krecik73 20.09.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Planuję ogród bez trawnika i tuj, Będą drzewa, krzewy, byliny, trawy, zdarniające. Ziemię mam ciężką, gliniastą (póki co jest oczyszczona, przekopana i wyrównana). Muszę też podnieść teren. Mam możliwość otrzymania gratisowej ziemi po likwidacji szklarni, w której uprawiane były ogórki. Czy brać tę ziemię i sypać na gliniaste podłoże i to wystarczy dla przyszłych roślin (ewentualnie punktowo w momencie sadzenia roślin dać inną)? Czy może zamiast poogórkowej sypnąć po całości czarnoziem? A może nawieźć najpierw poogórkowej a potem czarnoziem? Jestem zupełnie zielona w temacie przygotowania gleby, proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Glina powinna zostać wymieszana z nawożoną glebą. Inaczej woda będzie ci się zatrzymywać między nawiezioną ziemią a ubitą po budowie gliną. Najlepiej byłoby nawieźć 10-15 cm, zaorać i na to dopiero nawieźć resztę. Ziemia ze szklarni powinna być dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 21.09.2018 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 dzięki Elfir, a podarować sobie czarnoziem, sama poogórkowa wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Ja nigdy nie wiem, co oznacza ten "czarnoziem" - kompost czy torf z piaskiem. A pod ogórki musi być gleba żyzna, najlepiej z obornikiem, wiec mam nadzieję, że taką otrzymasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts