iwan89 20.09.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Czesc, zlecilem architektowi wykonanie projektu architektoniczno-budowlanego. Mam niestety watpliwosci co do jakosci wykonywanej dokumentacji. Komu najlepiej zlecic sprawdzenie dokumentacji przed zaplata? Kto sie tym zajmuje? Oraz czy przy wniosku o pnb projekt jest sprawdzany przez inspektora budowlanego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.09.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A nie możesz zawrzeć w umowie warunku, że całość wynagrodzenia architekt adaptujący otrzyma po zatwierdzeniu projektu przez Starostwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 20.09.2018 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Już za późno, umowa podpisana. Teraz muszę go sprawdzić i wówczas mogę mu dać termin na naprawę błędów bo tak mam w umowie. Moze kierownik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.09.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Moze kierownik budowy? Dobry pomysł. Wykonawca SSO też może sporo podpowiedzieć, jak kumaty. Ale wszystko sam weryfikuj, bo w budowlance mało kto ma pojęcie o nowoczesnym budowaniu a jak trafisz na kogos, kto jeszcze myśli o energooszczędnosci i ma o tym pojęcie, to jakbyś trafił szóstkę w lotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.09.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Czesc, zlecilem architektowi wykonanie projektu architektoniczno-budowlanego. Mam niestety watpliwosci co do jakosci wykonywanej dokumentacji. Komu najlepiej zlecic sprawdzenie dokumentacji przed zaplata? Kto sie tym zajmuje? Oraz czy przy wniosku o pnb projekt jest sprawdzany przez inspektora budowlanego? Na czym polegają te wątpliwości? Dokumentacją projektowa nie jest sprawdzana przez inspektora budowlanego. Jest sprawdzana przez urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 23.09.2018 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Na czym polegają te wątpliwości? Dokumentacją projektowa nie jest sprawdzana przez inspektora budowlanego. Jest sprawdzana przez urząd. Wątpliwości są bo architektowi od początku muszę wszystko mówić, generalnie prawie o nic sam nie pyta, tylko idzie totalnie po najcieńszej linii oporu. Odbębnić i mieć z głowy a znajdowałem dużo nieprzemyślanych błędów. Stąd wątpliwości co do jakości dokumentacji, bo na wcześniejszych etapach realizacji, wszystko było robione niestarannie a dodatkowo ma dużo innych zleceń i wiem, że część rzeczy dla mnie zlecał zewnętrznie pewnie stażystom. Oczywiście architekt zarzeka się, że etap koncepcyjny i błędy tam nie będą miały przełożenia na projekt budowlany, ale o ile w koncepcji wyłapię błędy, tak w budowlanym potrzebuję speca. Edytowane 23 Września 2018 przez iwan89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.09.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Na etapie koncepcji mogą być drobne rozbieżności.PB załatwia pozwolenie na budowę. Najważniejszy jest projekt wykonawczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts