Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam domek dobrze zaizolowany. Chce kupić kozę z dolotem taką tradycyjną, maksymalnie rustykalną jak się da. Najlepiej jakby była szczelna. Nie chcę wydawać więcej niż 5tyś zł. Czy jest taka koza? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę :-(

https://forum.murator.pl/topic/241571-czy-istnieje-tradycyjna-koza-z-dolotem-poni%C5%BCej-5000z%C5%82/

Prawie szczelna oznacza że nie moge jej mieć bo mam wentylację mechaniczną

Ja tam sobie montuję z otwartą komorą spalania.

To mit rozsiewany przez sprzedawców (długo w niego wierzyłem), że przy WM potrzebujesz szczelnej kozy/kominka.

To nie mit a przepisy kominiarskie.

Nieprawda. Przepis zabrania otwartej kozy przy wentylacji WYWIEWNEJ. Przy rekuperacji (nawiewno-wywiewna) nie ma przeciwwskazań prawnych.

A to pech. :)

Ale nadal ważne jest pytanie które zadałem już dwa razy.

Załóżmy że masz szczelną kozę i swoją wywiewną wentylację.

W jaki sposób zamierzasz dodawać drewna do tej kozy bez zadymienia całego mieszkania?

Czy będziesz wyłączał wentylacje aby dodać drewna do paleniska?

Najbezpieczniej .Wyłaczyć wentylację , wstrzymać oddech , dołozyć opału ( pamietać zamknąc drzwiczki kozie) .. Uff.. odetchnąć i mozemy dalej bezpiecznie mieszkać. ;)

• 3 weeks później...

Koza AB w opcji z przeznaczeniem do domów z rekuperacją, nie ma żadnych problemów, jest wszystko szczelne i nic nie zadymia

https://www.naszekominki.pl/pl/p/Piec-wolnostojacy-KOZA-AB-SDR-kafel-bialy/74 - taką kupiłem

Edytowane przez danton676