na + ?

P.S.

Kurcze ale Ty szybko rysujesz...

A tak na marginesie jaki kolor okien do wewnątrz najlepiej? Od zewnątrz orzech a od wewnątrz zastanawiam się na białym orzechem albo wichesterem.

Edytowane przez Claudynka