OldDiver 23.09.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Mam system solarowy CWU z zasobnikiem wody (wężownica). Planuję uzupełnić zasobnik ciepłej wody o grzałkę elektryczną. Jest w nim zaślepka otworu 5/4" na grzałkę. Jest to taka mosiężna zaślepka z prostokątnym wypustem służącym do wkręcania i wykręcania zaślepki. Usiłowałem wykręcić owa zaślepkę przy pomocy różnych kluczy i młotka … nic … ani drgnie. Nie chcę "przedobrzyć" z używaniem siły. Czy są jakieś specjalne klucze do takich (mały, prostokątny wypust) zaślepek lub inne "indiańskie" sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wpisz w google "klucz do grzałek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 23.09.2018 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Mam odpowiednie narzędzia do wkręcenie grzałki. Szukam sposobu na wcześniejsze WYKRĘCENIE korka, zaślepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wrzuć fotkę. Prostokątny wypust jest kwadratowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 23.09.2018 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Sorry. Zaślepka jest okrągła (gwint zewnętrzny 5/4"") a wypust jest kwadratowy. OK. Zrobię zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 23.09.2018 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 23.09.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 trzeba za cały korek/zaślepkę ciągnąć najlepiej duzym kluczem - żabą, w ostateczności podgrzać tak zeby izolacji nie stopic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 26.09.2018 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Na ten wypust fajnie wchodzi klucz oczkowy 19-tka. Ale typowy klucz nie bierze tego korka. Muszę wykombinować jakąś przedłużkę - zwiększyć ramię, moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.09.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Miałem taką samą przygodę gdy montowałem grzałkę bez spuszczania wody z 400l bufora kombinowanego. Żaba może nie jest najlepszym narzędziem do tego bo nie dość że trzeba ją ściskać to dodatkowo obracać. Ja używałem do tego klucza nastawnego z odpowiednią przedłużką Coś takiego: (zdjęcie zapożyczone z neta ) Na upartego możesz potraktować to WD40 może ułatwi odkręcenie a jeśli nie jak wcześniej pisał kolega delikatnie podgrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 26.09.2018 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) Mam taki klucz. Już nim próbowałem ale bez przedłużki ni cholera. Szukam właśnie jakiejś przedłużki. Także "traktuję" co jakiś czas, problem WD40. Zamiast podgrzewania chcę spróbować zamrażania. Tylko muszę to "cóś" gdzieś kupić, bo sklepach internetowych przesyłka większa niż cena puszki spray'u.… a jak to robiłeś bez spuszczania wody ?? Edytowane 26 Września 2018 przez OldDiver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.09.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Widzisz ja też nie wiedziałem jak to się robi, ale mam kumpla który się tym zajmuje i podpowiedział. Musisz mieć wszystko wcześniej przygotowane i gotowe do zastąpienia tej "zakrętki". Zakręcasz dopływ wody do zbiornika, odkręcasz śrubę i od razu wkładasz grzałkę, ja miałem miskę między nogami bo nie wierzyłem (kumpel twierdził że wyleje się max pół szklanki). Prawda to była zbiornik jest szczelny i to nie jest tak że cała woda poleci na Ciebie, Tylko wyleci pół szklanki a te pół szklanki musi natychmiast zastąpić powietrze więc będzie tylko takie "bulgnięcie" w którego czasie zdążysz już włożyć grzałkę w otwór.Uwierz mi też miałem pietra bo mam 400l bufor od solarów, teraz wiem że to faktycznie możliwe.Jeśli się martwisz weź kogoś kto zaraz po tym jak wyjmiesz "zatyczkę" wsadzi grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 26.09.2018 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Ja mam zbiornik tylko 220 l - solar. Przy pierwszej próbie spuściłem połowę wody do poziomu otworu grzałki. Ale korek nie puścił. Chcę bez opróżniania zbiornika przynajmniej poluzować korek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 26.09.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 takimi kluczami to możecie dętke przy klejeniu ściskac, trzeba taki klucz jak na zdjęciu, najlepiej długi na około 50-60 cm wtedy to juz jest konkretne ramię do złapania i dźwignia przy okazji, może jaki kolega albo sąsiad ma? trzeba złapać za cały korek a nie za ten wystający cycek, za ten cycek to nigdy nie odkręcisz. Grzałki tak jak kolega pisał nigdy nie wymieniałem, ale zawory bezpieczeństwa czy dokładanie naczynia przeponowego to i owszem. Tak jak kolega pisał, trzeba zamknąć dopływ zimnej wody i to szybko zrobić, w zbiorniku robi się wtedy podciśnienie, woda będzie chlapac a nie wylatywać z wielkim ciśnieniem, chyba że ktoś z domowników w między czasie otworzy gdzieś kran, wtedy zbironik dostanie powietrze i będzie nie ciekawie, ale tak jak pisze, grzałki tak nie próbowałem, tam jest średnica pewnie z 5/4 cala. No i trzeba to dobrze podwinąć - grzałkę, bo te gwinty są troche zdradzickie, lubi ściągnąć konopie i będzie kropla wisiec. https://swiatnarzedzi.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_c5c26696f8bb18ca3b06f0c13f186fe5.jpg w ostatecznosci moze byc mniejszy, ale jak pozyczysz mniejszy a korek mocno trzyma to zebys nie uszkodził klucza, jak jakis topex to może się ukruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 27.09.2018 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 A propos wymiany grzałki bez spuszczania wody. Czy mimo zakręcenia zaworów nie wywali wody na zewnątrz panujące tam (chyba jeszcze) ciśnienie sieci wodociągowej ? W grzałce która kupiłem jest taka duża uszczelka typu oring. Czy to nie wystarczy do uszczelnienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.09.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 To przed wymianą odkręć kran z wodą i zobaczysz jakie ciśnienie jest w zbiorniku - zdziwisz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 27.09.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 W grzałce która kupiłem jest taka duża uszczelka typu oring. Czy to nie wystarczy do uszczelnienia ? Prawdopodobnie wystarczy, ale żeby to 100% stwierdzić to ktoś kto przy tym robi na oko stwierdzi, ale czasem po wkręceniu się i tak okazuje, powinno starczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 30.11.2018 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Wracam do mojego tematu.Dla spokojności zamówiłem fachowy serwis z odpowiednimi narzędziami i wiedzą praktyczną. Zażyczyłem sobie montaż grzałki i przy okazji wymianę anody. Grzałka moja, nowa anoda Ich. Przygotowałem front robót - spuściłem połowę wody z baniaka. Ekipie 2 osobowej zajęło to … trochę ponad 0.5 godziny. Korek był wykręcany taką dużą "żabą". Jeden odkręcał, drugi trzymał baniak bo się ruszał. Podobnie poszło z anodą. Grzałka i anoda miały swoje uszczelki i po dokręceniu (nie za silnym) wszystko było i jest szczelne.I teraz moje główne pytanie - powód powrotu do tematu. Ile ta usługa powinna mnie kosztować ?. Dojazd ok. 40 km, 2 osoby, pobyt u mnie do 1 godz., anoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.11.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 0 złSzczerze powinieneś się wstydzić zamawiać kogoś do takiej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 30.11.2018 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Przeczytaj przynajmniej pierwszy post … to jest niewielki wysiłek. A potem pisz jak masz coś istotnego do przekazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.11.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) wszystko opada nawet ręce.Jak z czaili żeś ćmok to powinni z 1000zł wsiąść. Zam takiego jednego co nie umie kranu sobie wymienić a tu objawił się drugi. Edytowane 30 Listopada 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts