Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komu zlecić sprawdzenie dokumentacji do pnb

iwan89

Recommended Posts

Czesc, zlecilem architektowi wykonanie projektu architektoniczno-budowlanego. Mam niestety watpliwosci co do jakosci wykonywanej dokumentacji. Komu najlepiej zlecic sprawdzenie dokumentacji przed zaplata? Kto sie tym zajmuje? Oraz czy przy wniosku o pnb projekt jest sprawdzany przez inspektora budowlanego?

Pozdrawiam

Moze kierownik budowy?

Dobry pomysł. Wykonawca SSO też może sporo podpowiedzieć, jak kumaty. Ale wszystko sam weryfikuj, bo w budowlance mało kto ma pojęcie o nowoczesnym budowaniu a jak trafisz na kogos, kto jeszcze myśli o energooszczędnosci i ma o tym pojęcie, to jakbyś trafił szóstkę w lotka.

Czesc, zlecilem architektowi wykonanie projektu architektoniczno-budowlanego. Mam niestety watpliwosci co do jakosci wykonywanej dokumentacji. Komu najlepiej zlecic sprawdzenie dokumentacji przed zaplata? Kto sie tym zajmuje? Oraz czy przy wniosku o pnb projekt jest sprawdzany przez inspektora budowlanego?

Na czym polegają te wątpliwości?

Dokumentacją projektowa nie jest sprawdzana przez inspektora budowlanego.

Jest sprawdzana przez urząd.

Na czym polegają te wątpliwości?

Dokumentacją projektowa nie jest sprawdzana przez inspektora budowlanego.

Jest sprawdzana przez urząd.

Wątpliwości są bo architektowi od początku muszę wszystko mówić, generalnie prawie o nic sam nie pyta, tylko idzie totalnie po najcieńszej linii oporu. Odbębnić i mieć z głowy a znajdowałem dużo nieprzemyślanych błędów. Stąd wątpliwości co do jakości dokumentacji, bo na wcześniejszych etapach realizacji, wszystko było robione niestarannie a dodatkowo ma dużo innych zleceń i wiem, że część rzeczy dla mnie zlecał zewnętrznie pewnie stażystom. Oczywiście architekt zarzeka się, że etap koncepcyjny i błędy tam nie będą miały przełożenia na projekt budowlany, ale o ile w koncepcji wyłapię błędy, tak w budowlanym potrzebuję speca.

Edytowane przez iwan89