Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o radę - bardzo przybliżona wycena - aby określić na co mnie stać

aston84

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyboru działki budowlanej do zakupu.

Na terenie jaki mnie interesuje są 2 rodzaje działek:

-mały ale kształtne (dość szerokie)

-większe ale wąskie

Teraz się zastanawiam czy by mnie było stać na taki dom który by spełnił moje wymagania i byłby na tej węższej działce

Ogólnie moje założenia na dziś do budowy to:

1. Na parterze garaż na 2 samochody szeroki na 700cm i długi na 625cm

2. Na parterze duży salon na południe (działki bardziej kwadratowe mają południe po prawej, a wąskie południe na dole)

3. Mała łazienka + kotłownia na parterze

Teraz konstrukcyjnie:

4. Płyta fundamentowa

5. Ściany (wewnętrzne i zewnętrzne w silikatów 24cm lub 25cm) - zależy mi aby było cicho

6. Ocieplenie minimum 20cm styropianu

7. Stropy monolityczne 20cm nad parterem i piętrem

8. Dach 2 spadowy (północ - południe planuje później założyć panele foto wulkaniczne- czytaj gdy będzie dofinansowanie w moim mieście)

9. Ogrzewanie podłogowe + pompa ciepła pewnie powietrze - woda

W tej chwili mam te 2 projekty (bardzo wstępne, bez oceny architekta), jeden na 158m2 drugi na 196m2

Mam pewne pojęcie ile by to mogło kosztować, ale prosiłbym WAS o przybliżone wyceny WASZYM zdaniem, abym mógł ocenić, czy ten drugi wiekszy projekt przekracza moje możliwości, wtedy bym się skupił na tych mniejszych działkach i odpuścił wąskie

https://drive.google.com/open?id=1-UGFYZvo9AYTDFl35RjDf_XpgZD0TEhT

https://drive.google.com/open?id=1vPGyO6WV92zkyQL1bsAT_eE2gE2o1lMR

Oczywiście każdą konstruktywną uwagę do każdego etapu mojego rozumowania przyjmę z zadowoleniem i każdą rozważę

nie ma co cudować, licz 3 tyś/m2 pow. CAŁKOWITEJ

BTW. rzut długi i wąski jest nieciekawy, tworzą ci się długie, skomplikowane korytarze.

poza tym pomyśl, że duża działkę trzeba będzie zagospodarować. To też nie są małe pieniądze.

nie ma co cudować, licz 3 tyś/m2 pow. CAŁKOWITEJ.

Dziękuję za radę

Szczerze to liczyłem niższą cenę. (i muszę, że się uda zejść z niej, ale wolę sobie założyć wyższe ceny)

Przy takiej to ten projekt z wąską działką całkiem mi odpada, skoro miałby być o 230k zł droższy (nie liczę teraz nawet strychu)

Wyceny po 2-2,5 tyś/m2 to były w 2016 roku, przed gwałtownym wzrostem cen robocizny.

Na twoim miejscu zrobiłabym garaż dostawiany a nie w bryle, przez co, gdyby zabrakło kasy masz dom skończony a budowę garażu możesz sobie odłożyć.

Żeby nie skończyć, jak autor tego wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349900-Przeszacowany-dom-jakie-wyjscie z wielkim garażem i domem, ale w stanie surowym.

Bardzo dziękuję za link do tamtego tematu

Ogólnie to moja siostra teraz kończy budowę i mam wgląd w ceny, ogólnie we wszystko - jednak siostra ma skomplikowany projekt ... dlatego ja chcę same prostokąty.

Mam plan awaryjny:

1. na pewno starczy mi na postawienie ścian, stropów, dachu, ogrzewanie i ocieplenie

2. Jestem przekonany, że starczy mi na wykończenie parteru

Teraz pojawia się ryzyko:

3. W razie problemów finansowych wykończenie piętra zrobię z opóźnieniem

4. Całe prace związane z tarasem i otoczeniem domu zostawiam sobie na wtedy gdy skończę piętro

Wracając do tematu, to założyłem go właśnie aby nie przeszacować i nie zrobić za duży dom, ale też nie chcę podejść zbyt ostrożnie i zrezygnować z tego na czym mi zależy (czyli np garaż w bryle domu) - jednak gdybym dowiedział się, że nie stać mnie na to na czym mi zależy to bym wszystko od zera przemyślał.

Aston, nie spiesz się. Excel w dłoń i licz. Inaczej się nie da.

Tak jak Elfir pisze, 3 tysiące to założenie minimum patrząc na galop cen. Łatwiej raczej nie będzie, bo ruszają dopłaty do termomodernizacji, więc znowu popyt wzrośnie, a jak popyt wzrośnie to i ceny.

Robotników też raczej nie przybędzie.

Powodzenia.

A.

Pisząc 3k/1m2 macie na myśli powierzchnie podłóg czy zabudowy? Mówimy o stanie jakim? tzw deweloperskim czy po rozsądnym, przeciętnym wykończeniu?

pow. całkowita jest powierzchnią podłóg.

Nie wchodzą w to tarasy, podesty itp.

Stan deweloperski - czyli jedynie tynki, wylewki i instalacje bez odbiorników.

U mnie aktualnie koszt budowy do SSZ, dla domu o powierzchni całkowitej 246 m2, wyniósł 230k PLN. Daje to 935 PLN za 1m2.

Do stanu developerskiego liczę dodatkowe 200k, za instalacje plus tynki i wylewki oraz elewację czyli ok. 1750 PLN za 1m2.

Buduję systemem gospodarczym i do tej pory wszystkie prace wykonywane były przez ekipy, bez wkładu pracy własnej.

U mnie aktualnie koszt budowy do SSZ, dla domu o powierzchni całkowitej 246 m2, wyniósł 230k PLN. Daje to 935 PLN za 1m2.

Do stanu developerskiego liczę dodatkowe 200k, za instalacje plus tynki i wylewki oraz elewację czyli ok. 1750 PLN za 1m2.

Buduję systemem gospodarczym i do tej pory wszystkie prace wykonywane były przez ekipy, bez wkładu pracy własnej.

jak systemem gospodarczym jak wszystkie prace były wykonywane przez ekipy ?

Tak jak napisałem, wszystkie prace wykonywane przez ekipy.

Murarze od fundamentów przez strop lany do ścian działowych.

Firma od dachów i jej ekipy cieśli i dekarzy.

Okna, rolety i bramy garażowe ekipa od okien. Został im jeszcze montaż drzwi zewnętrznych, ale to już ująłem w kosztach, które podałem.

Z mojej strony był tylko zakup materiałów dla murarzy, ale to teraz nie problem.

Gość Arturo72
jak systemem gospodarczym jak wszystkie prace były wykonywane przez ekipy ?

Dokładnie tak jak Elfir napisała,nie buduje Ci jedna firma czyt.drogo bo ona sama musi szukać podwykonawców, ale sam szukasz ekip do poszczególnych etapów,które z reguły są znacznie tansi(bez pośrednika) niż jedna firma od A do Z i jeszcze dodatkowo z jej materiału.

Dlatego system gospodarczy będzie zawsze tańszy niż zlecenie budowy pod klucz.

Gratuluję, nawet 5-6 lat temu zbudować za taką kwotę to był wyczyn i to dostępny dla tych, co budowali samodzielnie.