Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia i schody - dylematy - czy na pewno funkcjonalnie i estetycznie?

mmmrbr

Recommended Posts

Witam,

im bliżej wizyty elektryka tym więcej wątpliwości, czy moja kuchnię będzie funkcjonalna. Załączam rzut parteru oraz zdjęcie zaczerpnięte z fb. Mam zaplanowane niemal identyczne ustawienie (kolorystyka drewnopodobna z czernią, szarością), tyle że mam jeszcze spiżarkę w kuchni, która nieco przysłania lodówkę. Moje wątpliwości związane są:

- z odległością płyty od zlewu (czy nie za duża)

- czy spiżarka nie tworzy wrażenia zagracenia (zmniejszenia) przestrzeni

- czy zamiast barku nie wybudować ściany i nie przymknąć kuchni, barek miał pełnić funkcję ograniczenia widoku na kuchnię i ewentualnego w niej bałaganu.

Co do schodów, pierwotnie planowałam schody samonośne pełne z białymi podstopnicami, ale z biegiem czasu (patrząc na wolne miejsce na schodyj) coraz bliżej jestem zmiany pomysłu na schody ażurowe, tzn. drewniane ale bez podstopnic. Czy umiałby ktoś z Państwa pomóc w tym temacie i wyrysować w jakimś programie do projektowania wersję z pełnymi schodami i z ażurowymi. Schody z parteru mają być drewniane, dopiero od półpiętra spocznik i 5 schodów jest wylanych ii będą obłożone drewnem. Spocznik jest nad łazienką i schody lane tworzą skos w łazience pod nimi.

Z góry dziękuję.

parter.jpg

kuchnia konc..jpg

• 1 month później...
Zmiana ustawień urządzeń kuchennych wg pomysłu z wizualizacji rzeczywiście jest ciekawsza, ale lepiej zrezygnować z wystającego bufetu na wysokości spiżarki (ogranicza wejście do kuchni). Wydaje się on zbędny, gdy obok stoi duży wieloosobowy stół w obszernej wnęce. Spiżarka zabiera trochę przestrzeni, ale ma uzasadnienie funkcjonalne, schowanie za nią lodówki porządkuje przestrzeń, piekarnik jednak z powodu zbyt małej ilości miejsca pewnie będzie musiał zostać umieszczony tradycyjnie pod płytą.