Mateusz69 19.09.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać i podziękować. Dzięki Waszym wpisom ktoś taki jak ja może się lepiej przygotować do budowy domu a DB samorobów dają wiarę, że można wiele rzeczy wykonać samemu.Dziś chciałbym poddać w dyskusje mój pomysł na budowę.Posiadam działkę 40m szeroką/20m długą na której chciałbym wybudować ,,dom za 150tys'' (nazwa projektu). Jest to parterówka 106m2Z architektem adaptującym chcę uzgodnić następujące kwestie: płyta fundamentowa 20cm eps/xps?? ściany zew. BK+20cm styro/wełna?? ściany wew. silikat, sufit podwieszony do wiązarów prefabrykowanych GK+40cm wełny +OSB, deskowanie + ceramika na dach. WM+GWC. Sen z powiek spędza mi wybór ogrzewania. Rozważam między kablami grzejnymi zatopionymi w płycie plus kominek z DGP czy wodna podłogówka napędzana grzałkami w buforze plus kominek z płaszczem (obie opcje w taryfie G12) Pierwsza opcja bardziej do mnie przemawia ze względu na prostotę i koszt instalacji. Wydaje mi się też, że taki kominek w przypadku przerw w dostawie prądu zapewniłby komfort (DGP grawitacyjne lub przy użyciu agregatu). Pytanie tylko czy rachunki za prąd będą do zaakceptowania. Czy bez OZE, które na pewno będę zlecał gdy juz kupie projekt, można oszacować w przybliżeniu jakie to są wartości? Natomiast za instalacją C.O. wodną przemawia fakt, że nie zamykam przed sobą innych możliwości źródła ciepła, być może kiedyś będzie mnie stać na pompe ciepła lub pojawi się możliwość przyłącza gazu. Jednak z drugiej strony czytałem, że kominek z płaszczem i podłogówka wymagają skomplikowanej instalacji, która potrafi zawodzić.Mam nadzieję, że ktoś z szanownego grona forumowiczów pochyli się nad moim przypadkiem i podpowie to i owo.O czym powinienem wiedzieć przed rozmową z architektem? Czy badanie gruntu będzie miarodajne latem (susza) czy lepiej poczekać z tym do jesieni?Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 ten projekt jest beznadziejny funkcjonalnie. Już kilka osób prosiło o pomoc, co z tym koszmarkiem zrobić.Jak już masz architekta, to niech zaplanuje wnętrze na nowo.Moim zdaniem "dom za 150 tyś" jest tylko hasłem reklamowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz69 20.09.2018 02:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Wnętrze to nie problem, brak ścian działowych pozwala je zaprojektować dowolnie co uczyniłem i dla mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 20.09.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A ja tam uważam, że ten projekt jest fajny, zwłaszcza dla samorobów. Wnętrze do samodzielnej konfiguracji przez brak ścian działowych. Co do ogrzewania. Wiadomo, że każdy chwali swój wybór. Powiem Ci dlaczego wybrałem wodną podlogówke i bufor z grzałkami oraz taryfa g12. Bo sie boje, ze mimo wszystko może być drogo. Wtedy jest alternatywa podpiąć podłogówkę pod kominek z płaszczem albo pompe ciepła. Te są teraz koszmarnie drogie choć powinny kosztować kilkukrotnie mniej. Taka pompa ciepła powietrze woda praktycznie niczym nie różni się konstrukcja od kilmatyzatora split (w zasadzie to tylko wymiennikiem) a różnica w cenie to przepaść. Jak zrobisz maty grzejne to nie masz wyboru i musisz grzać prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz69 20.09.2018 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dzieki za wpis. Muszę przyznać, że nie czytałem Twojego DB, wieczorem postaram sie nadrobić.Doskonale rozumiem Twój argument ale czy orientujesz się może jak w praktyce wygląda podłączenie kominka z niskotemperaturową podłogówką? Czy nie steruje tym jakiś skomplikowany system, który w przypadku awarii może narobić szkód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 20.09.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 ten projekt jest beznadziejny funkcjonalnie. Już kilka osób prosiło o pomoc, co z tym koszmarkiem zrobić. Chodzi o ten projekt? http://www.domza150tysiecy.pl/rozplanowanie Co w nim jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 (edytowane) Wielka strata przestrzeni na ogromny korytarz (korytarz wielkości pokoi). Przejście przez strefę nocną by dostać się do salonu.Trzeba obejść cały dom by dostać się z zakupami do kuchni. Domów bez ścian nośnych wewnątrz w ofertach biur projektowych jest kilka, tylko nikt nie oszukuje, ze można go wybudować za 150 tyś. Także dla architekta taki projekt indywidualny to żaden problem.Znam ten kanał youtube i autor zaniża ceny zakupu (promocja producenta) Edytowane 20 Września 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 20.09.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Kominek z płaszczem to zło. Niew chcę go. Na razie zamontuję zwykły i zmienię na płaszcz jeśli pójdę z torbami na prąd. Bedzie rdzewiał i pokrywał się sadzą. Płaszcz wodny wychładza bardzo kominek przez co potrafi się tworzyc kondensat ze spalin. A ten przy spalaniu drewna jest żrący i trawi nam urządzenie. Samo sterowanie podłogówki to już nie problem. Grupa mieszająca z pompą i zaworem termostatycnzym zadba żeby podłogówka była zasilana niską temperaturą. I tak ten element instalacji trzeba mieć grzejac bufor grzałką w nocnej taryfie. Bo trzeba grzać mocno żeby dużo ciepła zgromadzić więc potem podmieszanie i tak konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz69 20.09.2018 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Rozumiem. A jak wygląda kwestia C. W. U w takim układzie z buforem. Konieczne jest osobne urządzenie czy istnieje możliwość podgrzania tylko części bufora, bo przecież latem nie będę grzał 800l żeby wziąć prysznic prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz69 20.09.2018 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Wielka strata przestrzeni na ogromny korytarz (korytarz wielkości pokoi). Przejście przez strefę nocną by dostać się do salonu. Trzeba obejść cały dom by dostać się z zakupami do kuchni. Domów bez ścian nośnych wewnątrz w ofertach biur projektowych jest kilka, tylko nikt nie oszukuje, ze można go wybudować za 150 tyś. Także dla architekta taki projekt indywidualny to żaden problem. Znam ten kanał youtube i autor zaniża ceny zakupu (promocja producenta) Jak dla mnie układ pomieszczeń jest całkiem spoko. W pokojach zmieści się wszystko co trzeba, nie wyobrażam sobie by korytarz mógłby być mniejszy, sprawiałoby to wrażenie ciasnoty a pozatym można go ładnie zaaranżować. Noszenie zakupów może sprawiać problem gdy mieszkasz w bloku na 4 pietrze bez windy a nie w parterowym domku. I wcale nie trzeba przechodzic przez strefe nocną, ta znajduje sie po prawej a dzienna po lewej żaden problem dla małej rodziny. Kanał na YT też znam. Znam też forum na którym ludzie którzy wybudowali ten dom udostępniają szczegółowe kosztorysy i są one całkiem przyzwoite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Tobie się podoba, ok. W końcu nie ja będę za coś złego płacić tylko ty. Za pusty przebieg m2 ogromnych korytarzy, które można byłoby przy innym rozstawieniu ścian przeznaczyć na szafy, pokoje, pom. gospodarcze, itp. Jeśli dla ciebie jedynym argumentem za jest porównanie do mieszkania w bloku a nie do dobrego projektu domu parterowego, to nie mamy wspólnej płaszczyzny porozumienia. Temat był wałkowany już na forum, starczy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz69 20.09.2018 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dzięki za Twoją opinie ale chyba nie czytasz ze zrozumieniem. Wyżej napisałem, że w związku z brakiem ścian nośnych wnetrze można zaprojektować dowolnie co uczynię, niemniej jednak nie będzie się wiele rożniło od orginału. Zerknąłem do Twojego wątku i twierdzę, że inaczej definiujemy jak to nazwałaś,, koszmarek". Mój dziadek wybudował podobny dom do Twojego w latach 60. Chwali sobie... Szczególnie te pokoje na piętrze do ktorych zagląda raz w roku by zobaczyc czy jeszcze tam są. Mimo to gratuluje Ci ukonczenia budowy. Pokój! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.09.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Tobie się podoba, ok. W końcu nie ja będę za coś złego płacić tylko ty. Za pusty przebieg m2 ogromnych korytarzy, które można byłoby przy innym rozstawieniu ścian przeznaczyć na szafy, pokoje, pom. gospodarcze, itp. Jeśli dla ciebie jedynym argumentem za jest porównanie do mieszkania w bloku a nie do dobrego projektu domu parterowego, to nie mamy wspólnej płaszczyzny porozumienia. Dokładnie, po to buduje się dom dla siebie by był maksymalnie wygodny (na tyle na ile pozwalają WZ i fundusze). Jeśli nastawiamy się by był tylko minimalnie lepszy niż mieszkanie w bloku to pytanie po co w ogóle podejmować taki wysiłek? By oddać też sprawiedliwość, autor "domu za 150 tys." pisał na stronie jak i wielokrotnie powtarzał na youtube, że te 150 tys. to wyłącznie materiał i to wg wycen z 2016 r., z czasów gdy startował ten projekt. Na początku tego roku informował, że materiał to min. 170 tys (teraz pewnie jeszcze więcej). Na stronie jest kosztorys i wyliczenia materiałów, więc można zaktualizować z obecnymi cenami w hurtowniach. Nie wiem jak to wygląda teraz, bo tym projektem intersowałem się w zeszłym roku. Szybko doszedłem do wniosku, że nie spełnia moich preferencji, to dalej nie wnikałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz69 20.09.2018 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dokładnie, po to buduje się dom dla siebie by był maksymalnie wygodny (na tyle na ile pozwalają WZ i fundusze). Zgadzam się! Taki właśnie będzie. Co do kwoty oczywiście zdaję sobie sprawę, że 150tys. nie starczy tym bardziej przy dzisiejszych cenach materiałów. Ale nie możemy wymagać od autora projektu by co pół roku zmieniał jego nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mateusz - przeprojektowałeś wnętrza, więc jednak ci nie odpowiadały. Tym samym zastosowałeś się do tego, o czym pisałam na początku. Ja nie opiniuję kształtu budynku (bo tu duży wpływ mają rzeczywiście preferencje estetyczne inwestora oraz ograniczenia MPZP) Chodzi o funkcjonalność wnętrza. To nie ma nic wspólnego ze stylem budynku. I założę się, że wnętrza domu twojego dziadka były drastycznie inaczej rozplanowane niż moje. Na pewno nie miał otwartej przestrzeni na parterze tylko poszatkowaną małymi klitkami, bo tak się kiedyś budowało. Natomiast wygląd jest rzeczywiście nawiązaniem do stylu kostki PRLowskiej z lat 70-tych, bo dokładnie takie jest sąsiedztwo mojej działki a dom miał się wpisywać w zabudowę istniejącą. Dworek wyglądałby kuriozalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts