Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla powietrzna ogrzeje taniej dom niż gaz?Dom o powierzchni 200m.

apophis330

Recommended Posts

Gość Arturo72
Widzę kolega bobrow ma rację.

Tylko ta firma co twierdzi,że do -5C jest sama w stanie sobie bez grzałki poradzić to rzeczywiście nie najlepsze mają te urządzenia.

Dla mnie to jest głupota o czym piszesz.

Czy przekazales im,że Twój dom przy -20st.C potrzebuje określoną moc grzewczą ?

I przy okazji podaj obciążenie ciepłe swojego domu żeby wiedzieć o czym mowa.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

„Orientuje się ktoś jakie są oszczędności panasa z fotowoltaiką tylko do zasilania pc?

Czy może nie ma sensu dokładać?”

Bez konkretnej dotacji obecnie fotovoltaika po prostu się nie kalkuluje-osobiście uważam za sensowny zwrot inwestycji do max 10 lat.

Ma tu kilka osób PV i PC-raczej technicznie nie problemów.

Ogólna zasada jest prosta :

duże zużycie roczne -duża produkcja roczna na PV , a wtedy jest to duży koszt...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Dla mnie to jest głupota o czym piszesz.

Czy przekazales im,że Twój dom przy -20st.C potrzebuje określoną moc grzewczą ?

Wiesz oni mieli wyliczyć i wyliczyli ,że tylko taką pc pw mogą zaoferować serio.Nie wiem czemu nie wierzysz.

Oni sami powinni wiedzieć najlepiej jaką moc trzeba dobrać.

Edytowane przez apophis330

Gość Arturo72
Wiesz oni mieli wyliczyć i wyliczyli ,że tylko taką pc pw mogą zaoferować serio.Nie wiem czemu nie wierzysz,to jest tak przede wszystkim

nawet jak dzwoniłem, to przeważnie kierowali mnie na gaz więc oni tak mieszają.

Oni sami powinni wiedzieć co i jak.

Człowieku,"oni" mieszkają w tym domu ? "oni" wiedza jak ten dom budowales ?

Dlatego pachniało mi od razu głupota inwestora...

To Ty musisz wiedzieć ile Twój dom potrzebuje mocy przy -20st.C i to Ty musisz konkretnie zapytać o tą konkretną pompę oferująca taką moc przy -20st.C bez użycia grzałki.

Oni Cię po prostu splawili nie chcąc mieć kłopotów z...

Człowieku,"oni" mieszkają w tym domu ? "oni" wiedza jak ten dom budowales ?

Dlatego pachniało mi od razu głupota inwestora...

To Ty musisz wiedzieć ile Twój dom potrzebuje mocy przy -20st.C i to Ty musisz konkretnie zapytać o tą konkretną pompę oferująca taką moc przy -20st.C bez użycia grzałki.

Oni Cię po prostu splawili nie chcąc mieć kłopotów z...

Po pierwsze nie musisz mnie tu obrażać,jak masz tak odpisywać to najlepiej nie pisz.

Był tu oglądał dom i co przecież oni zakładają ogrzewania więc chyba wiedzą czego potrzebują hmm...

P

Był tu oglądał dom i co przecież oni zakładają ogrzewania więc chyba wiedzą czego potrzebują hmm...

Hmmm? zobaczył i wie.

Z takimi zdolnościami to powinien leżeć pod palmą na Bora-Bora a piękne, młode, długonogie, cycate dupeczki powinny mu donosić schłodzone drinki i wachlować liściem palmy :)

Pytanie czy Ty wiesz czego TY potrzebujesz ?

Jak widać nie masz pojęcia czego potrzebujesz.

Czy to obrażanie ?

Po prostu stwierdzam fakt.

Jakie jest obciążenie cieplne Twojego domu przy -20st.C ?

Czyli jak chcesz pompę to jaka moc grzewczą powinna posiadać pompa przy -20st.C żeby obyło się bez grzałki ?

Piłka w zapytaniu zawsze jest po Twojej stronie..

Dlatego od początku pachniało mi głupota...typu klienta "nie dla idiotow" czyli Panie daj mi duży LED... ;)

Cholera,całe szczęście,że w Tesco były plazmy i w ostatnim momencie lyknalem plazme Panasa ;)

Dalej niby nie obrażasz?

Jak pisałeś "nie chcąc mieć kłopotów z... " to ciekawe co chciałeś napisać?

Raczej grzejniki i też jestem zdania,że jak grzejniki to gaz.

Co innego przy podlogowce,gazem ok.100% więcej

Najpierw na pierwszej stronie piszesz,że gaz

5 stron później jakie obciążenie cieplne?

Teraz po kilku stronach przychodzi ci na myśl,że a może jednak nie gaz.

Widać sam nie wiesz,co i jak specjalisto.

Dobry jesteś.

Gość Arturo72
Najpierw na pierwszej stronie piszesz,że gaz

Teraz po kilku stronach przychodzi ci na myśl,że a może jednak nie gaz.

Widać sam nie wiesz,co i jak specjalisto.

Dla grzejników ściennych od zawsze i na zawsze uważam,że pompa ciepła jest be i zdania nie zmieniam.

Również zdania nie zmieniam,że w nowych domach grzejniki ścienne to głupota.

Podobnie uważam,że gaz ziemny w nowych domach to głupota.

Zatem w czym masz problem ?

Macie bobrowa co usilnie stara się uzasadnić pompę ciepła przy grzejnjkach ściennych gdzie ja bym zakładał gaz.

bobrow i skończ już pierdzielic...bo mój limit na głupoty też się kończy.

Edytowane przez Arturo72

Paliłem węglem 24h przy grzejnikach ale znudziło mi się. Zainstalowałem pc t-cap 9kw i teraz jestem mega zadowolony bo żadnego etatu w kotłowni... Utrzymuje tą samą temp. w domu i za węgiel płaciłem za całą zimę około 2800zl (teraz węgiel jeszcze droższy)a poprzednia zima na pc wyszła 1800zl. Nie liczyłem na oszczędności tylko chciałem wygody a tu jeszcze zaoszczędziłem kasę a mam GRZEJNIKI! Więc da się na grzejnikach tanio...na pewno na podłogowce lepiej jest ale nie jest to wymóg do pc.

Do tego wszystkiego zainstalowałem fotowoltaike i widzę same oszczędności.

Oj-nasz Arturo dawno nie zażywał pauzy na baniku...(pół roku to chyba za mało było...)

Znowu wieczorkiem się za dużo wypiło i zaczynasz paplać i obrażać innych ?

Grzeczniej , spokojniej , na temat ( często 500 + wstawiasz ,itp)...

PS

Nikomu niczego nie narzucam- ludzie tu poprzechodzili na grzejnikach z gazu na PC P/W i mają znacznie większe korzyści niż się tu opisuje.A „grzejnikowcy” mają szansę się zastanowić czy im się kalkuluje gaz. I tyle.

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Paliłem węglem 24h przy grzejnikach ale znudziło mi się. Zainstalowałem pc t-cap 9kw i teraz jestem mega zadowolony bo żadnego etatu w kotłowni... Utrzymuje tą samą temp. w domu i za węgiel płaciłem za całą zimę około 2800zl (teraz węgiel jeszcze droższy)a poprzednia zima na pc wyszła 1800zl. Nie liczyłem na oszczędności tylko chciałem wygody a tu jeszcze zaoszczędziłem kasę a mam GRZEJNIKI! Więc da się na grzejnikach tanio...na pewno na podłogowce lepiej jest ale nie jest to wymóg do pc.

Do tego wszystkiego zainstalowałem fotowoltaike i widzę same oszczędności.

Witam,

jaką moc masz PV i czy korzystałeś z dotacji.Podaj jeszcze proszę otientacyjny czas zwrotu oraz produkcję roczną zestawu.

Fajnie by było gdybyś opisał swoją chałupę w stopce-pewnie już Cię pytałem jaki masz dom.

Ogólnie b.niskie koszty na PC (i grzejnikach).

Pzdr

Nic nie poradzisz...to jest najwidoczniej silniejsze od niego.

bobrow - fajnie że tyle piszesz o PC+grzejniki, bo to obala pewne mity...

Słyszę co mi znajomi opowiadają o grzaniu na gazie w starszej generacji domach i po prostu coś mi nie pasuje z tą wersją ,że jak grzejniki -to tylko gaz.

Przy dużym zapotrzebowaniu rocznym na energię np ok 20 000-25 000kWh jedni płacą grubą kasę rocznie ( i mają ciepło) , a inni trochę mniej i mają w domach ok 19-20 st („sweterki”)

Obliczenia wg danych Asolta potwierdzają duże różnice w najlepszej konfiguracji na kondensacie - a ilu użytkowników nie ma kondensatów...

Nie mamy nuestety danych pomiarowych z instacji gazowych-a tam jest jakość gazu i sprawność piecy.

Każdy niech robi jak uważa- gaz nadal ma swoje zalety.Chodzi tylko o to , żeby ludzie nie dokonywali wyborów na bazie przekłamanych danych porównawczych.

Osobiście najbardziej lubię konkretne przykłady kwotowo-liczbowe , a nie dogmaty ( bez podparcia przykładami).

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Literówka

Witam,

jaką moc masz PV i czy korzystałeś z dotacji.Podaj jeszcze proszę otientacyjny czas zwrotu oraz produkcję roczną zestawu.

Fajnie by było gdybyś opisał swoją chałupę w stopce-pewnie już Cię pytałem jaki masz dom.

Ogólnie b.niskie koszty na PC (i grzejnikach).

Pzdr

W stopce wszystko jest napisane...ale jak pisze z telefonu to się nie wyświetla stopka.nie wiem dlaczego może ktoś wie dlaczego?

PV mam 9.74kwp i w tym roku naprodukowala już ponad 9500kwh (do konca marca było tylko 5kwp). Mi się to zwróci po ok 6latach bo wykonałem sam PV a jak prąd podrożeje to nawet szybciej.

Mam jeszcze solary do wody wiec też często wspomagaja pc w produkcji cwu.

a jak prąd podrożeje to nawet szybciej.

A jakbyś skorzystal z promocji na prąd od czasu do czasu to nigdy. Jak ZE zaczna odcinać gdy zechcą - też nigdy. Zmieni sie prawo i zaczna pobierać 50% zamiast 20-30% - też nigdy.

Premia za duze ryzyko jest przy PV bez doplat za mała nawet, przy okazyjnych cenach.

Edytowane przez Kaizen

Dla grzejników ściennych od zawsze i na zawsze uważam,że pompa ciepła jest be i zdania nie zmieniam.

Również zdania nie zmieniam,że w nowych domach grzejniki ścienne to głupota.

.

A widzisz to mój znajomu co nam robił instalacje to modernizował kilka domów montował powietrzne do grzejników właśnie i nie ważne czy stare żeliwne(chwalił je) ale i zwykłe i ludzie nie narzekają, wręcz chwalą sobie zmianę śmieciucha na pc przy grzejnikach. Więc to co tu piszą jest prawdą. Moi rodzice również myśla o zmianie śmieciucha na pc przy grzejnikach. Problem jest jedynie taki że póki stolarnia jest to połowa opału jest za darmo i to ich jeszcze odciąga.... .

Gość Arturo72
A widzisz to mój znajomu co nam robił instalacje to modernizował kilka domów montował powietrzne do grzejników właśnie i nie ważne czy stare żeliwne(chwalił je) ale i zwykłe i ludzie nie narzekają, wręcz chwalą sobie zmianę śmieciucha na pc przy grzejnikach. Więc to co tu piszą jest prawdą. Moi rodzice również myśla o zmianie śmieciucha na pc przy grzejnikach. Problem jest jedynie taki że póki stolarnia jest to połowa opału jest za darmo i to ich jeszcze odciąga.... .

Będzie działało i grzalo to oczywiste ale na pewno z niższą sprawnością niż przy podlogowce to też jest oczywiste,no i nie do końca będzie wykorzystana tańsza taryfa to też jest oczywiste.

I z tych oczywistych względów jeśli ktoś ma gaz to niech wybiera gaz bo rachunki będą podobne czyli koszt kWh z gazu będzie jedynie minimalnie większy niż z pompy w takich warunkach.

Edytowane przez Arturo72

Będzie działało i grzalo to oczywiste ale na pewno z niższą sprawnością niż przy podlogowce to też jest oczywiste,no i nie do końca będzie wykorzystana tańsza taryfa to też jest oczywiste.

I z tych oczywistych względów jeśli ktoś ma gaz to niech wybiera gaz bo rachunki będą podobne czyli koszt kWh z gazu będzie jedynie minimalnie większy niż z pompy w takich warunkach.

U-pachnie DOGMATEM !

To może kilka przykładzików zużycia na grzejnikach po konwersji z gazu na PC P/W ?

Podobno tylko krowa nie zmienia zdania-coś czuje , że nie tylko una...

W stopce wszystko jest napisane...ale jak pisze z telefonu to się nie wyświetla stopka.nie wiem dlaczego może ktoś wie dlaczego?

PV mam 9.74kwp i w tym roku naprodukowala już ponad 9500kwh (do konca marca było tylko 5kwp). Mi się to zwróci po ok 6latach bo wykonałem sam PV a jak prąd podrożeje to nawet szybciej.

Mam jeszcze solary do wody wiec też często wspomagaja pc w produkcji cwu.

Szacun-a ile wyszła Ci PLN PV i na którą stronę (południe ?) masz panele , kąt

Pzdr