Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla powietrzna ogrzeje taniej dom niż gaz?Dom o powierzchni 200m.

apophis330

Recommended Posts

Mógłbyś podrzucić link do tematu o samodzielnej instalacji PV ? Zaczynam powoli się rozglądać i chce sobie przeliczyć czy to już się opłaca czy jeszcze dać sobie spokój ;)

Nie mam jakiegoś konkretnego linku- u nas na FM jest trochę o tym , poprzeglądaj.

Marcin_u sam sobie wszystko zmontował- napisał mi tylko , żebym się nie szczypał i kupił najtańsze dostępne panele , a inwerter chyba Fronius.

Na razie nie drążyłem tematu- za 1.5 roku przyglądnę się temu bliżej.

Pzdr

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

COP wyszedł jak dobrze pamiętam około 3.5 za samą zimę,

Grzeje z krzywą grzewcza między 35-45 st i nie było problemu utrzymać temperaturę w domu około 21 st .

Obliczałem kiedyś moc wszystkich grzejników przy zasilaniu 45 st i w sumie miały trochę ponad 7 kW, a mój dom potrzebuje według wyliczeń trochę ponad 7 kW

przy -18 st.

Każda podłogówka liczona na niską temperaturę zasilania 30 C-35 C

spełnia warunki ;

a/ objętości zładu wodnego ( ok. 200 l - 300 l),

b/ akumulacji ( wylewka betonowa, anhydryt ) i przeważnie bufor

jest zbędny,

Przy 100 % ogrzewaniu grzejnikowym, kolega marcin_u ma ;

a/ grzejniki o odpowiedniej mocy dobranej do OZC budynku,

b/ oraz w obiegu CO posiada bufor 300 l

Edytowane przez Andrzej5101

• 1 year później...
Piec odpada to jest Kraków więc zakaz palenia paliwami stałymi.

Na dole można wymienić bo są żeliwne,u góry stalowe.

Jeśli zostałyby wymienine te na dole,zostaje do ogrzania 7 grzejników plus drabinkowy w łazience.Czy pompa ciepła sama jest w stanie to ogrzac przy kosztach niższych niż gaz?

Facet od ogrzewań mówił ,że na dole można dać niskotemperaturowe grzejniki.

pompa ciepła grzeje do pewnych temperatur im niższe tym lepiej gaz zawsze możesz podnieść temperaturę ale tez zwiększy się zużycie gazu ale da rade

1m3 okolo 2 zł a wydajnosc gazu 11kw wiec 1 kw 18 gr

pompa ciepla 22 gr 1-3 1 kw prad teraz 66 gr koszt

cos sie pomyliło ci

A co powiesz na prad po 27gr za 1kwh i cop 4

27/4=niecale 7gr za 1kwh

Wiec ogrzewanie pompa jest 3razy tansze niz gazem

Faktybmozna naciagac w swoje strony a Ty chyba z gazem masz cos wspolnego ze juz w drugim watku próbujesz zdyskredytowac pompy.

1m3 okolo 2 zł a wydajnosc gazu 11kw wiec 1 kw 18 gr

Wiesz, czym się różni kW od kWh? Czym jest moc, a czym energia?

pompa ciepla 22 gr 1-3 1 kw prad teraz 66 gr koszt

Prąd kosztuje w taniej strefie w tym roku 22-37gr/kWh. A to oznacza koszt kWh ciepła z PC 6-10gr. Chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że PC tylko część energii pobiera z gniazdka? Większość z powietrza albo gruntu i dlatego sama kWh z PC jest tańsza 2-3 x, niż z gazu. Ale przy gazie trzeba doliczyć jeszcze koszt abonamentu (abonament na prąd płacisz niezależnie od tego, czym grzejesz) i koszt przeglądu kominiarskiego. Wadą PC jest za to zazwyczaj dużo wyższy koszt instalacji - chociaż koszt przyłącza i instalacji potrafi to zmienić.

pompa ciepła grzeje do pewnych temperatur im niższe tym lepiej gaz zawsze możesz podnieść temperaturę ale tez zwiększy się zużycie gazu ale da rade

Owszem, na Syberii byłyby dni, gdy musiałyby nadrabiać grzałkami. U nas nie ma takich temperatur, z którymi nie radzi sobie współczesna PC. Ale i tak warto dobrać moc pompy tak, żeby w największe mrozy potrzebowała wesprzeć się grzałkami - wtedy w wyższych temperaturach (przez lwią część sezonu) pracuje na bardziej optymalnych obrotach i z większą sprawnością - więc w złotówkach opłaci się na te kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin w roku odpalić grzałki.

1 kWh z gazu kosztuje około 21gr

U mnie na kalafiorach przy G12W średnia cena 1kWh energii kosztuje (przy średnim COP=3) 0,14pln brutto , przy OP i prawie wszystko w T2 wychodzi 1 kWh ok 0,06-0,08pln-różnica jest jasna...

Przy gazie mamy jeszcze kwestię sprawności systemu (jakość gazu+jakość jego spalania)

Po podłogach mam 200m2, PC zużyła w poprzednim roku 6650 kWh x3 daje ok 20 000kWh

Przy gazie teoretycznie miałbym 20 000x 0,21pln =4200 pln

Vs PC 2800pln

PS

Moi znajomi o podobnych domach na gazie wychodzą w zakresie 6000-8000pln ...

Edytowane przez bobrow

Po podłogach mam 200m2, PC zużyła w poprzednim roku 6650 kWh x3 daje ok 20 000kWh

Przy gazie teoretycznie miałbym 20 000x 0,21pln =4200 pln

Vs PC 2800pln

PS

Moi znajomi o podobnych domach na gazie wychodzą w zakresie 6000-8000pln ...

No ale jak widac dalej ludzie wierzą ze dostaja z rurociagu 11kwh a ich kociołek ma 105% sprawnosci

A i zapomnialem ze kazdy kto korzysta z taryf jest ich niewolnikiem :yes:

Edytowane przez codix