Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chcę wykonać wentylację grawitacyjną 3 pomieszczeń (każda oddzielnym kanałem).

Wentylacja będzie przechodziła z pomieszczeń ogrzewanych przez poddasze nieogrzewane, jedna do komina wentylacyjnego druga bezpośrednio do dachu zakończona daszkiem.

Rury które zastosuje oczywiście zostaną ocieplone.

Moje pytanie jest takie:

Czy mogę w tym przypadku zastosować rurę spiroflex? ocieploną 25mm / ewentualnie nieocieploną i docieplić 50mm.

Przewód z jednego pomieszczenia będzie miał ~0.5m dostęp dość trudny trzeba wykonać 2 niewygodne zgięcia które ciężko było by wykonać rura spiro ocynk.

Drugi przewód będzie przechodził przez poddasze nad dach i długość to w moim przypadku wysokość strychu ~2.5m. Oczywiście rura zostanie docieplona 5mm

Czy takie zastosowanie może zostać wykonane? Nie są to długie odcinki, a wykonanie ich z rur ocynkowanych spiro może być trudne do wykonania.

Czy przepływ powietrza w rurach spiro np 125 bądź 150 będzie wystarczający.

Oczywiście pragnę dodać że będą to tylko i wyłącznie kanały do wentylacji grawitacyjnej z całkowitym brakiem dostępu do kominów spalinowych.

Nie, chodzi oto że komin(kanał) wentylacyjny jest zrobiony natomiast te 0.5m to odległość która muszę dorobić aby połączyć pokój do kanału wentylacyjnego. Najważniejsze pytanie moje dotyczy tego czy mogę je wykonać z rur spiroflex (aluminiowe), które zostaną ocieplone czy jedyną opcją jest wykonanie ich z rur spiro (ocynk) jednak bardzo ciężko będzie mi nimi to wykonać.

I czy rurą także spiroflex ocieploną (aluminiową) mogę wykonać wyprowadzenie z drugiego pokoju do daszku które jest wyprowadzone nad dach.

Po co rury zostaną ocieplone? Gdyż poddasze jest nieocieplone a przy nieocieplonych rurach spiroflex nie wytworzą się skropliny? a w prosty sposób tłumacząc czy nie będzie ciekła tamtędy woda gdy w zimie w pomieszczeniach ogrzewanych, przy nieogrzewanym poddaszu różnica temperatur nie spowoduje skraplania się? taki test przeprowadziłem w ubiegłym roku (na rurze PCV która tylko do testu wyprowadziłem na poddasze i 50cm nie ociepliłem to kapała woda w zimie). Czy ktoś już stosował zwykłe aluminiowe spiroflexy do wentylacji?