Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program Czyste Powietrze - Co warto wiedzieć ?

Recommended Posts

Tak wsłuchując się w tę dyskusję to najlepiej było by dotować tylko tych co mają kupę szmalu i budują nowe zameczki bo zabrakło na PC wysokiej klasy oraz na panele foto najwyższej klasy , biedota nie powinna dostać nic tak to odczytuje , ja bym program napisał w trzy minuty , każda gmina ma szukać najbardziej śmierdzące kominy i tylko tym wymieniać nawet za friko ,

Tylko ci najbogatsi płacą podatki, vat od kupionych dóbr i dają zarobić innym.

• Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Polsce człowiek który ma trochę pieniędzy a nie daj Boże firmę i zatrudnia ludzi to prywaciarz, wichłacz, złodziej, wyzyskiwacz itp. itd. Na pewno nakradł... Tym się nie należą dotacje bo dość się nachapali na krzywdzie innych :D :D

Mylisz bogatych z dużo wydającymi konsumentami.

Bogaty nie musi kupować więcej, niż biedny. Jak będzie kupował więcej, to zbiednieje.

Chyba, że masz na myśli nie bogatych (czyli posiadających duży majątek - mogą nic nie robić) a o dużych dochodach.

A co do przedsiębiorców, to często dochodu mają niewiele (albo i stratę). A i VAT od większości zakupów odliczają. Przynajmniej ci zatrudniający dobrego doradcę podatkowego i/lub rozgarniętą księgową. I mają takie pole manewru (w przeciwieństwie do osób na umowę o pracę) że bez większego problemu mogą sobie zorganizować rok, żeby mieć dotację maksymalną.

Brak słów.

Solidnie po kieszeni dostaną najzamożniejsi.

Przyciąć najbogatszym...

instrument do walki ze smogiem zamiast pomagać przede wszystkim najuboższym, okazał się pomocny głównie dla najbogatszych.

Tak jak pisałem w tym programie chodzi o likwidację szarej strefy a nie o poprawę jakości powietrza.

Przy dotacji dla najbogatszych w wysokości 15% dużą wątpliwością jest sens brania FV od firmy i rozliczania tych wszystkich papierów. Łącząc dotację i ulgę podatkową może to da 32% i dwa razy więcej dokumentów i obowiązków.

Edytowane przez Mendium

Kolejni, którzy załapią się na widełki 85 528 zł - 125 528 zł, będą mogli liczyć na maksymalnie 15 proc. Powyżej tych zarobków o dotacjach nie ma już mowy. Chętni będą mogli wtedy skorzystać tylko z preferencyjnej pożyczki i ulgi termomodernizacyjnej.

No i tyle w temacie "dotacji".

W mojej Gmynie jest taki oto program https://www.nadarzyn.pl/537,styczen?tresc=8846.

Mam pytanie czy to jest to samo czy w przedmiotowym wątku? Moje pytanie wynika z tego , że ten program był już od 2 lat natomiast w publikatorach mówi sie o programie czyste powietrze jako nowym wynalazku co najmniej na miarę prochu strzelniczego :cool:. Sam korzystałem w 2017 i mam PC CUW w ramach tego programu bez żadnych kredytów. Jedyne przekłamaniem to fakt że dofinansowanie dotyczy 80% kosztów netto i trzeba dopłacić 20% kosztów inwestycji +8% Vat czyli razem 28%

Edytowane przez gawel

Mam pytanie czy to jest to samo czy w przedmiotowym wątku? Moje pytanie wynika z tego , że ten program był już od 2 lat

Nie, jest to program gminny. Pewnie dostali dotację z EU od urząd marszałkowskiego i teraz rozdysponowują.

że ten program był już od 2 lat

Zdziwiłbym się gdyby to szybciej realizowali. Takie są realia. Ogłoszenie naboru, nabór, odwołania, decyzje, czas na nabór wniosków od ludzi, podpisanie umowy.

Ja w ubiegłym roku wyrwałem PC do CWU za 2400PLN. W sumie to sam zbiornik 300l kosztuje coś koło 3000PLN. A że domek w budowie to nada się w sam raz.

No i tyle w temacie "dotacji".

No z założenia program ma wspierać ubogich energetycznie i finansowo. To dla takich osób pomoc jest najbardziej potrzebna, więc tak ułożono program.

Powietrze w naszym kraju jest tragiczne, a to pierwszy taki społeczny program, które oferuje pieniądze na inwestycje proekologiczne we wszystkich województwach na takich samych zasadach. Program ma wiele niedociągnieć, zapewne będzie zmieniany, ale jest i można będzie z niego skorzystać. Jeśli komuś warunki dofinansowania nie pasują, to zawsze może takie inwestycje sfinansować z własnej kieszeni, bo prędzej, czy później, wymagania dot. ogrzewania się zaostrzą i takie inwestycje staną się koniecznością.

Z racji tego, że jest to bubel stała się rzecz wysoce szkodliwa.

Jeśli zwrócimy się do burmistrza, wójta czy starosty o dofinansowanie na wymianę kotła typu śmieciuch na z jakiejkolwiek półki eko, usłyszymy, że działa ogromny na skalę kraju program Czyste Powietrze i zostaniemy odprawieni z kwitkiem, co w wielu przypadkach będzie skutkowało pozostawieniu niezmienionego stanu rzeczy.

Zatem ogólnonarodowy bubel jest równocześnie strzałem w kolano dla lokalnych włodarzy, gdyż ci skierują nas na zatopiony okręt i problem smogu pozostanie.

Jak informuje Ministerstwo Finansów aby skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej dom musi już być oddany w użytkowanie. Oznacza to, iż nie można odliczyć sobie od dochodu wydatków poniesionych na budowę domów czyli np. ocieplam sobie dom w budowie w styczniu oddaję go do użytkowania w maju i lecę do US żeby odliczyć wydatki. Warto uważać na tą kwestię, gdyż przyjdzie nam wtedy oddać odliczone pieniądze wraz z odsetkami.

Jak zgłaszałem do US darowizne to właśnie musiałem doniesc faktury na moje dane + pozwolenie na budowę na moje dane. Oczywiście data faktury musiałabyc po dacie darowizny. Jest taki artykuł że jak przeznaczamy pieniądze z darowizny na budowę to od jakiejś tam kwoty nie płacimy podatku.

Tutaj MF i US będą pewnie pilnowały tego żeby nie brać faktur na inne osoby. Czyli tak jak piszesz oprócz samej faktury będą wymagać dokumentów że jesteśmy właścicielami domu oddanego do użytku. Nie zdziwię się też jak do niektórych domów nawet wybiorą się żeby sprawdzić czy to co fakturze rzeczywiście tam się znajduje.

• 4 weeks później...
Czy kwoty we wniosku trzeba dokładne wpisać czy mogą być orientacyjne. Nie robiłem jeszcze wyceny pompy ciepła i dokładnie jej nie znam. Czy lepiej zrobić wycenę i dopiero złożyć wniosek o dofinansowanie?

Witaj, powinno się rozeznać ceny poszczególnych instalacji. Najlepiej mieć około trzech wycen, by rzetelnie ocenić wartość inwestycji. Jak potrzebujesz wyceny na pompę ciepła to polecam zapytać o wycenę na komponentach marki Viessmann - tutaj formularz do wyceny

Pozdrawiam! W razie wątpliwości - służę pomocą.