Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty - wysokość chudziaka - mostek

pawnook

Recommended Posts

Cześć,

Panowie i Panie proszę o poradę. Spraawa wygląda tak. Mam wybudowaną ścianę fundamentową, z racji krzywej działki tył wystaje jakieś 1 bloczek ponad grunt ziemi, natomiast od frontu (strona drogi) jestem znacznie wyżej niż droga. Plan do tej pory wyglądał tak, że ocieplam tylko od zewnątrz fundamenty 12cm XPS i wylewam chudy równo ze ścianą fundamentową. Natomiast podłoga w domu pójdzie jeszcze 28cm w górę (20cm styropian, 7 wylewka, i wykończenie). W związku z tym podłoga będzie wysoko w stosunku do drogi. Rozmawiałem z kierbudem - polecany na forum z wielkopolski i mówi, że on by zrobił chudy na wysokość przed ostatniego bloczka. Dodałby 5 cm od wewnątrz styropianu tak aby zachować ciągłość izolacji podłogi i ściany fundamentowej. Wówczas zyskuje 14cm niżej posadzkę w domu, natomiast wg mnie dokładam sobie mostek termiczny (kierbud twierdzi, że jeśli w ogóle będzie to znikomy).

Mamy dwa rozwiązania, jechać niżej chudziakem lub na równo. Zawsze chciałem parterówkę nisko posadowiona, natomiast jeśli chudy wyjdzie na równo to będzie gorzej.

Co robić drodzy Państwo? Rozwiązania z isomurem zamiast ostatniej warstwy bloczka można odpuścić na starcie.

- o jakim "mostku" piszesz ?

- przecież jeżeli będziesz miał ocieplone ściany fundamentowe XPS gr.12cm to ta izolacja będzie miała ciągłość z izolacją termiczną ściany zewnętrznej budynku.

- izolowanie ściany fundamentowej od wewnątrz ( i jeszcze powiązanej z izolacją podłogi na gruncie ) to nieporozumienie

IMO pewna hydroizolacja ważniejsza i lepiej zrobić na równo (i przypilnuj, żeby papa na scianie fundamentowej przykryła też XPSa). przy wejsciu zrób podjazd, ze wózek mozna było wygodnie wciagnąć.

1 bloczek to mało. Dasz opaskę i EPS wyladuje na poziomie gruntu.

- o jakim "mostku" piszesz ?

- przecież jeżeli będziesz miał ocieplone ściany fundamentowe XPS gr.12cm to ta izolacja będzie miała ciągłość z izolacją termiczną ściany zewnętrznej budynku.

- izolowanie ściany fundamentowej od wewnątrz ( i jeszcze powiązanej z izolacją podłogi na gruncie ) to nieporozumienie

Mostek ze względu na posadzkę, która zacznie się w "zimniejszej" warstwie bloczka betonowego, a nie w ciepłej betonu komórkowego. Przynajmniej tak na mój pomyślunek :)

- dlaczego izolacja od środka odpada? nie ograniczy nam to ucieczki ciepła w dół fundamentu? jeśli nie ma sensu dawać tej izolacji to oczywiście jej nie dam, ale myślałem, że jest jakiś sens.

Obniżenie chudziaka, to słabsza izolacja wylewki, co jest istotne zwłaszcza przy grzaniu podłogowym, od fundamentu. Który nawet jak ocieplimy od wewnątrz i od zewnątrz, to jeszcze przewodzi do dołu a lambdę ma w okolicach 1,7 (kilkanaście razy gorszą, od BK). Zazwyczaj też izolacja ściany fundamentowej od zewnątrz jest słabsza, niż muru nadziemia - a wystawiona jest przecież na ten sam mróz. Do tego kłopoty z połączeniem hydroizolacji poziomej przez różnicę poziomów.

zakładając że bloczek betonowy ( powiedzmy cokół budynku ) stanowi część ściany zewnętrznej kondygnacji, to

- bloczek betonowy gr.24cm + XPS 12cm daje U przegrody = 0,25 ( poniżej wymaganego )

- bloczek betonowy gr.24cm + XPS 14cm daje U przegrody = 0,21 ( tyle ile ma być ! )

wg jw warto w tym miejscu pogrubić XPS-a do 14cm lub ( jeżeli jest tam już styropian ) grubość styropianu zgodnie z zakładanym U przegrody, tj. dla ściany betonowej styropianu minimum 16cm ( co daje U=0,23 - tj. zgodnie z przepisami)

- izolacja od środka - przećwiczyłem to przy kilku projektach i ta izolacja jest niepotrzebna !

- " straty ciepła " w tym miejscu są znikome ( wg moich projektantów instalacji z którymi współpracuje przy różnych obiektach )

zakładając że bloczek betonowy ( powiedzmy cokół budynku ) stanowi część ściany zewnętrznej kondygnacji, to

- bloczek betonowy gr.24cm + XPS 12cm daje U przegrody = 0,25 ( poniżej wymaganego )

- bloczek betonowy gr.24cm + XPS 14cm daje U przegrody = 0,21 ( tyle ile ma być ! )

wg jw warto w tym miejscu pogrubić XPS-a do 14cm lub ( jeżeli jest tam już styropian ) grubość styropianu zgodnie z zakładanym U przegrody, tj. dla ściany betonowej styropianu minimum 16cm ( co daje U=0,23 - tj. zgodnie z przepisami)

- izolacja od środka - przećwiczyłem to przy kilku projektach i ta izolacja jest niepotrzebna !

- " straty ciepła " w tym miejscu są znikome ( wg moich projektantów instalacji z którymi współpracuje przy różnych obiektach )

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Styroduru jeszcze nie założyłem, ale mam już kupiony 12cm - komuś został z inwestycji i kupiłem za śmieszne pieniądze. Rozumiem, że w tym wypadku dokupić jeszcze dodatkowo ze 3cm?

Te 3 cm dać na całą wysokość ściany fundamentowej tak jak pierwszą wartswę czy może być np od połowy?

XPS 12cm na wysokości ściany fundamentowej to aż nadto. Ta izolacja powinna iść do poziomu przemarzania gruntu ( podręcznikowo ).

XPS 14cm dotyczy ściany zewnętrznej budynku, gdzie po drugiej stronie mamy pomieszczenie z zakładaną temp. wewnętrzną, choć warto "wystartować" gr. 14cm

w poziomie dołu podłogi na gruncie + w dół o np. 20cm, wtedy jest pewność dobrej izolacji tego miejsca budynku.

Ogólnie : nad poziomem przylegającego terenu powinno być już ocieplenie jak dla ściany zewnętrznej ( bez względu czy to XPS, EPS, PIR, ... ) w przeliczonej grubości.

XPS 12cm na wysokości ściany fundamentowej to aż nadto. Ta izolacja powinna iść do poziomu przemarzania gruntu ( podręcznikowo ).

XPS 14cm dotyczy ściany zewnętrznej budynku, gdzie po drugiej stronie mamy pomieszczenie z zakładaną temp. wewnętrzną, choć warto "wystartować" gr. 14cm

w poziomie dołu podłogi na gruncie + w dół o np. 20cm, wtedy jest pewność dobrej izolacji tego miejsca budynku.

Ogólnie : nad poziomem przylegającego terenu powinno być już ocieplenie jak dla ściany zewnętrznej ( bez względu czy to XPS, EPS, PIR, ... ) w przeliczonej grubości.

Dziękuje bardzo za pomoc.