s-agata5 22.09.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Witam Bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu wnętrza. Mam projekt funkcjonalny, ale już za chwilę trzeba będzie pomyśleć o elektryce i muszę mieć pewność. 1.Chodzi mi o ustawienie stołu. Chciałabym tak rozplanować oświetlenie aby stół mógł stać zarówno prostopadle do ściany z dwoma dużymi oknami, najlepiej w świetle jednego z okien, jaki równolegle - gdy gości jest więcej i stół trzeba rozciągnąć (mam stół 120-210x80 cm). Problem w tym gdzie umieścić lampę, w jakiej odległości - tak by przy każdym ustawieniu stołu wyglądało to sensownie. 2. Czy dałoby się wcisnąć dwie dwuosobowe kanapy i jak je ewentualnie ustawić? 3. Na której ścianie umieścić TV? Dodam zdjęcia rzutu z wymiarami i projektu funkcjonalnego Wymiary : sam salon: 4,36x6,18 gdy doda się przestrzeń hallu 5.86x6,18 https://images92.fotosik.pl/42/c07b3eba3175e87cmed.png https://images91.fotosik.pl/42/8eadcf967903f544med.png Edytowane 22 Września 2018 przez s-agata5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Zastanów się czy telewizor ma być głównym elementem przyciągającym wzrok od wejścia czy ukryty gdzieś z boku? Czy z wiatrołapu chcesz mieć wgląd w głąb salonu czy nie? Edytowane 23 Września 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s-agata5 11.10.2018 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 WitamDopiero dziś się zorientowałam, że jest odzew na mój post:) telewizor nie musi być w centrum. Zastanawiam się czy idzie meble ustawić inaczej zanim nie będę robić elektryki. Chodzi mi o świeże spojrzenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s-agata5 11.10.2018 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Dziękuję za projekt. O takim rozwiązaniu w salonie nie myślałam. Warto je rozważyć. Jeśli chodzi o kuchnię to nie chciałabym zwężać przejścia między kuchnią i salonem ( tam jest 316 cm). Przy takich zmianach w wiatrołapie ( oczywiście na korzyść) w kuchni chyba by było za wąsko. A czy byłaby możliwość umieszczenia tv na Rej długiej pustej ścianie w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) wówczas kanapa stałaby na środku pokoju i byłoby mało miejsca na stół. Narysuj sobie pokój na papierze milimetrowym w skali 1:10. W tej samej skali narysuj sobie na kartce meble, jakie planujesz, wytnij i układaj na narysowanym planie. Wówczas możesz sprawdzić jak wyglądaja różne ustawienia. Zaletą zaproponowanego układu jest przesłonięcie widoku na kącik wypoczynkowy z wiatrołapu. Listonosz czy kurier nie będą "zapuszczać żurawia" w prywatne życie domu. Edytowane 12 Października 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s-agata5 12.10.2018 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 O, dobry pomysł . Kupię papier milimetrowy i powycinał meble. Czy 2 ma takiej ścianki na tv wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 na moim rysunku jest chyba mniej niż 2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.10.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Ścianka pomiędzy salonem a przedpokojem odetnie sporą część światła, które w dzień docierałoby z okna salonowego do przedpokoju. Projektując elektrykę warto wziąć pod uwagę to, czy nie potrzebny byłby tutaj dodatkowy punkt świetlny. Powstały korytarz można powiększyć optycznie i „doświetlić” stosując jasną kolorystykę ścian i wyposażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts