Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyboru działki budowlanej do zakupu.

Na terenie jaki mnie interesuje są 2 rodzaje działek:

-mały ale kształtne (dość szerokie)

-większe ale wąskie

Teraz się zastanawiam czy by mnie było stać na taki dom który by spełnił moje wymagania i byłby na tej węższej działce

Ogólnie moje założenia na dziś do budowy to:

1. Na parterze garaż na 2 samochody szeroki na 700cm i długi na 625cm

2. Na parterze duży salon na południe (działki bardziej kwadratowe mają południe po prawej, a wąskie południe na dole)

3. Mała łazienka + kotłownia na parterze

Teraz konstrukcyjnie:

4. Płyta fundamentowa

5. Ściany (wewnętrzne i zewnętrzne w silikatów 24cm lub 25cm) - zależy mi aby było cicho

6. Ocieplenie minimum 20cm styropianu

7. Stropy monolityczne 20cm nad parterem i piętrem

8. Dach 2 spadowy (północ - południe planuje później założyć panele foto wulkaniczne- czytaj gdy będzie dofinansowanie w moim mieście)

9. Ogrzewanie podłogowe + pompa ciepła pewnie powietrze - woda

W tej chwili mam te 2 projekty (bardzo wstępne, bez oceny architekta), jeden na 158m2 drugi na 196m2

Mam pewne pojęcie ile by to mogło kosztować, ale prosiłbym WAS o przybliżone wyceny WASZYM zdaniem, abym mógł ocenić, czy ten drugi wiekszy projekt przekracza moje możliwości, wtedy bym się skupił na tych mniejszych działkach i odpuścił wąskie

https://drive.google.com/open?id=1-UGFYZvo9AYTDFl35RjDf_XpgZD0TEhT

https://drive.google.com/open?id=1vPGyO6WV92zkyQL1bsAT_eE2gE2o1lMR

Oczywiście każdą konstruktywną uwagę do każdego etapu mojego rozumowania przyjmę z zadowoleniem i każdą rozważę

nie ma co cudować, licz 3 tyś/m2 pow. CAŁKOWITEJ

BTW. rzut długi i wąski jest nieciekawy, tworzą ci się długie, skomplikowane korytarze.

poza tym pomyśl, że duża działkę trzeba będzie zagospodarować. To też nie są małe pieniądze.

nie ma co cudować, licz 3 tyś/m2 pow. CAŁKOWITEJ.

Dziękuję za radę

Szczerze to liczyłem niższą cenę. (i muszę, że się uda zejść z niej, ale wolę sobie założyć wyższe ceny)

Przy takiej to ten projekt z wąską działką całkiem mi odpada, skoro miałby być o 230k zł droższy (nie liczę teraz nawet strychu)

Wyceny po 2-2,5 tyś/m2 to były w 2016 roku, przed gwałtownym wzrostem cen robocizny.

Na twoim miejscu zrobiłabym garaż dostawiany a nie w bryle, przez co, gdyby zabrakło kasy masz dom skończony a budowę garażu możesz sobie odłożyć.

Żeby nie skończyć, jak autor tego wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349900-Przeszacowany-dom-jakie-wyjscie z wielkim garażem i domem, ale w stanie surowym.

Bardzo dziękuję za link do tamtego tematu

Ogólnie to moja siostra teraz kończy budowę i mam wgląd w ceny, ogólnie we wszystko - jednak siostra ma skomplikowany projekt ... dlatego ja chcę same prostokąty.

Mam plan awaryjny:

1. na pewno starczy mi na postawienie ścian, stropów, dachu, ogrzewanie i ocieplenie

2. Jestem przekonany, że starczy mi na wykończenie parteru

Teraz pojawia się ryzyko:

3. W razie problemów finansowych wykończenie piętra zrobię z opóźnieniem

4. Całe prace związane z tarasem i otoczeniem domu zostawiam sobie na wtedy gdy skończę piętro

Wracając do tematu, to założyłem go właśnie aby nie przeszacować i nie zrobić za duży dom, ale też nie chcę podejść zbyt ostrożnie i zrezygnować z tego na czym mi zależy (czyli np garaż w bryle domu) - jednak gdybym dowiedział się, że nie stać mnie na to na czym mi zależy to bym wszystko od zera przemyślał.

Aston, nie spiesz się. Excel w dłoń i licz. Inaczej się nie da.

Tak jak Elfir pisze, 3 tysiące to założenie minimum patrząc na galop cen. Łatwiej raczej nie będzie, bo ruszają dopłaty do termomodernizacji, więc znowu popyt wzrośnie, a jak popyt wzrośnie to i ceny.

Robotników też raczej nie przybędzie.

Powodzenia.

A.

Pisząc 3k/1m2 macie na myśli powierzchnie podłóg czy zabudowy? Mówimy o stanie jakim? tzw deweloperskim czy po rozsądnym, przeciętnym wykończeniu?
Pisząc 3k/1m2 macie na myśli powierzchnie podłóg czy zabudowy? Mówimy o stanie jakim? tzw deweloperskim czy po rozsądnym, przeciętnym wykończeniu?

Bardzo biednym deweloperskim przy malutkim domku i baaardzo dużym wkładzie własnej pracy.

pow. całkowita jest powierzchnią podłóg.

Nie wchodzą w to tarasy, podesty itp.

Stan deweloperski - czyli jedynie tynki, wylewki i instalacje bez odbiorników.

U mnie aktualnie koszt budowy do SSZ, dla domu o powierzchni całkowitej 246 m2, wyniósł 230k PLN. Daje to 935 PLN za 1m2.

Do stanu developerskiego liczę dodatkowe 200k, za instalacje plus tynki i wylewki oraz elewację czyli ok. 1750 PLN za 1m2.

Buduję systemem gospodarczym i do tej pory wszystkie prace wykonywane były przez ekipy, bez wkładu pracy własnej.

a będzie drożej idzie program czyste powietrze to firmy juz zacierają ręcę żeby podnieść ceny styropianów, PC, ogólnie mat. izolacyjnych :)
U mnie aktualnie koszt budowy do SSZ, dla domu o powierzchni całkowitej 246 m2, wyniósł 230k PLN. Daje to 935 PLN za 1m2.

Do stanu developerskiego liczę dodatkowe 200k, za instalacje plus tynki i wylewki oraz elewację czyli ok. 1750 PLN za 1m2.

Buduję systemem gospodarczym i do tej pory wszystkie prace wykonywane były przez ekipy, bez wkładu pracy własnej.

jak systemem gospodarczym jak wszystkie prace były wykonywane przez ekipy ?

Tak jak napisałem, wszystkie prace wykonywane przez ekipy.

Murarze od fundamentów przez strop lany do ścian działowych.

Firma od dachów i jej ekipy cieśli i dekarzy.

Okna, rolety i bramy garażowe ekipa od okien. Został im jeszcze montaż drzwi zewnętrznych, ale to już ująłem w kosztach, które podałem.

Z mojej strony był tylko zakup materiałów dla murarzy, ale to teraz nie problem.

to jest właśnie system gospodarczy - nie ma jednego wykonawcy, tylko do kazdej roboty podnajmujesz .kolejną ekipę.

Gość Arturo72

Dokładnie tak jak Elfir napisała,nie buduje Ci jedna firma czyt.drogo bo ona sama musi szukać podwykonawców, ale sam szukasz ekip do poszczególnych etapów,które z reguły są znacznie tansi(bez pośrednika) niż jedna firma od A do Z i jeszcze dodatkowo z jej materiału.

Dlatego system gospodarczy będzie zawsze tańszy niż zlecenie budowy pod klucz.

Gratuluję, nawet 5-6 lat temu zbudować za taką kwotę to był wyczyn i to dostępny dla tych, co budowali samodzielnie.